2020-09-15
Klart för lyssning!
 
För någon månad gjorde vi ett försök att fixa till våra antenner ute i Väsby, men ett riktigt skyfall satte stopp för våra planer. Men skam den som ger sig, igår var det dags igen. Sex man ställde upp men reducerades raskt till fem då golfbanan hägrade i det strålande och varma sensommarvädret.
 
Det är många tillbehör som behövs för en lyckad antennuppsättning. Compound-pilbågen är ett av flera bra hjälpmedel. 
 
Vid några kollar tidigare, hade vi upptäckt att anslutningen till ändmotståndet på 300 gradersantennen var av, något som Sigvard raskt gav sig iväg för att fixa. Vi andra var sugna på förmiddagskaffe och färska bullar så vi började dagens uppgifter i lugn takt med fikat.
 
Dipolen hade blåst av redan någon gång i våras men vi hade samlat ihop den då. Lennart Deimert gillar att sätta upp och test nykonstruktioner, så han gav sig i kast med en antenntyp han redan testat med gott resultat. Antennen består av en tråd på hög höjd, en balun för anpassning och en koaxialkabel. Tanken är att den skall vara rundstrålande och fungera bra på både mellanvåg och kortvåg.

T.h. antennkanon med drag ...
 
 
Från början var idén en vertikal, men den liknar mer en inverterad V-antenn. Med hjälp av ett par tillsynes livsfarliga redskap lyckades han få upp antenntråden i ett par höga tallar. Koaxen fanns redan på plats så det var bara att koppla in den på en fördelare och döpa den till "vertikalen". Bosse Hellman gjorde Sigvard sällskap med att kolla 300-gradarn och samma Bosse tog en sväng på Europaantennen, den på 225 grader. 
 
Vi två som var kvar, Classe och Bosse Gustavsson städade under tiden upp i lyssnarlyan och kopplade i klubbens R-75 som varit på sommarkollo. Vi kollade också antennfördelarna och kabelhärvorna och lyckades efter ett stunds funderande bena ut det hela.
 
Claes och Bo kollar så att alla antenner fungerar. 
 
Efter intagandet av medhavd lunch var det dags att kolla så alla antenner fungerade och det gjorde de utan problem. Så nu har vi fyra väl fungerande antenner: 225 gr, 260 gr och 300 gr. Janne Görlin, han som avvek till Golfbanan föreslog innan han försvann, att vi borde ha en antenn mot Mellanamerika och Karibien. Bosse H. hade då han kollat 225 gr hittat en kvarlämnad antenn som slutade vid kanten på på hygget. Kanske något att bygga vidare på? Jag hittade en karta som bifogas där våra antenner är inringade med rött.
 
 
Eftermiddagskaffe i solen. 
 
Classe satte upp sin SDR-mottagare för säsongens första trålning med hjälp av 225 gr antennen. Vi diskuterade även, att några möten under resten av året var ingen idé att planera, men alla är naturligtvis välkomna att sätta upp sina mottagare för trålning därute. Men känner du dig krasslig, hålla sig borta! Vi kom även överens om, att då du åker ut, lägg ut det på listan så att de som vill utvika sällskap kan hålla sig därifrån!

Efter eftermiddagsfikat vid 16-tiden var allt klart. Hoppas det blir en givande säsong med många fina hörigheter.
 
 
Klicka på bilden för att se en kort, enkel och amatörmässig video. Mest på trevlighetsnivån. 
 
 
Text: Claes Olsson
Bilder: Claes & Lennart Deimert