Varför gick det snett med vårt försök att sända på 1602 kHz. Det kan man fråga sig.

En liten resumé av händelseförloppet.

230 kg tung sändare på 1,6 kW. NDL kom med förslag att vi skulle ordna en mellanvågssändning i anslutning till DX-Parlamentet 2005. I stil a la Dellen radio. Jag lovade försöka ta hand om detta projekt. Claes Olsson puffade vid flera tillfällen på mig och tiden gick. Dan Andersson informerade sig på Eskilstuna Loppis om hur planerna framsteg. Så helt plötsligt uppenbarade sig ett objekt, en ”Ship Transmitter” Det var SM4VQP Lasse i Hallsberg som hade en fungerande ST1600 byggd av Standard Radio. Den kunde vi ta hand om. Sändaren hade körts från Lasses bergrum. Så åkte vi dit SM4BNJ Hans som varit med och byggt transceivern, SM5YLO Lennart och undertecknad. Sändaren kopplades upp mot en konstlast för 500 watts uteffekt och det var inga som helst problem med att stämma av 500 W mot konstlasten. Som jag kommer ihåg det så körde vi A1, dvs telegrafi mode, pga att någon passande mikrofon inte fanns till hands. Beslutades att sändaren skulle användas.

Sitter - eller ligger - som smäck i Grones fina bil. Nästa steg var att skapa en fungerande antenn. Jan-Erik hade en kompis som ägde en ballong, c:a 5 meter lång med diameter runt 1,5 m. Lyftkraft omkr. 80 – 90 kg. Under torsdagen före DX-parlamentet åkte vi till kompisen och kollade ballongen. När vi då fick oss till livs att vid 10 – 12 sekundmeters vind så blåser ballongen ner, kan hamna i skog och punkteras. Det kostar 5 kkr att fylla ballongen med Helium. Går ballongen totalt sönder så innebär det 24 kkr. Då beslöt vi att avstå från att ”hissa” upp en vertikal ledare på 45,8 m, en kvarts våglängd. Våglängden 300 / 1,602 = 187,27 m. 187.27 / 4 = 46,8 m. Å så korrigering av våghastigheten, 0.98 x 46,8 = 45,88 m.

Samtidigt får jag tillstånd från Radio och TV-Verket att genomföra sändningen. På dokumentet står kopia till Post och Telestyrelsen. Då trodda jag att allt var frid och fröjd. Så var inte fallet, vid kontroll så måste ytterligare ett dokument kikas in till PTS. Fixat och så ringde någon och frågade ”hur hög effekt tänker ni sända”. Nja 2 300 watt svarade jag. OK då säger vi max 500 W och så var tillståndet från PTS avklarat. Med mig som ansvarig utgivare – HI.

WRAK:s imponerande mast.Nästa bekymmer ! Hur får vi upp en antenn? Jo men visst. Man har ju en del gamla kompisar. Jag ringer Janne SM5AKU i Vingåker. En datapolare, en tekniker och hängiven radioamatör med höga frekvenser som specialitet, 436 MHz, 1296 MHz och experimenterande på 10 GHz minsann. Svaret blev : det verkar intressant, jag ställer upp på projektet, vi kan nyttja vår mast och jag föreslår att vi hänger upp en delta loop för 1,602 kHz. Visst, men vi har lite tidsnöd. Jag skulle få hjälp att serva bilen på fredag, grabben tar examen på lördag i Katrineholm. Men det får väl ordna sig. Janne tog ledigt fredag eftermiddag. WRAK – Vingåker Amatör Radio Klubb kommer att invaderas !

WRAK - Vingåkers RadioklubbJag åker till Hallsberg och Jan-Erik skakar fram en ”bärare”. Vi skall bära ner 230 kg transceiver i smal trappa en våning ner i bergrummet och placera den i min V70 liggande på sidan. Huugaaaa, jag hade tagit med några golvlaminatbrädor som lagts med golvytan mot varan och fungerade fint som glidyta för sändaren. Jag har fortfarande blåmärken på ena låret och skavsår på motsatt armbåge, fast blåmärket nu blivit gulfärgat. Vilket jobb ! Enkelt placerades så tingesten i bilen. Berätta bara inte detta för frugan ! Nåväl med barlast bar det så försiktigt av mot Vingåker och vid 12-tiden hade jag hämtat Janne och vi var på väg upp till masten. Skulle stationen glida ut ur bakluckan på bilen. Jag tog det mycket varligt i de på några ställen 30 graders lutande backarna. Vi nådde toppen och kunde ganska enkelt ställa upp ST1600 i schacket. Support fick vi också av SM5ERW Tage som kopplade in 3-fas donet och möblerade om i schacket så att vi fick plats med sändaren..

Janne hade redan på torsdagskvällen mätt upp loop antennen, längd 0,98 x 187.27 = 193,5 m lång. Märkt upp loopens ben och matningspunkten 20 m upp från ena hörnet. WRAK:s mast är 40 m hög och Janne klättrade, sedan åskmolnen avlägsnat sig, upp några gånger och kastade ut en ”drag upp” lina. Loopens placering i skogen var utmärkt och vi kastade ”hänglås” över träd , mastens staglinor och andra antenner hej villt för att få ordning på delta loopen. Jag brukar använda en karbinhake när jag kastar upp draglinor för antenner. Hänglåset var lite för lätt men fungerade också bra. Dessvärre drog vi av ena benet på en delta loop för 40 m. Det blev inte riktigt klart på fredagen, men Janne var uppe mycket tidigt på lördagen innan han åkte till skolavslutningen i Katrineholm och mekade vidare i skogen.

Här skall sändas ... Bäst att ha en minneslapp.Vid 9-tiden lördag, hämtade jag nästa engagerade kompis SM4IPX Hasse i Örebro och vi drog till V-åker. Hasse VD för CityRadion i Värmland, Karlskoga. En undertainer av stora mått, van att prata radio. Hasse hade med sig dator och professionell mixer. Musik och ”jinglar” fanns färdiga att gå ut i etern ” Radio Fiskeboda on the air" . etc. Allt förberett och vi skulle nog se till att den kommande sändningen blev bra. Dator, mixerbord iordningställdes snabbt.

Hasse - "The Radioman"!Delta loopen försågs med en kvartsvågstransformator. Längd 45,88 x 0,68 = 31,8 m av 75 ohms koaxialkabel och ytterligare en bit 50 ohms RG-213 in till sändaren. Med ett Autec Resurce instrument mättes loopen upp. Impedans 64-67 ohm, SWR 1:1,6 på 1,602 kHz. Resonansfrekvens 1,598 kHz. Alltså helt klart ett godkänt, resultat. Så skulle vi provsända. Antennström 3 ampere, borde ge 200 –250 w ut men nej. ST1600 tog inte emot någon modulation hur vi än bar oss åt. Vi läste manualen och försökte på alla sätt – men nej.
Handgripligen öppnade vi sändaren, en mycket gedigen konstruktion men gejdrar, uppfällbara enheter och i skärmande lock med snäppfästen.
- Hmmm, vad kan felet vara?Vi försökte gå in direkt på Mik ingången, på "line in" ingången. Vi anslöt en separat koax till dessa ingångar men nej. Slutligen försökte vi med skruvmejslen åstadkomma ett något ljud överhuvudtaget och misslyckades.

Sista försöket var att aktivera min IC-706:a, som har en mikronfoningång-kontakt av modular typ, genom att öppna mikrofonen och med krokodilklämmor ansluta direkt parallellt över mikrofonen. Någon watt hamnade väl i deltaloopen med då ingen signalrapport kom från Fiskeboda så fungerade inte detta heller. Vi var väldigt besvikna.

Nu efter någon vecka så har vi beslutat att göra om försöket, något senare. ST1600 den gamle trotjänaren skall få göra nytta, så är det bara. Jag ber att få avisera vår nästa testsändning via Eter-Aktuellt.

 

73:s de SM4LLP Len i V-rosa



2005-06-23