Sommaren hade gjort sitt intåg i Stockholm då NDL gänget, bestående av Ullmar, Sigvard och den ständige chauffören Claes anlände dit vid 1130-tiden för samling utanför första programpunkten, ett besök på inte helt okända SR.

 
Lennart Weirell, Sigvard och Ullmar.
 
Efter en hel del snurrande, lyckades vi hitta en parkeringsplats på Narvavägen, inte allt för långt från objektet. Många av oss började besöket med att äta lunch på SR:s restaurant ”Skafferiet”. Själv upptäckte jag, då jag skulle betala lunchen, att jag glömt mitt kreditkort i parkeringsautomaten på andra sidan gatan, styvt en halvtimme tidigare. Eftersom jag för tillfället är lite handikappad, korsade Sigvard med språng gatan för att se, om mitt kort fortfarande fanns kvar. Och ser man på, där hade jag tur för ingen annan hade tydligen varit intresserad av en biljett utan mitt kort satt kvar i automaten! Där kan man prata om medflyt!
 
Fredrik Rulstrand
 
Nåväl, efter det att stenen fallit från mitt hjärta och efter att ha intagit Rosmarinerade Lammkotletter, samlades vi tillsammans med vår guide Fredrik Rulstrand från Trafiken för att få oss till livs lite fakta om SR och dess historia. Efter en frågestund gav vi oss av på en rundvandring i lokaliteterna där i fick se bl.a. Eko-redaktionen in action. I en korridor träffade vi också på en skojfrisk Anders Eldeman, känd från Melodikrysset och Da Capo.
 
Martin Loogna och Alf Persson
 
Inte långt från SR låg Skärgårdsradion, dit vi begav oss oss efter ett par timmar på SR där vi möttes av radiolegenden Martin Loogna som enligt en infobroschyr för Skärgårdsradion är en av Sveriges mest kända actionreportrar och radioröst. Han berättade att Skärgårdsradion, som är igång 24/7 har sin sändare placerad mitt i ute i Stockholms skärgård och där sänder man på två frekvenser, 90.2 och 91.7 MHz. Studion däremot finns alltså på Karlavägen, men man gör också många direktsändningar från sin mobila studio som flyttas runt i skärgården.
Framemot 16-tiden var vi klara med våra studiebesök och det var dags att bege sig av mot Söderns höjder. Någon höjdare var det dock inte att en fredagseftermiddag i rusningstid köra bil från Gärdet och till Zinkensdamm, en sträcka på kanske sådär bara 7-8 km men som tog säkert minst en timme med en snitthastighet av 20 meter i minuten.
 
Hotell Zinkendamm
 
Efter lite mat (som inte var någon höjdare) var det samling för dagens sista programpunkt, Hearing med styrelsen. Ganska många hade anlänt under fredagen, så vi var nog ett 20-tal som ville höra hur Styrelsen skött sig under det gångna året. Dessutom var det genomgång av inkomna motioner och av Styrelsens propositioner. Den här hearingen är en bra programpunkt, den gör att Årsmötet nästa dag kan hållas inom tidsramarna eftersom vi då redan diskuterat och tagit ställning till det mesta som förs fram på Årsmötet.

Lördagen inleddes med frukost, som i motsats till det vi ätit föregående kväll, var av hög kvalitét. Ägg i ett flertal former, bacon, små korvar, fil och mussli, you name it, det mesta fanns där på frukostbordet så vi laddade upp ordentligt innan ovannämnda Årsmöte startade. Ännu fler deltagare hade anlänt under morgonen, så antalet röstberättigade var nog uppe i ett 40-tal plus en del andra intresserade åhörare.
 
Ordförande Moritz Saarmann
 
Med Moritz vid klubban och tack vare genomgången vi haft på fredagskvällen avverkades punkterna på Årsmötet i rask takt. En del motioner hade inkommit, bl.a. en om subvention för att öka besöksantalet i Parkalompolo. Denna gick ut på, att Förbundet skall subventionera en årlig avgiftsfri vecka. Utan dygnsavgift blir det i praktiken cirka 1000 kr billigare att besöka anläggningen. Efter en del diskussioner beslöts att bifalla motionen.
Jag har varit på 29 Parlament i rad och om jag inte minns fel, har boken om DX-historien varit på tapeten på dessa. Så även i år, men nu meddelade Ronny Forslund att nu var det verkligen klart med utgivningen. Bara några småsaker återstod, t.ex. tryckningen, men så snart manusläsningen var avklarad var det dags för densamma. En motion om boken fanns och i den föreslog motionärerna att boken skulle delas ut gratis till alla de förbundsmedlemmar, ca 350 stycken. Vad det skulle kosta var lite oklart, kanske sådär en 50-60000 tusen. Förlusten skall till viss del kunna täckas om man kan sälja de resterande exemplaren vid en tryckning på 600 ex. Motionen tillstyrktes, men som sagt, boken har inte tryckts än...

Valet av styrelsemedlemmar brukar alltid vålla problem, men enmansvalberedningen Börje Sahlen hade gjort ett bra jobb, kanske inte så svårt då hela styrelsen sagt ja till att fortsätta sitt jobb och omvaldes utan prut.

För en gångs skull fanns faktiskt en intressent för att anordna Parlamentet nästa år och det kommer då att hållas på samma plats som ARC hade sitt möte i år, i Jönköping.

Efter en hyfsad lunch, Lax med sås och färskpotatis var vi redo för den digra talarlistan, vilken innehöll många intressanta namn. Lokalen var mer än välfylld, många kända DX-profiler hade dykt upp, även så en finländsk delegation på fyra man med Risto Vähäkainu och Arto Mujunen i spetsen. De hade också med sig ett ex av Finlands DX-historia, vilken gavs ut för några år sedan. Trevlig, även om texten är svår att förstå för oss men boken innehåller mycket bildmaterial.
 
Fullsatt
 
Som Moderator för föredragshållarna ställde Bengt Dalhammar upp och han styrde med järnhand och såg till att dessa höll sig inom sin tilldelade tid, vilket brukar var ganska så dåligt annars.

Först ut var Jan Kotchack, ättelägg till Jack som berättade om Radio Nord med tonvikten lagd på sin far. Som illustration var SM5BXC Karl-Axel Axelsson från Åtvidaberg med och visade sin fina kopia av sändningsfartyget Bon Jour.

En verklig nestor inom DX-hobbyn är Jan Erik Räf som var en av de första DX-arna i Sverige och visade bilder och berättade om sina många år bakom rattarna.

En annan man med många DX-minnen är Jan Tunér, specialist på LA-DXing men som numera lagt ner sin hobby.

Lagt ner sitt radiopratande har också Sonja Persson gjort, men de flesta av oss har nog hört hennes röst från Quito, Ecuador där hon i många år jobbade för HCJB Numera är hemma i Sverige igen och den här gången för gott.
 
Sonja Persson tillsammans med Malin Mutka från MRS
 
Karl-Arne Markström
 
För det tekniska inslaget stod Karl-Arne Markström, seniorkonsult inom kommunikationssystem och han guidade oss genom modern mottagarteknik.

Den traditionsenliga Galamiddagen (jmfr. Nobelmiddagen) bestod av Fläskfilé med sås och färskpotatis. Som vanligt delades det ut ett antal utmärkelser och i år fick Christer Brunström en mycket välförtjänt guldmedalj för sitt långvariga och myckna arbete för Förbundet. Bronsmedaljer för sitt arbete på klubbnivå gick till Rolf Åhman och Hans Johansson. Stipendiet till Johan Berglunds minne fick Bo Olofsson för sitt Parka-arbete och till Ronny Forslund för bl.a. jobbet med DX-historien och Förbundets specialsändningar. Dessutom utnämndes två hedersmedlemmar: Björn Fransson och Jan Erik Räf.
 
Kvällen avslutades lika traditionsenligt med DX-vännernas auktion, platsen där du kan göra det fynd du aldrig drömt om. Om det var dåligt med grejor förra året, så var årets tillställning fylld av prylar, bl.a. hade Sonja Persson skänkt en hel del grejor hon samlat på sig i Quito. Då kvällen var slut, kunde kassören Lars Wieden räkna in den icke föraktliga summan av 3.475:- som kvällens auktionist Christer Brunström lyckats prata in.
 
Full fart på auktionen
 
Tyvärr var vi Norrköpingsbor tvungna att ge oss av hemåt då auktionen var slut och kunde således inte vara med om söndagens besök på Tekniska muséet. Men en sammanfattning av Parlamentet/60-årsjubileét kan väl vara att det var en trevlig tillställning med många kända ansikten på plats, bra hotell även om maten inte renderade någon stjärna i Guide Michelin och ett mycket trevligt program. Styrelsen, som även i år stod som arrangörer skall ha ett stort tack för nedlagt arbete!
 
Text: Claes Olsson
Bilder: Sigvard Andersson & Claes Olsson
 
 
Blandade bilder
 
Per-Åke Helander, Christer Werner, Bosse Olofsson, Malin Mutka, Thomas Schulin, Bernt-Ivan Holmberg.
 
Jan Kotschack
 
Seve Ungermark svarar på fråga om Radio Nord, f.ö. på bilden: Hans Kronqvist, Ingegerd Ekinger, Lars Branje, Kenneth Agehed, Stig Granfeldt.
 
Skärgårdsradion och DJ Kim.
 
Christer Werner (rygg), Björn Fjaestad, Lars Wieden och Nils Ingelström.
 
Skärgårdsradion, logga
 

 DJ Tim och Lennart Weirell
 
Moderator Bengt Dalhammar
 
Risto Vähäkainu
 
Lars, Moritz och Christer Brunström med Guldplakett
 
Hedersmedlemmarna Jan Erik Räf och Björn Fransson
 
Stipendiat Ronny Forslund