NDL Norrköpings Distanslyssnare. Med NDL i de Djupa Skogarna. Flygvapenmuseum Tjällmo Tidningshyttan DX

         


 

  Vi avancerade genom de täta skogarna utanför Tjällmo. Det enda som fattades var hatten och piskan. Vi var på jakt efter om inte det Gyllene Templet så i alla fall efter den Försvunna Kvarndammen. Solljuset letade sig ner genom det täta lövverket, en skvader lämnade skriande sitt bo och fick våra till bristningsgränsen spända nerver att spännas ytterligare ett snäpp. Men vår kvinnliga vägvisare tvekade inte, vi fortsatte oförtrutet vidare och plötsligt, i en solig glänta såg vi den framför oss, den vi letat efter. Jag fingrade nervöst på mina glaspärlor i fickan, beredd på att någon ilsken bonde skulle dyka upp bakom muren. Kanske jag skulle ha tagit med mig en dosa snus istället....

Bilden till höger: Bosse Hellman har krupit in i den igentorkade tunneln på dammen. Ett imponerande bygge mitt ute i skogen.
 

Bosse nere i dammtunneln.

Beskrivning Riksantikvarieämbetet

 

Flygvapnets logga

Men NDL:s vår utflykt startade inte där, utan på flygvapenmuseet på Malmen i Linköping där vi träffades en solig men blåsig majlördag. Visserligen hade vi varit där tidigare, för en hel del år sedan så ett nytt besök tycktes därför vara påkallat. Guidning var beställd men innan dess var det kaffe och våffla på serveringen som gällde för de cirka 10-talet NDL-are som mött upp.

Rundvandringen startade i hall 1 där vi mötte Sveriges första aviatör, Carl Cederström, en av dessa fantastiska män i sina flygande maskiner och som den pionjär han var startade han sin flygskola på Malmen 1912. Tyvärr omkom han i en flygolycka 1918 då han var på väg mot Finland, men intresserat för att besegra och segra i luftrummet var väckt.

 

Under åren som gick införskaffades en rad olika skolflygplan, bl.a. en Bréguet och en Nieuport. Med åren blev dessa skolflygplan fler och säkrare, själv fick jag mitt elddop i ”baksätet” på en SK 16 på F13 i Norrköping i början på 50-talet. Som flygpojke fick man chansen till en flygtur som belöning om man lyckades bra med utbildningen. Jag jobbade på med telegrafiutbildningen och detta resulterade i att jag numera och efter den flygturen aldrig varit flygrädd!

Bild till höger: Flyplansmotor från störtat plan bärgat av fiskare. Renoveringsbehov?

Motor med renoveringsbehov

 

Flygradio SATT M/27 för S6B Fokker

I hall 2 kunde vi beskåda många av flygvapnets senare plan, byggda både här i Sverige och importerade. Till de mest kända hör väl kanske J 29 Flygande Tunnan, J 28 Vampire som köptes hit strax efter kriget och på senare år Draken. Mina egna favoriter är engelska Spitfire och amerikanska Mustang. Den senare gick här under namnet J 26, Den Havande Strömmingen p.g.a. den silverfärgade kroppen och det stora luftintaget under densamma. I samma hall finns även en specialutställning om den frivilliga flottiljen F 19 som deltog på finska sidan under finska vinterkriget med flygplanen Hawker Hart och Gloster Gladiator. Mer om museet finns att läsa på www.flygvapenmuseum.se

Bild till vänster: Flygradio Typ SATT M/27. Radion innehåller en sändare med frekvenseområde 414 - 1000 kc/s och en mottagare för 300 - 3000 kc/s. Sändareffekten uppges vara 15 W och beräknades ha en räckvidd av 150 km. Sändaren var endast avsedd för telegrafi med "tonmodulerade svängningar". Antenninstalltionen innehöll såväl en fast som hängande antenn. Strömförsörjningen till radion skedde genom en propellerdriven generator monterad i övervingen. Denna radio fanns i flygplan S6B Fokker.

 

Efter två timmars rundvandring med excellent guidning bland flygplan, motorer och tillbehör styrde vi färden mot trakterna utanför Tjällmo, närmare bestämt till torpet Tidingshyttan dit Rolf och Solveig Samuelsson, mångåriga NDL-medlemmar schangtilt bjudit in oss. Där har de sitt smultronställe och där har avfällingen Rolf spänt upp en imponerande, horisontal loopantenn med en sammanlagd omkrets av 80 meter, lämplig både för sändning och mottagning. Rolf var en av de 6-7 NDL-medlemmar som under Lennart Grones ledning invigdes i sändarvärlden och fick sin licens vilket han nu utnyttjar flitigt.

Bild till höger: Solveig och Rolf sommarställe djupt inne i skogen.

Tidningstorp

 

Rolf beskriver antennen

Som vanligt på våra utflykter hade vi tur med vädret och i solen utanför torpet avhölls säsongens sista möte. Inga större sensationer avhandlades, det tråkigaste var väl att vid skogsavverkning ute vid vårt QTH i Väsby har minst tre antenner gått åt skogen. Ingen idé att åtgärda detta nu, vi får ta det vid höststarten. Dock måste  vi ta en koll och samla upp löshängande kablar snarat möjligt.

Bild till vänster: Rolf beskriver ingående loopen eller "German Quad" som den också kallas. för Claes Olsson, Bo Gustavsson, Sigvard Andersson och Ejgil Jensen, .

 

Sigvard, vår konditionsguru hade varit förutseende och plockat med sig en DR-29 för lite FM-DX:ing. Och se, känslan i hans högra lilltån hade visat sig riktig! Fint E-skip var det på eftermiddagen och både Italien och Tyskland ”dundrade” in under några timmar..

Bild till höger: Sigge prövade på FM-DX och flera sydeuropeiska stationer kunde höras.

Sigge FM-DX-ar

 

Rolfs radioshack

Efter en frugal grillmåltid, fixad av Solveig fick hon bli vår guide då några stycken av oss liksom Indiana Jones begav oss in i skogen för att leta rätt på en gammal kvarndamm som skulle finnas där. Vi hittade den utan alltför mycket besvär och den var faktiskt ganska imponerade. Kanske 50 meter lång och så pass hög så att åtminstone jag visade stor respekt för kanten. Solveig lovade att ta reda på lite mer om var, när och hur vilket vi säkert får oss till livs på ett senare möte.

Bild till vänster: Rolf's myshörna med sin ICOM IC-706MKIIG, AT, dator och diverse prylar. 

 

 

Vid 1900-tiden begav vi oss hemåt, ingen ville naturligtvis missa Eurovisionsschlagern, eller hur? Som vanligt hade vi haft tur med vädret och vi får tacka Rolf och Solveig för att de ställde upp och lät oss bevista deras smultronställe.    

Text: CON
Bilder: LtD - Lennart Deimert SE5X

Fri användning av text och bilder!

Bild till höger: Vi som var med.
Sittande från vänster: Rolf Samuelsson, Solveig Samuelsson, Ejgil Jensen.
Stående från vänster Sigvard Andersson, Pia Ekbom-Jansson, Göran Jansson, Jan Malmesjö, Bo Gustavsson, Claes Olsson, Bo Hellman, Lennart Deimert.

Vi NDL-are som var med