Från Nostalgimuseet, Jan-Erik Järlebark, ägaren Börge Jansson, Börje Sahlén, Tibro och Claes Olsson.
Från Nostalgimuseet, Jan-Erik Järlebark, ägaren Börge Jansson, Börje Sahlén, Tibro och Claes Olsson.
Mera från Nostalgimuseet; ägaren och Jan-Erik bland bilarna.
Mera från Nostalgimuseet; ägaren och Jan-Erik bland bilarna.
Klenshyttans järnbruk.
Klenshyttans järnbruk.
Deltagare i DXP, bl.a. NDL:arna Göran Bayard, Classe och Stig Granfeldt.
Deltagare i DXP, bl.a. NDL:arna Göran Bayard, Classe och Stig Granfeldt.
Radio Dalarnas radiobuss med åskådare.
Radio Dalarnas radiobuss med åskådare.
Fika med Stig Granfeldt, Lars Bergström och Jan-Erik Järlebark.
Fika med Stig Granfeldt, Lars Bergström och Jan-Erik Järlebark.
Årsmötespresidiet: Jan-Erik Järlebark och Lars Wieden.
Årsmötespresidiet: Jan-Erik Järlebark och Lars Wieden.
Parlamentet
Parlamentet
Tipspromenaden
Tipspromenaden
Vid kvällsunderhållningen: Classe, Erik och Göran
Vid kvällsunderhållningen: Classe, Erik och Göran
Samling under "fanan".
Samling under "fanan".
 
 
 
 
 

 

Favorit i repris 

Så var det dags för årets Parlament, denna gång på ett nygammalt ställe, Björsjö utanför Ludvika var målet då parlamentsveteranerna Sigvard Andersson och Claes Olsson gav sig iväg på fredagsmorgonen. Då vi var tidigt ute, tog vi oss en sväng bortåt Fagersta, ett beslut som visade sig bli något ödesdigert.

Efter att ha inmundigat en buffé på Brukshotellet fortsatte vi något dästa mot slutmålet. Ingen av oss hade tydligen lusläst kallelsen, eller så hade vi fått tag i fel version av densamma, för då vi kom fram till Björsjö 10 minuter före utsatt samlingstid fanns inte en människa på plats. Vi tog oss en funderare och kom vi fram till att samlingen antagligen var vid målet för dagens studiebesök, Motor- och Nostalgimuseet i Grängesberg.

Efter några felläsningar på kartan pga av reklamskyltar på densamma var vi i alla fall på plats och där träffade vi en samling tidigarekomna DX-kamrater som redan börjat sin rundvandring bland Chevor, De Sotos och en samling radiomottagare med tillbehör såsom bandspelare, trådspelare, grammofoner mm. Skaparen av museet, som var inrymt i en gammal ångcentral, Börje Jansson visade oss stolt omkring bland sina dyrgripar, där det också fanns en hel del amatörradioprylar bl.a. Heathkits välkända och på den tiden eftertraktade tranceiver.

Efter några timmars rundvandring och intagande av kaffe och macka begav vi oss åter mot Björsjö. Sigvard och yours truly stannade dock till vid Klenshyttans gamla nedlagda järnbruk där man under Bergslagens storhetstid framställde järnmalm. Efter studie av alla skyltar på platsen skulle vi med lätthet kunnat hoppa in i vilket som helst av ackordslagen om tillverkningen inte upphört.

På grund av vårt intresse för bergshantering hamnade vi vid ankomsten mitt i ett föredrag. Radio Dalarna var i full gång med att berätta om nya radiokanaler, digitalradio och om SR:s mobila enheter.

Då vi betittat Radio Dalarnas medhavda radiobil var det dags för nästa föredrag. En av bygdens söner, Jägmästare Car-Erik Janlöf berättade initierat och intressant om vad som hade sig tilldragit i Björsjö m.o.

Då det framåt kvällen var dags för tesupén, visade det sig dels att restaurangens lokaler var stängda och dels att det infunnit sig ganska mycket människor i de inte allt för rymliga faciliteterna. Med hjälp av lite pusslande fick vi alla fall till det och vi kunde avnjuta ost- och skinkmackor.

Styrkta av förtäringen gav vi oss därefter på Styrelsen under den sedvanliga hearingen. Som vanligt under de senaste åren gick det lugnt till, största diskussionen blev det nog om EA:s format, men Styrelsen räddades av gonggongen i form av TV-sändningen från EM-matchen Italien-Sverige och det vet vi ju hur den gick.

Lördagsförmiddagen var som vanligt avsatt för Årsmötet och inte heller där uppstod det någon större oenighet. Valberedningen hade gjort ett gott arbete, det enda som saknades var två revisorer, men efter lite diskussioner och telefonringande klarades det också av, så numera är NDL genom Leif Hansson och Claes Olsson utsedda att tillse så att inga mystiska resor bekostas av Förbundets kassa. Annars blev det återval på de flesta poster, även om en del hotade med att nu var det verkligen sista gången de ställde upp. Vi får väl se hur det blir till nästa år. Alltså ett ganska snabbt avklarat årsmöte som jag tror de cirka 30 deltagarna var rätt nöjda med.

Efter lunchen var det dags för diverse aktiviteter, men eftersom Göran Bayard och utd. hade version 2B av programmet, gick vi och knoppade någon timme, vilket är tillåtet då man uppnått mogen ålder. Vi lyckades på detta sätt missa ett föredrag av Lennart Hane och Börge Eriksson med titeln "Var är DX-ingen på väg?". Säkert intressant, men å andra sidan vet vi ju åt vilket håll det pekar.

Under regntyngda skyar genomfördes sedan Tipspromenaden med 12 ganska kluriga frågor, men vi har varit med om värre. Pålästa Sigge gjorde bäst ifrån sig tillsammans med två andra med 10 rätt och erhöll för detta var sin nostalgi-CD från Radio Nords glanstid.

Till de flestas förvåning dök också Sonja Persson upp under dagen, ett kärt återseende. Tillsammans med tillika före detta Quitobon Moritz Saarmann visade de bilder och berättade om sin tid på HCJB i Ecuador och om framtiden för de religiösa stationerna. Alltid lika intressant att höra om svunna radiotider.

Kvällen ägnades sedan åt middag med tillhörande utdelning av förtjänstplaketter. Måste snart vara svårt att hitta nya kandidater till dessa, vår skara glesnar alltmer och inte så många av den skaran är aktiva inom Förbundet. Tycker att man ser detta på Parlamenten, samma ansikten dyker upp år efter år, sällan man ser några obekanta nunor.

DX-vännernas aktion avslutade traditionsenligt lördagskvällen och bakom klubben i år stod Bengt Dalhammar. Diverse mer eller mindre användbara prylar auktionerades ut och Vännerna kunde efter avslutad budgivning lägga 2.450:- till klubbkassan. Denna uppgår nu till ca 25.000:-, vilket på Vännernas Årsmöte på söndagsförmiddagen överlämnades till Förbundet att förvalta, dock skall Vännerna ha sista ordet vad det gäller att använda den till.

Vidare på söndagsförmiddagen diskuterades Förbundets arbete, bl.a. kampanjer för att värva fler medlemmar, Telemuseum i Stockholm mm. Ordföranden Stickan konstaterade att tappen av medlemmar inte längre var så stor, vi är nu omkring 600 betalande sådana.

Innan slutsignalen hann vi också med ett Redaktionsmöte, där vi åter tog upp formatet på tidningen som fortsatt skulle ses över. Textsnitt och storlek diskuterades också, en hel del läsare hade inkommit med klagomål om textens utformning, svårigheter att läsa densamma. H-red Krister fick i uppdrag att tillsammans med tryckeriet försöka rätta till detta.

Det är alltid kul att åka på Parlament, tycker vi som var där bl.a. Claes Olsson, Göran Bayard, Sigvard Andersson, Jan-Erik Järlebark och Erik Johansson från NDL. Nästa år se vi i Fiskeboda, året därpå åter en Favorit i Repris, nämligen campingen på Åland.

Text: CON 
Foto: Sigvard A.

 

[ Tillbaka ]