2019-09-21


KLART FÖR EN NY SÄSONG
 
Lyssnarlogg från Väsby 201909-21--22
 
Så var det dags igen för att köra igång en ny säsong i vårt QTH i Väsby. Svårt att hålla ordning på vilken i ordningen det är, men säkert 30+. På dagens arbetsschema stod reparation av antenner, utsortering av onödiga grejor vi samlat på oss under de gångna åren, framplockning och värdering av prylar vi ska sälja på NRK:s loppis den 5 oktober. Eller Radiomässa, som det numera heter, samt sedvanligt medlemsmöte.
 
Bosse Hellman jobbade hårt med 225-gradersantennen. Här lägger han sista handen vid anslutningen till balunen i trädet bakom klubbhuset.
 
Ett riktigt dagsverke hade vi nu alltså framför oss och vi startade med att gå igenom det som fanns i sofforna. Janne G. skickades till ICA i Skärblacka för att införskaffa plastsäckar och vi lyckades fylla fyra stycken av dem med diverse icke användbara prylar för transport till Returpunkten. Vi var ganska många som ställde upp den här fina höstdagen, så ett par man under ledning av Sigvard fick bli antennkollare. Sedan tidigare visste vi, att 225 gradarn var av nere vid vägen och nu kunde spaninspatrullen också konstatera att 260 gradarn också var av. Sigges skötebarn, 300 gradarn verkade vara hel, ingen visuell kontroll men en avancerad mätning visade att den var hel.
 
Lunch & fika beroende på vad man hade med sig. En fantastisk fin dag.
 
Efter en kaffepaus, då utd anlände ett par timmar försenad, var det dags att på allvar dra igång arbetet. Eric, som tidigare varit ute och rekat på 260 gradarn gav sig tillsammans med Magnus Jesperson ut för att reparera densamma. Bosse H. gav sig i kast med den andra trasiga antennen. Där saknades kanske 50 meter som vi hade samlat ihop i våras, men gott om antenntråd har vi så det var inga problem med att förlänga den kvarvarande delen.
 
- Kolla in den här snygga antennomkopplaren! Enligt Classe har den hängt med sedan i början av 1990-talet.
 
Under tiden satte Classe och Bosse G. igång med att rota fram alla rullar med diverse kabel och annan tråd ur garderoberna. Gott om sådan har vi, plus det som vi fått av Göran Bayard. Det blev en hel hög med kabel av diverse slag och vi kunde konstatera, att eftersom medelåldern i klubben ökar, kunde vi göra oss av med det mesta. Vi sparade dock material så att vi kan dra ut en ny antenn, om vi nu skulle ha ork och lust för detta. Från Göran hade vi också fått ett par lådor med diverse radioprylar: kontakter, baluner och en hel del annat smått och gott. Svårt att veta vad det är värt och vad vi kan få ut för det, men vi får väl improvisera lite på Loppisen. Vi bestämde att sälja det billigt, bättre att bli av med det än att släpa tillbaka en massa och magasinera det igen. Innan det går iväg, fick medlemmarna chansen att köpa det de ville ha för en billig penning. Bland grejorna fanns också en ICOM R75 som ingick i Görans prylar. Den hade varit utsatt för ett åsknedslag, vilket knäckt displayen, men till ett bra pris, lyckades vi få tag i en ny panel och efter att ha monterat den, funkade den perfekt igen. Beslutades att den inte skulle säljas utan den får bli kvar i lyssnarlyan där den kan användas av medlemmarna för spontanlyssning.

Från Närke-hållet kom också Karl-Arne Blom ner och plockade med sig de 6-7 vintagemottagare han hade magasinerat i Väsby i ett antal år. Han funderade nog på att ta dem till Loppisen, förlåt, Radiomässan i Eskilstuna för att se om han kan bli av med dem där.
 
Bild utan ord ....   :-)
 
Framemot 15-tiden blev det som planerat möte under ledning av ständige Ordförande Bosse G. Dagordningen följde det gamla vanliga mönstret, och det visade sig, att detta var det första mötet efter Årsmötet i mars. Vi hade dock haft en Vårutflykt, där vi gjorde ett besök hos Flens Radioamatörer. En mycket lyckad och trevlig resa där vi också fick kränga en av våra överflödiga antennfördelare. På hemvägen stannade vi till i en parkeringsficka och hade ett icke protokollfört möte och gjorde upp lite planer. Vidare på dagens möte, var som vanligt Parka uppe till diskussion. Ingen rusning dit från NDL, men Magnus J kommer att åka dit i oktober och ev. också Sigvard.
 
Tårtan som Lennart Weirell bjöd på var verkligen förseglad. Barnsäker?
 
Under en paus bjöd Lennart W på Princesstårta med anledning av hans seger i en omgång av ”Vem vet mest?” på TV. Ett fyrfaldigt leve utbringades för den bedriften. Kanske han åker på att bjuda på mer tårta efter semi- och The Grand Finale i december?

Vi har nu åter fyra fungerande antenner: 225 gr 350 meter; 260 grader 500 meter och 300 grader 480 meter plus en dipol som även kan användas för sändning.

Kvar att testa dessa blev Magnus och Lennart W. Vad de hörde, hoppas vi fåveta senare. Vi andra åkte hem för att ladda upp inför Radiomässan om 14 dagar. Rapport därifrån får ni säkert också läsa.
 
Positionerna har intagits och lyssningen kan börja. Lennart Weirell, Claes Olsson och Magnus Jesperson.
 
 
Text:CON
Foto: LtD