2019-12-14

Skinksmörgås, lussekatt & DX-ing

Årets sista möte blev inte direkt något välbesökt sådant. Fyra tappra, Bossarna G och H, Lennart D och Classe O. hade infunnit sig, starkt övertag för de utsocknes från Borensberg, alltså. Vi började dagen med att kolla över antennerna, 225 gradarn och dipolen funkade inget vidare. Dipolen lyckades vi fixa genom att byta BNC-kontakten på ingående kabeln, den andra gick det sämre med. Efter mycket provande kom vi fram till att det antagligen är något vaj med balunen, men vädret inbjöd inte till någon närmare koll av denna. Vi får ta det framöver. Vi hade även planerat att modifiera fördelaren vi fått av Magnus J., men av detta blev heller inget. Lättast är nog om jag tar med den till min verkstad och gör jobbet där i lugn och ro.
 
Mötet var snabbt avklarat, protokoll från detta dyker nog snart upp här på listan. Sedvanligt Lucia/julkaffe intogs, dagen till ära med lussekatter och skinkmackor samt Bosse G:s hembakta sockerkaka.
 
- En rejäl översyn med nya koaxialkablar både från antennerna och ut till mottagarna behövs.
 
Efter mötet riggade Bosse H och jag upp våra SDR-mottagare inför nattens trålning. Men innan vi drog igång denna, gjorde vi ett försök att höra Carillon Wellbeing Radio, sjukhusradion i Leicester på 1476 kHz (250 W). Eftersom englandsantennen var out of order var den svårhörd. Överröstades lätt av Radio Asia (100 kW) från UAE. Tilläggas kan i detta ämne, att Ullmar Q loggat båda hemma i sitt QTH i Norrköping, skickat rapporter och fått trevliga svar från båda. UAE var dock lite tvivlande, så Ullmar blev anmodad att skicka dit en inspelning av vad han hört, och då damen där på stationen hörde denna, veknade hon direkt och skickade iväg ett QSL.
 
Vid vår ankomst kunde vi konstatera, att viss trädfällning förekommit nere vid dasset och in i skogen där. Även Janne G, som varit ute tidigare i veckan, hade gjort samma iakttagelse, Naturligtvis blev vi nervösa att någon av våra återstående antenner skulle gå åt pipan, men hoppades på det bästa.
 
Claes Olsson och Bo Hellman.
 
På söndagsförmiddagen var jag ute och hämtade hem mina grejor. Jag hade då turen att träffa på värdparet utanför huset. De stod där och samspråkade med mannen som var skyldig till trädfällningen. Han var uppifrån Väsby gård och han höll på att fälla träd som var angripna av granbarksborren. Jag berättade för honom var våra antenner fanns och bad honom hålla lite koll och försöka undvika dessa. Vi hade på mötet dagen innan diskuterat, att bakom dasset och ner i skogen hade vi haft en Asienantenn och den hade han häromdagen fastnat i med motorsågen. Inte världens roligaste sysselsättning att få loss den därifrån, hade han konstaterat. Han hade dock en viss förståelse för vår hobby och frågade, om vi lyssnade på kortvåg. Då jag sade, att vi lyssnade på NA, sken han upp och sa: Jaha, på mellanvåg och berättade, att han i sin ungdom (var nu i min ålder) lyssnat mycket på kortvåg ch skrivit till stationerna. Alltså, en gammal DX-are! Så han lovade att försöka undvika våra antenner nu när han visste var de går.
 
Jag har inte hunnit kolla min inspelning än, gjorde bara en snabbkoll innan jag plockade ihop och såg att allt verkade ha fungerat till belåtenhet och att det fanns en del NA på frekvenserna där de skall vara. Ska bli kul att lyssna igenom det hela.
 
Text Claes CON Olsson
Bilder Lennart LTD Deimert