2019-10-05

Många förväntansfulla köpare. Snart dras repet ...
 
Eller som det lite finare nu ska kallas, Radiomässa. Nåväl, kalla det vad ni vill, det är i alla fall samma grejor som är till salu. Varje år sedan många år tillbaka ordnar våra kollegor som också sänder - den anrika Norrköpings Radioklubb - en radiomässa, och för första gången deltog vi från NDL. Vi har lyckats samla på oss en hel del av diverse material ute i Väsby plus att vi också fått en hel del grejor från några av våra medlemmar.
 
Det blev en hel del som vi inte behöver.
 
Så dagen innan loppisen åkte vi i järngänget ut för att lasta ett par bilar fulla inför det som väntande. Mycket var det att kånka ner för trappan, många rullar med kabel hittade vi. Kabel var enligt loppisveteranen Lennart mycket lättsålt, något som senare skulle visa sig vara riktigt. Dessutom hade Bosse G. som står inför ett byte av boende-QTH, rensat förråden och fått ihop mycket matnyttigt och behållningen av det skänkte han flott nog till NDL.
Vem blir först med att göra dagens fynd? BosseG laddar inför den förväntade anstormningen.
 
I god tid var Sigvard, Bosse och Yours Truly på plats i Mässhallarna i Norrköping där det hela gick av stapeln. Från NDL syntes också Eric Söderman med lappen ”Funktionär” på bröstet och Lennart Deimert med ett eget bord. Om man jämför med loppisen i Eskilstuna, är ju den här tillställningen av miniformat, men jag skulle tippa, att det var ett 30-tal utställare där plus Limmareds Radio med många intressanta prylar. De flesta deltagarna var nog från närområdet, bl.a. var ett gäng från Motala där och också FRA, Flens Radio Amatörer, vilka vi besökte på Vårutflykten men de flesta nog privatnasare.
 
Den gamla kassettbandspelaren fick en ny husse i Karl-Arne Blom från Tived.
Klockan tio var den officiella öppningstiden, men många utställare knallade runt innan och kollade konkurrenternas sortiment för att om möjligt göra något fynd för egen räkning. Klockan 1000 SST drogs bandet, i motsatt håll mot i Vasaloppet och skaran av hugade spekulanter intog ivrigt försäljningsområdet. Det var några år sedan jag var där, men jag tyckte det verkade vara mindre folk nu än då jag var där senast. Enligt Eric, som även är medlem i NRK, brukar besöksantalet uppgå till runt 300 personer, men jag tyckte inte det såg ut att vara så många.
 
Full fart kommersen. Kablar & tråd och antenner med tillbehör var särskilt eftertraktat.
 
För vår del gick det bra, trådrullarna under bordet försvann i rask takt, bra att bli av med de tyngsta grejorna så vi slapp släpa upp dem för trapporna igen. Även småprylarna sålde bra, vi hade plockat ihop dem så det blev mycket för pengarna. Något som var populärt var de stora fjädrarna, de som används då man sätter upp wireantenner. 20 riksdaler styck fick vi för dem, ett bra pris tydligen. Vid en kontroll hos Limmared Radios långbord kunde vi konstatera att priset hos dem var 195:- för ett par. Inte så konstigt att de sålde bra hos oss.
 
Försäljningskåren bestående av Bo Gustavsson, Claes Olsson och Sigvard Andersson kunde konstatera att det var tomt under bordet.
 
Klockan tolv var det dragning på lotterna vi fått då vi betalade inträdet (även utställarna fick betala entré), men ingen lycka med dem för vår del. Efter det började besökarna försvinna och framemot halvett-tiden. Liksom de flesta andra försäljarna var det dags att packa ihop det som var kvar. Faktiskt inte så mycket för vår del, vi kunde glatt konstatera att försäljningen gått över förväntan och det inte var några större mängder att transportera tillbaka ut till Väsby.
 
Trevligt hade det varit och välordnat av Norrköpings Radioklubb. Synd bara att det inte var lite fler säljare och besökare. Vi fick i alla fall slut på nästan allt vi haft med oss.

Kanske kommer vi igen som säljare ett annat år med nya prylar. Men vi kommer absolut att besöka nästa års Radiomässa som köpare! Dessutom ett bra tillfälle att träffa andra likasinnade över en kopp kaffe med dopp.
 
Text:CON
Foto: LtD