2018-10-27  Uppdaterad 2019-01-26 med lyssnar-logg (scrolla längst ned)

Visst nappar det i Väsby!

Lördagen den 27 oktober var det dags för säsongens första möte med lyssning. Pga av bröllop, Parkaresa m.m. var det ganska glest mellan deltagarna runt borden. En som dock sällan missar ett möte är vår Ständiga Ordförande Bo Gustavsson. Han har varit Ordförande sedan återstarten för ca 30 år sedan med endast ett kortare avbrott av personliga skäl och de gånger han inte varit på mötena och svingat klubban är väldigt lätträknade. Det är nästan så ena handens fingrar räcker till.

Mötet avverkades rask takt, bara ett fåtal frågor stod på dagens agenda. En av dessa var ett samtal till Sigvard Andersson i Parka och rapporten därifrån lät lovande. Kanonkonds där, och som det kondsorakel Sigge är, trodde han på något liknande till vår förestående lyssnarkväll/natt och det lät ju lovande och det kittlade i fingrarna efter att få ge sig på tangenterna (och även några rattar).
 
Vilken tangent var det nu jag skulle trycka på….
Claes Olsson flankerad av Bo Hellman och Bo Gustavsson.
 
Efter mötet och obligatoriskt intagande av kaffe, mackor och findoppa plockade vi tre som skulle vara kvar, Bosse H. Classe O. och Magnus Jesperson fram våra datorer. Den sistnämnda hade även med en Tecsun DSP för test, utfallet av den lär dyka upp i nästa DX-Aktuellt.

Nu var det dags att koppla upp sig, både mot mottagare och antenner. Vi har ju lagt ner ganska många timmar på att reparera antenner och se till så det var hyfsat lätt att hitta rätt antennkablar. Vid en akustisk snabbkoll av antennerna verkade alla tre långa, 225, 260 och 300 grader funka som de ska. Men Bosse H. litade inte helt ut på sin hörseln utan tog sig en sväng neråt vägen för en optisk koll och kunde vid återkomsten rapportera, att allt såg bra, tåtarna var fint sträckta. Däremot kunde vi redan vid ankomsten konstatare, att dipolen var av hängde ner utanför storstugan. Det har ju varit en del hårda vindar därute på senare tiden, så vi får se till att få upp den på plats igen, ett jobb som Lennart D. åtog sig att göra inom en snar framtid.
 
Här gäller det att hitta rätt bland antennhärvorna. Magnus och Bosse försöker hitta rätt.
 
Kvällen började, som vanlig måste man väl säga, med Piratlyssning. Framemot 2130 började de första NA-stationerna dyka upp och det blev en lyckad trålning med NA på nästan varje frekvens. Tyvärr var undertecknad tvungen att bege sig hemåt vid 2020-tiden, dock efter att ha kastat ut trålen för nattlyssning. Inte mycket är avlyssnat ännu, men Magnus och Bosse var mycket nöjda med resultatet. Själv hämtade jag min UNO och dator söndag eftermiddag, och det var med ganska stora förväntningar jag snabbt kollade igenom de tolv timmarna den varit igång och kunde konstatera att trålen var knökfull. Jag kunde också konstatera, att en station jag försökt länge att höra, Voice Of Hope, offshore stationen i Medelhavet utanför Israel gick bra någon gång mitt i natten på 1287 kHz och med tydligt id på engelska ”This is AM 1287 kHz, The Voice of Hope”. Kul!
 
Här är det fullt i trålen.
 
Sammantaget blev det en verkligen lyckad natt, kanske den bästa under den här toppen so far. Mig veterligen har det inte varit en sådan natt sedan förra toppsäsongen och den var väl så där en 10-12 år sedan. Mycket lättare nu också, nu kan man ju sitta hemma i lugn och ro och kolla igenom hela natten. Då fick man hoppa runt på bandet för att fånga in något nytt och så mycket som möjligt.

Tilläggas kan, att vi hade sällskap därute i vårt QTH. Kyrkan hade något sorts läger därute och det vimlade av ungdomar både inne i storstugan och ute. Så man fick passa sig så man inte blev ertappad när man var ute för att bevattna buskagen....

Text:CON
Bild:LtD

Läs Magnus Jespersons lyssnarlogg här.