2022-07-14

 
 

1973 flyttade SMHI sin verksamhet och personal till Norrköping. Sigvard Andersson och John Ekwall var gamla MRS-medlemmar och de var snabba att dra igång en klubb här i Norrköping. Lämplig lokal anskaffades genom att leta runt utanför Norrköping och i Skärblacka, strax utanför stan lyckades man få hyra ett rum i Baptisternas sommarhem Väsby för det facila priset av 50:- plus el om året. Efter några år minskade intresserat och klubben lades på is. 1988 lyckades de förutnämnda åter samla ihop en intresserad skara på ca 10 personer och efter kontakt med Baptisterna fick man åter hyra in sig ute i Väsby.

 
Kärt återseende. Janne Malmesjö och Göran Bäckstrand. Klicka för stor bild.
 

Vilket var det största diskussionsämnet då NDL samlades i Väsby QTH:et för att fira 45/35- årsjubileet? Sommarens E-skip? Senaste QSL-et eller kanske dåliga konditioner? Naturligtvis det sistnämnda, men då gällde det inte i etern utan den församlade skarans kondition vilken var ungefär i samma skick som den gångna säsongens konditioner varit. Vi var 11 stycken som tagit oss dit och som tur var hade vi varit förutseende och sett till att vi hade tillgång till hela anläggningen så vi slapp att bestiga trappan (kallad Himlastegen) upp till lyssnarrummet. Kul att se så många nuvarande och även några f.d. medlemmar. Tre av deltagarna hade varit med sedan starten 1973 och en handfull sedan återstarten 1988.

 
Sigge läser högt för alla samlade om NDL från klubbspalten i Eter-Aktuellt nr 2 1978.
 

Gänget som hade samlats därute drog inte direkt ner medelåldern på Förbundets medlemsskara, men å andra sidan fanns det massor av erfarenhet församlad. Vad sägs t.ex. om Ullmar Qvick som började DX-a redan under andra världskriget med hjälp av föräldrarnas gamla 6-rörs mottagare av märket Centrum och en 30-meterståt. Med den utrustningen loggade han tyska Luftwaffes sändare! Några tre decimaler i frekvensen var inte att tänka på vid den tiden, men det var lika spännande ändå. Eller NDL:s ständige kassör Olsson, som 1952 fastnade för VoA:s px ”Music USA” med Willis Conovers jazz-px. Det kunde höras vid 19-tiden i stort sett varje kväll då man startade med signaturen: Duke Ellington och ”Take the A-train.” Eller Sigvard, en av de mesta Parka-resenärerna som under årens lopp samlat på sig ett 25-tal gigantiska hårddiskar med inspelningar från sina besök norröver. Han har säkert sysselsättning tryggad för en lång tid framöver med att lyssna igenom dessa, kanske vi någon gång får se en redovisning vad han lyckats plocka fram.

 
Samling vid långbordet i storstugan. Klicka för stor bild.
 

Vi kunde också konstatera, att vi under åren ordnat en hel del möten och aktiviteter. Vad sägs om tre Parlament? Kolmårdhotellet, Fiskeboda och en konferensgård, också den i Kolmården. Ett antal Lyssnarträffar i Fiskeboda och ett flertal Regionmöten med lyssning i Väsby. Vi hade också under ett antal år hand om DX-Köps försäljning med egen import från Universal Radio i USA. För medlemmarna har vi varje år haft en vårutflykt till något intressant resmål. Och vem minns inte våra fullspikade sommarmöten hos JEJ i hans knottrike utanför Hallsberg!

 
Första raden från vänster: Göran Jansson, Ullmar Qvick, Bo Gustavsson, Claes Olsson och Jan Malmesjö.
Bakre raden från vänster: Lennart Deimert, Magnus Jesperson, Göran Bäckstand, Bo Hellman, Jan Görlin och Sigvard Andersson.
Klicka för stor bild.
 

Efter några timmars trevlig samvaro med mycket nostalgisnack var det dags att avsluta träffen med fika. Ordförande Sigvard Anderson, en av dem som alltså varit med sedan starten, hade fixat med kaffe, bullar, Bosse Gustavsson med hembakad sockerkaka och avrundat med två smarriga tårtor. Dagen till ära hade vi skippat plastmuggarna och papptallrikarna och allt avåts på riktigt porslin. Trevligt att vi blev så många, vi får väl se om vi lyckas uppnå något mer Jubileum.

 
Det var här vi höll till - Storstugan i Väsby.
 
 
Text: Claes Osson
Bilder: Lennart Deimert




Mejl 2022-07-17
--------------------

Tilläggas kanske kan göras att ursprungliga starten för NDL var 1977, då Göran Jansson och jag "sprang på varandra" i Konsum i Klockaretorpet; Göran såg DX-nålen från DX-Alliansen på min kavaj, våra diskussioner, som följde, ledde fram till bildandet av NDL. Efter ca fem år var vi bara några stycken kvar som fortfarande var intresserade, så vi lät NDL vila tills vidare.

1987 hade Leif Hansson, då i Finspång, från DXA fått namn på DX-are i Norrköpingstrakten med omnejd, och han ringde mig, vi pratade DX-ing och DX-klubb; Leif, Joe och jag ringde namnen på Leifs DXA-lista och vi sparkade igång NDL igen.

Nu 45 resp. 35 år sedan NDL bildades resp. återstartades kände vi att vi ville ha en träff och prata gamla NDL-minnen under sommaren, så det passade ju bra med ett jubileumsfirande.

/Sigge, ordförande.