DX-Parlamentet 7-8 juni 2014
   
Parlamentet 2014 vid Bråvikens strand
   
  Fredgagården, platsen för 2014 års Parlament, ligger vid Getå, strax bredvid den plats där SJ:s problem började redan 1918 då banvallen rasade ihop efter ett ihållande regn. Tåget störtade ner över den intilliggande vägen och ner i på Bråvikens strand. Den värsta tågolyckan hitintills i Sverige krävde minst 42 liv. Men idag är Fredgagården ett populärt ställe för konferenser och bröllop.
 
  Utsikt från rummen
   
  Grabbarna på SMHI hade utlovat en regnig start på dagen, uppklarnande framåt eftermiddagen och som vanligt stämde prognosen. Då förtruppen bestående av Ullmar, Sigge och Claes anlände vid 10-tiden var det fortfarande uppehåll, perfekt för Sigvard som fixat en tipspromenad med, som vanligt, tretton kluriga frågor. Tillsammans med Ullmar begav han sig ut i fårhagen för att sätta upp frågorna och lagom då de återkom kom också regnet. Deltagarna som nu började anlända söder och norr ifrån kunde också rapportera om häftiga regnskurar inåt landet. Ovädret varade dock inte någon längre stund, utan alla fjorton som nu samlats begav sig, utrustade med tipskuponger, ut i den vackra naturen norr om Bråvikens strand.
 
 
  Sigge sätter upp tipspromenaden
   
  Tipspromenerarna hann knappt återvända innan det var dags för dagens första programpunkter. Först ut var Alf Persson som rapporterade om läget för Förbundets båda remote-mottagare, den ena Östergötland, den andra utanför Alingsås. Inget optimalt läge för något av dem, ganska dåliga antenner till båda. Sedan ryssar och andra öststatare portats från mottagarna är intresserat ganska svalt, kanske beroende på läget. Att få upp en mottagare i Parka vore ju inte så dumt, men det faller tydligen på tekniska problem med bredbandsförbindelsen. Men vi ger i alla fall mottagarna ett års nådetid.

Om årets händelser i Parka berättade sedan tipsgeneralen. Intresset den här säsongen har varit bättre än föregående, trots dåliga konds har antalet övernattningar ökat med ungefär det dubbla; från 61 till 128 och verksamheten har gått med ett litet plus. Så vi får väl tro att Parkalompolo IK är nöjda när de fått lite klirr i kassan. Tack vare att hemtjänsten lagts ner har vi också fått överta deras kontor med egen toa och pentry.

   
 
  DX-köp fanns på plats och här kollar Bossarna Gustavsson och Hellman sortimentet tillsammans med Stig Granfeldt och Lennart Weirell.
   
  Ullmar Qvick hade laddat upp med fem pärmar QSL från en brokig samling point-to-point stationer, alltså utilitystationer, då det var hans tur att ta plats bakom bildvisningskanonen. I mitten av 60-talet startade han tillsammans med några andra kända DX-are Radio Communications DX Club, specialiserad på att ratta in och rapportera nyttotrafik av alla de slag såsom fyrar, kustradio, ambassadtrafik med flera knepiga grenar. Trots lite strul med knappar och mus lyckades han visa en hel del kufiska QSL. Eller vad sägs om kustradiostationer från sådana länder som Schweiz och Tjeckoslovakien där man verkligen får leta länge efter en kust att lägga till vid. Klubben, som var internationell kom och gick under ett antal år innan den försvann för gott, men fortfarande finns det ett par forum på internet för de som är intresserade av den här sortens DX-ing.
   
 
  Ullmar om Utility-DX
   
  Efter en kaffepaus med tillhörande kaka var det dags för det som var tänkt som mötets clou; presentationen av DX-historien. Ska man bli förvånad då det bidde en tumme? Det enda som var färdigt, eller nästan, var en bild på den tänkta fram- och bakpärmen på den kommande (?) boken. Enligt Ronny är det nu dock nära, materialet är "mer eller mindre" klart. Tolka det som ni vill, men ett stoppdatum finns nu, i november. En nytt projekt tillkom, en CD med inspelningar från stationer som sänt på svenska vilken skall bifogas boken. Denna CD skall inte fördröja utgivningen, bara man lyckas skaffa fram lite inspelningar fixar det sig. Vi får väl hoppas, att arrangörerna av nästa års Parlament också kan ha den färdiga boken som sin höjdpunkt.

Ronny berättade också, att i augusti blir det en ny Radio Nord Revival sändning. Allt var inte klart än med sändare och sändningsorter, men planerna är att sända på både mellan- och kortvåg från olika platser.
   
 
  Ronny presenterar DX-historia
   
  Eftermiddagsprogrammet avslutades med den sedvanliga utfrågningen av styrelsen och dess planer för framtiden. Ekonomin i förbundet är god tack vare pengarna vi fick efter Johan Berglund och eftersom återväxten är dålig behöver vi inte göra som norrmännen, spara pengarna åt kommande generationer utan vi kan gärna använda åtminstone en del av dem nu. Ett förslag är att avsätta en del till ett aktivitetsstöd för klubbarna, t.ex. remote-mottagare och antennprojekt. Ett par tusenlappar för varje projekt kunde väl vara en lämplig summa. En uppdatering av landlistan och ansvarig för detta efterlystes också, lämplig kandidat nu då Olle Alm verkar ha tröttnat kan väl var Lennart Weirell som sysslat med landlistor tidigare. Det ryktas, att även finnarna håller på en ny landlista, så ett samarbete med dem vore kanske lämpligt.
   
 
  Ronny, Sigge, Alf och Lars
   
  Vi som ordnat programmet hade sett till, att det inte blev allt för komprimerat, så efter hearingen blev det faktiskt nästan en timme för egna aktiviteter. En liten tupplur var en bra sådan för att komma utvilad till Galamiddagen i Stora Matsalen. Middagen, som bestod av Toast Skagen till förrätt, helstekt oxfilé med stekt nypotatis som huvudrätt och till detta valfri dryck. serverades rappt och var, liksom servicen fin, två kypare stod på tårna och såg till så allting flöt som det skulle utan onödig väntan.

Efter middagen var det dags för den årliga plakettutdelningen till personer som jobbat för DX-ingens bevarande. Silverplaketter fick i år Eric Johansson, Per Eriksson och Ronny Forslund och utmärkelse i guld fick faktiskt undertecknad. Stipendiet till minne av Johan Berglund, femtusen kronor fick Sigvard Andersson för sitt mångåriga arbete för DX-ingen med bl.a. Parkalompolo.

Prisutdelning för eftermiddagens tydligen ganska knepiga tipspromenad förrättades också. Fyra tippare hade lyckats få till nio rätt så skiljefrågan fick avgöra. Bäst på att gissa hur många språk det finns i världen var Lars Wieden, därefter i fallande ordning Ullmar Qvick, Moritz Saarman och Bosse Hellman. Hur många det finns? Icke föraktliga 6909 stycken utan att räkna med skånska.
   
 
  Sigvard och Moritz
   
  Kvällens höjdpunkt hade vi kvar, nämligen DX-vännernas årliga Kvalitetsauktion. Faktiskt i år fanns det en hel del ganska trevliga böcker och andra prylar som Christer Brunström med hjälp av klubban lyckades pracka på de ganska fåtaliga spekulanterna. Eller vad sägs om ett 10-meters antenntorn i naturlig storlek eller en mångelementad FM-antenn nu lagom till då E-skippen börjar? 1800:- till DX-vännerna lyckades Christer klubba ihop under kvällens lopp, inte dåligt för slår man ut det på hur många vi var så blev det nästan en tvåhundring per huvud.
   
 
  Christer Brunström med klubban
   
  Söndagsmorgonen bjöd på strålande väder och lika strålande var utsikten från rumsfönstret då man drog upp persiennen och tittade ut över Bråvikens solglittrande vatten. Kunde själv inte låta bli att jämföra med hur det var i Delsbo för två år sedan då man på morgonen stack ut näsan i +4 grader och spöregn. Tur att inte alla mornar är sådana, eller hur?

Efter en fin bufféfrukost var det dags för Förbundet att ta över programmet. 0900 körde vi igång Årsmötet och med Moritz vid spakarna, eller kanske klubban avverkades dagordningens punkter i rask takt. En hel del hade vi ju diskuterat kvällen innan, ekonomin var god och valberedningen hade gjort ett gott arbete. Så utan större ansträngningar fick vi ihop en ny styrelse, i stort sett samma som den sittande. Största kruxet var att få ihop en ny valberedning, Ullmar bjöd på hårt motstånd och trots mycket lockande och pockande, lyckade vi inte få honom att stanna kvar. Frågan om valberedning fick till slut bordläggas för att tas upp vid ett senare tillfälle.
   
 
  Stig, Christer, Moritz och Lars
   
  Sista programpunkten för den här gången var DX-vännernas årsmöte, det femtioförsta i ordningen och där fick Christer ånyo svinga klubban då ordinarie ordförande Torre på grund av sviktande hälsa inte kunde närvaro. Samme man hade också sänt en önskan om att få bli ersatt, så i hans ställe är nu Tibor ny ordförande. Tibor tyckte, att efternamnet kunde göra detsamma för ingen lyckas i alla fall komma ihåg det eller uttala det rätt. Även här är ekonomin god och under kontroll så vännerna fortsätter med att sponsra förstagångsbesökare i Parka med 500:-. Vidare beslutades, att medverka med ett special-px vid nästa World Radio Day nästa vår samt att behålla 50:- eller högre belopp som årsavgift.
   
 
  Dags för hemfärd till Åland
   
  Efter en avslutande lunch på kall kycklingfilé med sallad var det dags att avrunda årets Parlament. Enligt de närvarande hade det varit ett bra sådant med god mat och trevlig samvaro, det enda klagomål som hördes var på rumstandarden, som kanske inte var så där lysande trots fin utsikt från rummen. Synd att inte flera passade på att komma, deltagarantalet minskar för varje år och rycker vi inte upp oss, så är kanske Parlamenten snart ett minne blott att skriva om i DX-historien.
   
   
  Text & bild Claes CON Olsson