2019-05-11


NDL:s vårutflykt till Flen och f.d LOPRA US10

För några år sedan, närmare bestämt 2016, hade vi besök i vårt QTH av lite folk från FRA. Ja, inte det FRA utan ett antal medlemmar från Flens Radioamatörer med signalen SK5UM. Vi har sedan dess haft en stående inbjudan att besöka deras QTH i de djupa skogarna utanför Flen och i år tyckte vi att det var dags att göra slag i saken. Passade bra så här i maj, och lördagen den 11 maj var det dags för den obligatoriska Vårutflykten.
 
Klubbhuset för SK5UM - den f.d. superhemliga LOPRA-anläggningen US10.
 
Tur som vanligt hade vi med vädret, så i ett strålande vårväder gav vi oss av, utrustade med färska frallor, smör och ost. På slingrande skogsvägar lyckades vi leta oss fram till stugan där FRA håller till och där blev vi väl mottagna av ett gäng från klubben med Ordförande Sture Ljungkvist i täten. Sture berättade, att klubben, som fyller 40 år nästa år, består av ett 25-tal betalande medlemmar varav en handfull är aktiva. Man har samma problem som andra klubbar och radiohobbyn i stort, återväxten är dålig, medelåldern ökar för varje år. Ungdomen är mer intresserade av sina datorer och att försöka bli miljonärer genom att hitta på nya spel till dessa.
 
 
Antennprojekt saknas inte - bakom stugan ligger en kraftig loop för upp till 700 W
 
Stugan, som snarare var mer lik en gedigen villa, var byggd 1964 och där hade man hållit till sedan 10 år tillbaka. Man fick då flytta in efter det att FRO flyttat därifrån. Från början var byggnaden en del av ett radionät som gick under namnet LOPRA, Luftoperativa Radionätet och som var igång från 1960-talet och fram till 1987. Kvar i källaren fanns två stora, dieseldrivna generatorer som kunde leverera el vid ett eventuellt strömavbrott, en av bjässarna fungerade tydligen fortfarande.

Vi började besöket med att kolla antennparken. I omgivningarna runt huset fanns diverse antenner, både för sändning och för lyssning. Jag är inte så hemma på antenner, för oss DX-are duger det ju för det mesta med en rak tråd, någon halvkilometer lång så är vi nöjda. Finns det fler, i olika riktningar blir vi ännu lyckligare. Är de dessutom jordade i bortre änden och även i den främre, hörbarhetsförbättrade med hjälp av kattsand är lyckan fullständig. För att kunna sända behöver man mer komplicerade grejer och som jag uppfattade det hade man det där vid stugan, ett helt gäng med dipoler, beamer m.m. och även en 350 meter lång bäver för lyssning.
 
Mats demonstrerade en äldre Siemens-mottagare. Bo Gustavsson, Ullmar Qvick och Bo Hellman tittar på.
 
Efter att ha festat på den medhavda provianten, var det dags för SM5TAH Mats Ekström att prata lite om klubben och vad man sysslade med men innan det fick vi en genomgång av det som lokalerna används för tidigare, radionätet LOPRA. Info om detta finns på www.signalspaning.se  Vi som inte är så insatta i amatörradion och som trodde att det endast bestod i att ropa CQ, CQ Contest fick nu en grundlig genomgång av att man numera använder sig av en mängd av olika trafiksätt och om Winlink, ett världsomspännande e-mailsystem via radio. Kolla hur det fungerar på www.winlink.org

Dessutom kan medlemmarna sitta hemma i ”stan” och både lyssna och köra sina QSO med hjälp av den fjärrstyrda stationen i stugan.
 
Genomgång av klubbens verksamhet och den spännande historien om anläggningen.
 
Mer fest, nu med tårta blev det också senare. Ovanstående Mats hade från SSA, amatörernas motsvarighet till SDXF, fått ett diplom och ett erkännande som ”Årets Eldsjäl” som nu överlämnades av hans av hans klubbkompis Stephan SM5YRA. Dessa bidrog också med ett sixpack (minst) hörbarhetsförbättrare vilket säkert uppskattades. Men Mats var inte den ende som fick ett erkännande.
 
Stephan SM5YRA t.h. överlämnar Eldsjälsdiplomet till SM5TAH Mats Ekström.

Sigvard, som besökte Årets Parlament i Jönköping, hade fått i uppdrag att till Lennart Deimert överlämna SDXF:s förtjänstmedalj i silver (som numera består av en fin glasgrej) för hans arbeta under många år med NORDX-sajten. Mycket välförtjänt!
 
En av radiokonsolerna i radiorummet.
 
Vi som var med ...
 
Fram på eftermiddagen var det dags att skumpa hem igen. Mötet, som vi skulle haft blev inte av, utan vi stannade till i en parkeringsficka på väg 56 och hade klubbens kortaste möte där det enda beslutet som togs var att vi skulle träffas i Väsby den 21 maj för att stänga vårt QTH för säsongen.

Trevlig dag hade det varit och trevligt folk hade vi också fått träffa. Dessutom hade vi också, som sagt haft tur med vädret. Allt detta gjorde att det blev en mycket lyckad Vårutflykt.
 
Text: Claes CON Olsson
Bild: Lennart LtD Deimert