Fiskeboda, vackert beläget på en halvö i Hjälmaren.

Rusning till lådan med sladdar och annat elektronikgrejs som Joe hade till försäljning.

Sigge kollar en Philips radiomottagare från 1929.

NDLs maskot Hilma är med allt som oftast. Här med husse Jan-Erik.

Efter klubbmötet var det dags för mat. Rolf Åhman, Rolf Wickström, Christer Carlson och Göran Bayard är först i kön!

Två glada NDL-are; Jan-Erik Järlebark och Christer Carlsson. Observera den tomma flaskan till vänster ....

Vilka har hörts tidigare? Claes Olsson, Göthe Ringström, Göran Bäckstrand och Jan Görlin diskuterar.

Några av deltagarna koncentrerade vid sina mottagare.

Göran och Claes försökar fixa felet på Göran Bayards 525:a. Tyvärr var förblev den heldöd!

Jan Görlin i typisk DX-posé.

Vad vore alla träffar utan mat och fika. Här är det dags för korvpaus.

Vågskvalp från Karibien eller gnissel-gnassel från asien?

Lars Hedberg idkar horisontell DX-ing ...

Sigvard Andersson, Bo Gustavsson och Ingemar Karlsson studerar broschyren på en avancerad Yeasu transceiver.

Sigge kollar ev. NA-hörigheter samtidigt som han intar sin frukost.

Lite DX-ing på rummet på söndagsmorgonen. Lars Skoglund och Rolf Åhman med sina bärbara mottagare.

TRÄNINGSLÄGRET I FISKEBODA DEN 7-8 OKTOBER 2000.

Lagom till helgen före SM/NM dök det, trots ett visst strul, upp en lista med de stationer som var inbokade till tävlingen. Detta passade jättebra eftersom årets NDL-träff i Fiskeboda var inbokad den helgen vilket gav ett utmärkt tillfälle att testa och se vad som väntade.

Vädret var hyfsat, 15 grader varmt om än lite disigt, då några av oss anlände vid 12:30-tiden. Redan hade några gubbar dykt upp, och träffchefen Göran Bäckstrand var i full färd med att ordna till lyssnarstugan. För er som av någon anledning varit med i Fiskeboda, kan jag upplysa om, att stugan rymmer 26 personer, uppdelade på 2- och 4-bäddsrum, toaletter, duschar och ett välutrustat kök, där inte ens diskmaskinen saknas. Vidare finns där en storstuga med bord och stolar som väl räckte till för de cirka 20-talet anmälda deltagarna.

För att inte vara i vägen, smet vi några stycken bort till den fina restaurangen. Där kunde vi till det facila priset av 85 SEK smörja kråset med en utsökt kall buffé där sillinläggningar, kallskuret kött, ål, lax trängdes med en hel hoper egna inläggningar av skogens och odlingarnas godsaker.

Efter att ha rundat av det hela med kaffe och hembakta kakor, återvände vi till lyssnarstugan och satte igång med att plocka upp medhavda antennfördelare, dra kablar och koppla in oss på de antenner som redan fanns på plats. Fördelen med att komma tidigt är att man då kan snika till sig de bästa platserna innan resten av lyssnarskaran anländer, vilket den gjorde i rask takt.

Klubbmötet var utsatt till 16:00 och Ordförande Gustavsson såg till att vi höll tiden. Inga viktigare frågor fanns att dryfta, vilket gjorde att mötet framskred i raskt takt. Till detta bidrog också säkert doften av grillat kött som lägrade sig över mötesdeltagarna och då mötet var avklarat vid 17-tiden, var det samling runt faten. Där bjöds vi på grillad fläskkotlett med ett val av stekt potatis eller potatissallad och grönsallad. För de som inte suktade efter söta drycker till maten, fanns direktimporterat tysk färsköl att tillgå mot särskilt tillägg, självkostnadspris var det.

De som såg fram emot att pusta ut efter matintaget bedrog sig gruvligt. Göran hade ordnat till en tipspromenad, och eftersom mörkret började smyga sig på, var det bara att med däst mage ge sig ut i skogen med lapp och penna. Skall man döma av det egna resultatet, hade man nog behövt ett par mörkerglasögon för att hamna högre upp i prislistan där segraren efter ett par stycken skiljefrågor till slut blev Lennart Deimert, som lyckats pricka in 10 av 12 svar. Som belöning för detta erhöll han ett klämmigt set med diverse verktyg, vilket säkert kan komma bra till pass.

Dags att vid återkomsten slå sig ner vid mottagaren och börja kolla stationer. Som alltid helgen före tävlingen gick de flesta stationerna bra och man såg med tillförsiktigt fram mot kommande övningar. Men koll är en sak, tävling en annan har man lärt sig.

Efter någon timme var det dags för ett avbrott igen. Sigvard Andersson hade plockat ihop ett litet föredrag om antenner, och vi fick oss till livs en beskrivning av teorin för tvåtrådiga beverageantenner. Skall inom en snar framtid omsättas i praktiken och provas vid vårt ordinarie QTH vid Väsby.

Ett föredrag till hanns med under kvällens lopp. Det var den flitige Göran Bäckstrand som hade kommit över en studioinspelning från M/S Bon Jour och Radio Nords sista timme i etern. Ett kärt återhörande för många, för de flesta av oss är i den åldern, att vi upplevt Radio Nords uppgång och fall "live", så att säga.

Vad vi också hann med, var dragningen i NDL:s lotterier. Fyra 2,5-liters av det vi hade som tillval till maten lottades ut på det ena lotteriet, och förser man sig för mycket av det, kunde vinsten på nästa lotteri kanske komma till pass. Där lottades nämligen fyra balar med prima toa-papper ut, 64 rullar i varje bal.

Nu var det slut med de anordnade begivenheterna och för de flesta vidtog lyssning. Nu är det faktiskt så, att trots att det heter lyssnarträff, kommer det alltid med en del deltagare som inte ens har någon mottagare med sig, men som trivs väldigt bra ändå och kommer för den sociala gemenskapen. Inte det sämsta, eller hur?

Konditionerna hade varit hyfsade hela veckan, men lagom till lördagskvällen hade dom avtagit drastiskt. Sigge A. hade en teori och förklarade för oss noviser varför. Under veckan hade det varit ett flertal störningar, vilket gjorde att konditionerna höll sig uppe och var rätt bra. Till lördagen hade en sista, kraftig störning ställt till oreda i skikten och när det så lugnade ner sig, blev läget det sämsta tänkbara. Bättre tydligen med lite kontinuerliga störningar.

Två antenner fanns utdragna, den ena mot Karibien och den andra mot England, vilken vi började med. Tyvärr gick det en rak linje från Fiskeboda söderut, och väster om den hördes inte mycket. Däremot dundrade alla italienska stationer in på MW och österut om den tänkta linjen kunde vi njuta av iranska, egyptiska, VOA Kuwait, Syrien och andra exotiska grejor, allt som sagt på MW.

Kortvågen var också medioker, även om det framåt natten gick lite Peru och annat. Kanske finns hörigheterna listade i MKV-Översikt. Kolla där.

Vi bytte framemot natten till Karibienantennen, men nåt vågskvalp från sandstränderna där lyckades vi aldrig höra. Det närmaste var väl en ensam och förskrämd Radio Vibración på 1470 kHz samt lite spanska på 1620 kHz.

Som synes blev det alltså inga storfångster den här kvällen och natten, men trevligt hade vi i alla fall, mycket tack vare att vi förutom själva lyssnandet försöker ordna med lite andra aktiviteter runt omkring.

Sigge föreslog att vi nästa år skulle hyra stugan en hel vecka, kanske då i början av december. Då skulle vi kunna sätta upp lite fler antenner och ta det hela som ersättning för en DX-expedition norröver. Problemet är väl att få deltagare, stugan kostar cirka 2500:-/dygn att hyra. Men något slag av möte blir det säkert nästa år också, och då är lite fler "utombys" också Hjärtligt Välkomna!

Text: CON
Foto: LtD


 

 

[ Tillbaka ]