Ett reportage från DX-Parlamentet i Delsbo 1-3 juni 2012
 

F r e d a g.  Kanske skulle vi gjort som vanligt och haft Parlamentet lite senare i juni, ty det här var nog det kallaste och regnigaste möte jag var med om sedan jag började åka på de här årliga sammankomsterna. Mitt första Parlament var 1989 i Morokulien och sedan dess har jag inte missat något år. Ofta har vi varit några stycken från NDL och flitigaste medåkare har Sigvard Andersson. I år fick vi även sällskap av förbundets f.d. kassör, numera webmaster Bosse Samuelsson från Linköping och ständiga skribenten m.m. Ullmar Qvick.

Delsbo ligger ju inte direkt nästgårds, så i hällande regn startade vi vår 50-milafärd redan strax efter 0800 från Norrköping med sikte på att hänga på låset då receptionen vid Dellenbadet utanför Delsbo öppnade 1500. Passagen genom Stockholm blev en segsliten sådan, vägbana i en av de tre filerna nedanför Karolinska hade rasat och förorsakade långa och snigelartade köer. Men reshumöret var på topp, så vi tog det hele med knusende ro och väl igenom smeten, svängde vi in till McDonalds i Upplands Väsby och tankade kaffe och en jättefin kanelbulle till det facila priset av 15:-.
Regnet fortsatte ösa ned, men uppåt Gävlehållet klarnade det upp, och se, nu tittade lilla solen fram igen och magarna började kurra så framemot 13-tiden stannade vi till för lunch vid en vägkrok jag glömt namnet på. Vi var inte direkt ensamma som kommit på den tanken, ett par busslaster och en hoper bilar hade fått samma idé. Kön till utspisningen var lika lång som den på kantinen på I4, men det gick förvånansvärt snabbt för personalen att langa fram dagens rätt, Köttfärslimpa eller Mandelfisk. Dock var tilldelningen inte så överväldigande, men Sigvard, som inte käkat någon kanelbulle, lyckades snika till sig en extrapotatis för att kunna stå sig och inte bli för gnällig innan kvällsmackan.

Siktet var, som sagt att på idealtid nå fram till Dellenbadet 1500, men ett tidningsinköp inne i metropolen Delsbo gjorde att vi missade denna med fem minuter. Vi var i alla först, alltid något. Efter att ha checkat in och fyllt i en ”Ansökan öm tillfället visum för å hälse på i Hälsinglann” och fått detta godkänt av Dan Andersson var det dags att uppsöka våra rum i Gäststugan, pittoreskt belägen vid en av Dellensjöarna. Man kan ju inte påstå att det var något Paris Hilton direkt (hotellet alltså) men å andra sidan räcker väl de 150: -/natt som det kostade knappt till dricks åt dörrvakten i ovannämnda etablissemang.

 
  Reception

 
  ”Dellen Hilton?”
 

Av någon anledning höll sig regnet borta under resten av dagen då deltagare från när och fjärran, bl.a. Göteborg och Karlstad anlände under eftermiddag och 1900 var det dags för Parlamentets Högtidliga Öppnande. Parlamentsgeneralen Dan A. satte med ett kraftfullt hugg fast en stor kökskniv i en skärbräde, förklarade kort och kärnfullt årets Parlament för öppnat varefter vi fick hämta té/kaffe plus macka i köket.

Kvällens program var lite improviserade men intressanta. Först ut var Moritz Saarman, som berättade om Göteborgsgängets arbete med kansliet, där man bl.a. med en nyinköpt scanner håller på att dokumentera allt det digra materiel som finns där; QSL-kort, vimplar, tidningar m.m. Meningen är, att allt så småningom skall finnas tillgängligt på webben så att alla kan ta del av det.

En som redan lagt ner ett jättearbete på dokumentation är Sigvard Andersson med specialintresse NA-stationer. Han hade på ett (förhoppningsvis) överskådligt sätt sammanställt alla NA-stationer som sedan Hedenhös hörts här i Sverige och också, om jag inte minns fel i resten av Norden.

Som alla säkert sett och kanske också hört hade Parlamentet i år egna sändningar på SW. Stationschef var Ronny Forslund (vem annars) och som hjälp med det tekniska hade han Rolf Larsson, en rackare på sändare och antenner. Sändaren var densamma som förra året befann sig i Morokulien där den användes för ARC:s sändningar. Under mellantiden hade den stått lagrad i Julita och förts på torsdagskvällen hade den tillsammans med Ronny anlänt till Delsbo. Chefstekniker Larsson hade alltså fullt jobb med att få upp antenn och att sparka igång sändaren. Den befann sig några 100-tals meter från Dellenbadet och studion, så en länk behövdes alltså också.

  Stationschef Ronny Forslund

 
  1:e cheftekniker Rolf Larsson kollar instruktionsboken.

  Sändaren som användes var en SRT SST400, bestående av en Exciter CTD 500 och ett slutsteg SSA 400 med en uteffekt av 450 Watt. Antennen, en 70 meters I-antenn var uppspänd ca 15 meter ovanför Dellens vattenyta. Genom en antennanpassningsenhet lyckades man uppnå en stående våg nära 1. Frekvenser som användes var 5895 och 6065 kHz. Allt enligt uppgifter från Chief Engineer Rolf.

I Parlamentslokalen väntade vi med spänning på att få höra Ronnys röst på 5895 kHz, men det drog ut så mycket på tiden att en del av det gamla gardets ögonlock började falla ihop och man tvingades att dra sig tillbaka. Men så, vid 2330 tiden SST hörde vi det! ”This is Radio Dellen International, The Voice of the Swedish DX-Parlament!” Efter många timmars kämpande hade Ronny och Rolf äntligen lyckats koppla upp allting och komma ut i etern. Länken till studion var dock inte klar, så man sände från platsen där sändaren fanns, vilket resulterade i att det blev mest nonstop musik och id. Under kvällen inflöt en hel del e-mail från lyssnare och vid en summering senare, visade det sig att International var man verkligen,för rapporter om hörbarhet kom inte bara från många delar av Sverige men också från bl.a. Finland, Tyskland, Österrike och England.


L ö r d a g  började naturligtvis med frukost. Rolf hade nu övergått till att vara Kökschef och försedd med ett chickt förkläde. Med hjälp av Dan och Per Gedda fick man fram ett fint frukostbord.

Ett par föredrag stod sedan på dagordningen. Först ut var BIH som berättade lite om sitt QTH i Möklinta där han har en SDR-mottagare uppställd som kan styras från hemma-QTH:et. En som verkligen spetsade öronen var då Bernt-Ivan spelade upp några avsnitt med en parallellantenn han har uppsatt i Möklinta var Sigvard A. som i jämförelse med en vanlig ”singelantenn” visade oanade egenskaper. Så nu kanske resenärerna till Parka i höst kan förvänta sig något liknande?

Anknytning till ämnet SDR hade nästa föredrag då Christer Byström, SM3ESX talade och visade schemor m.m. av enkla fram till mycket komplicerade (och dyra) SDR-mottagare. Säkert jättebra, men för min del tycker jag teknikintresset tar över allt för mycket från lyssnar-ditot.

Efter en fin lunch, där carteringfirman varit ute och skjutit av ett par norrländska renar, blandat dessa med kantareller och stuvat alltsammans till en smaklig gryta var det dags för det vi kommit dit för, SDXF-årsmöte. Jag skall inte i detalj gå närmare in på vad som avhandlades, det kommer säkert att kunna läses i ett protokoll eller annat forum vid något senare tillfälle.

 
  Mötesordförande Claes W. Englund plus dito sekreterare Lennart Weirell
 

Till ordförande för mötet valdes rutinerade klubbslagaren Claes W. Englund, pennan tog dito Lennart Weirell hand om. Ekonomin är under kontroll och kassan välfylld tack vare arvet efter Johan Berglund. Framtidsgruppen, som tillsattes förra året i Motala och som består av Alf Persson, Ullmar Qvick och Stig Granfeldt hade gjort ett gott arbete och var fullmatade med förslag på nya och gamla aktiviter, för många för att här gå in i detalj på.

Ullmar Qvick, denna flitiga senior hade också här med hjälp av Dan Olsson lyckats skaka fram förslag till en styrelse. Denna blev i stort sett oförändrad och Ullmar fick förnyat förtroende som enmansvalkommitée till nästa årsmöte. Kan bli marigare då, eftersom många i styrelsen då har gjort sin mandattid. Medlemsavgifterna blir oförändrade och Eter-Aktuellt utkommer även 2013 med 6 nummer, alla i färg. Ett samarbete med Norge, Danmark och den svenskspråkiga delen av Finland diskuterades då de som står för tidningarna där hört av sig och vill ha ett redaktionellt samarbete. Dessa tidningar liknar dock ett sjunkande skepp, så för mig verkar deras rop på hjälp mer som att vi kastar ut en livboj för att rädda dem. Frågan är hur mycket hjälp vi får därifrån, vi blir nog mest räddare i nöden. Magnus Jespersson kvarstår som huvudredaktör för EA men efterlyser hjälp och lite mer intresse för att bidra med bidrag. Var nästa års Parlament ska hållas är höljt i dunkel. DX-vännerna fyller då 50 år, så Stockholm hade väl varit ett lämpligt alternativ, men MRS är tyvärr inte villiga att ställa upp. Det skulle bli för dyrt att ha det där, framhöll Lasse Skoglund. Men varför inte ha det endast lördag-söndag, restiden för de flesta är kortare och man kan ha aktiviteter till fram efter lunch på söndagen? Deltagarna hinner ändå hem till Rapport.

Mötet drog ut på tiden, en Tipspromenad stod på schemat framåt eftermiddagen. Den ställdes dock in p.g.a. det miserabla vädret, inte ens de som skulle sätta ut frågorna var intresserade av att ge sig ut i kylan och vätan. Som kompensation för detta fick vi se en mängd fina bilder från platser där den globala uppvärmningen tydligen redan slagit till. I sällskap med Hans Nilsson, SM3TLG DX-are och radioamatör från Delsbo fick vi besöka exotiska platser i Söderhavet, Brunei, Bermuda, Las Vegas, platser där solen och värmen verkar ha fastnat. Innan den tradionella Festmiddagen hann vi också med DX-vännernas årsmöte. Protokoll från detta kommer senare att kunna läsas på webben.

Under festmiddagen delades som vanligt utmärkelser ut till Förtjänta Medlemmar. I år hedrades Magnus Jespersson för sitt arbete med EA, Claes W. Englund för ett mångårigt arbete i Förbundet och se, här fick Ullmar Qvick också belöning för sitt arbete på många fronter.

 
  NDL:s Ullmar Qvick och SDXF:s ordförande Ove Nordin

  Sista programpunkten för kvällen var också en tradionell sådan, DX-vännernas auktion. Sigvard Andersson fick ställa upp som auktionsförrättare av diverse mer eller mindre åtråvärda varor, de sistnämnda klart i majoritet. Trots det lyckades han prångla ut det som fanns, taskiga klubbkamrater till frånvarande chefsteknikern Rolf Larsson ropade in en hoper tidningar på tyska åt honom som han fick släpa med sig hem. Men som han sa, på hemvägen passerar jag Delsbos sopstation.... Slutsumman för auktionen blev några kronor under 2000:-, inte oävet även om nästan en fjärdedel kom från en Trio som NDL:s Bosse Gustavsson skänkt.

 
  Auktionsförrättare Sigvard Andersson

  Tiden hade lidit, men vi mådde fortfarande bra och eftersom Ronny och Rolf nu fått fart på länken, hade studion flyttats närmare. Samling där för diverse intevjuer efter det att Peter Stillberg haft ett programinslag med gospelmusik från USA. Om jag inte minns fel, så hette det ”Western Gospels”, alltså gospellåtar med countrystuk. Ronny och han var ju för några år sedan på en längre rundresa i bl.a. Tennesse och hade där samlat på sig en hel del intryck.

Tyvärr hade jag själv åkt på problem med tandvärk, så jag tillbringade sista delen av kvällen i sängen och lyssnade till då bl.a. Börje Sahlén från Tibro DX-klubb intervjuades.


 
  Radio Dellens studio

  S ö n d a g  är ju alltid hemresedag och aktivisterna brukar vara få. Den här var inget undantag. Efter frukost var ett besök i Delsboklubbens lyssnar-QTH planerat, men vägen dit, som även i vanliga fall är dålig var tydligen alldeles sönderregnad så det besöket inställdes. I stället begav sig de som stannade kvar ett tag bort till sändarstugan för att ta en sista titt och ett farväl av Radio Dellen International. Ronny plockade senare ner sändaren och tog den sedan med sig i bilen hem till Stockholm. NDL-gänget för sin del tackade för sig och begav sig, precis som på ditvägen, i hällande regn hemåt. Efter att ha stannat och tankat, gjorde vi ett sista stopp i Uppsala där vi efter ett visst irrande där varken chaufför eller co-driver hade någon större uppfattning om var man befann sig. Bl.a. var vi på väg norrut igen men lyckades till slut hitta en MAX-restaurang, stadd under tillbyggnad. Någon snabblunch blev det dock inte, snarare en tjänstemannasådan innehållande diverse ganska dråpliga situationer som vi kanske inte ska gå in närmare på.

För att sumera det hela, så var det väl ett ganska okay Parlament. Vädret rår vi ju inte över, förläggning och konferenslokalen var ju också hyfsade när väl elektrikern varit där och fixat elen så vi fick den värme som behövdes, maten var bra och med Radio Dellen International var det kul. Bättre lycka med den än med Fiskeboda Radio för några år sedan, även om vi fick ett par rapporter på vår tysta tx....

Ett stort tack till Delsbo Radioklubb som ställde upp för tredje gången. Inte lätt att hitta någon klubb som vill ta på sig jobbet att ordna ett Parlament. Hoppas nu att det kan bli något i Stockholm nästa år, det vore kul!

 
  Klara för hemfärd. Fredrik Dourén, Bernt-Ivan Holmberg och Claes W. Englund
 
  Text & bilder
Claes CON Olsson
   
   
  Blandade bilder från DX-Parlamentet
   
 
  Ullmar Qvick och Bo Samuelsson
   
 
  Matpaus. Ullmar, Sigvard och Bo.
   
   
   
  Moritz Saarman och Börje Sahlén 
   
   
  Ullmar prövar att lyssna med sin loopantenn 
   
   
  In-gående lyssning.... 
   
   
  DX-Vännernas årsmöte. Ullmar Qvick och Claes W Englund 
   
 
  DX-gänget. Bernt-Ivan Holmberg, Kaj Larsson, Bosse Samuelsson, Börje Sahlén, Lasse Skoglund och Lennart Weirell 
   
 
  Några mottagare från Dan Anderssons radiosamling 
   
 
  Fler mottagare från Dans samling
   
 
  Stort intresse för äldre mottagare 
   
 
  Middag 
   
 
  Claes och Owe 
   
   
  Garage för kyrkbåtar 
   
 
  Någonstans finns det en sändarantenn ... 
   
 
  Sändarhuset för Radio Dellen International 
   
 
  Utsikt från studion