2018-08-29
 
Katten vad bra!
 
Dags för en ny, givande (?) lyssningssäsong i vårt Väsby-QTH. Onsdagen den 28 augusti skippade vi vår vanliga mötesplats, Mc Donalds i Klinga utan träffades i arla morgonstund i Väsby. Nåja, arla är kanske att ta i, men 10.00 dök i alla fall fem arbetsvilliga upp för att fixa till antennerna och kolla övrig utrustning i stugan. Av någon anledning är det alltid samma gäng som ställer upp och nu var det (som vanligt) de två Bossarna från Borensberg, Lennart D. från samma ställe samt Sigvard och Classe från Norrköping. På schemat stod reparation av två antenner och ett, nytt revolutionerande grepp; jordning med hjälp av kattsand! Det var Sigge som från välunderrättade håll erfarit, att man med hjälp av kattsand runt jordspettet skulle kunna få ett mycket lågt övergångsmotstånd mellan jordspettet och den omgivande jorden. Detta måste naturligtvis provas, så vid ett besök inköptes en påse med fem kilo kattsand och det var mycket noga med att den innehöll bentonit. Vad är nu detta? För mer info om ämnet, kollade jag en sida om detta i Wikipedia, och den som är intresserat av undermedlet kan ju ta sig en titt där. Dock hittade jag inget om att den skulle vara bra för jordning av antenner och om den är det, får väl den kommande NA-säsongen utvisa.
 
Gänget redo! Sigge med kattsanden, Bo G, Bo H och Lennart med jordspetten.
 
Nåväl, Sigge och Bosse G. satte igång med grävningsarbete för den det intressanta experimentet medan vi övriga ägnade oss antennreparation av 225-gradern, Englandsantennen kallad. Vi hade vid sista mötet konstaterat att den var av nere vid vägen och på andra sidan hygget. Vi visste också, att det fanns minst två skarvningar på den och skulle alltså behövas två till, så beslutet blev, att det var bättre att dra en hel ny antenn.
 
Sigge undersöker kopparskenorna som Göran hade med sig.
 
Under tiden funderat, hade Göran Bayard dykt upp och han hade hela bilen full av diverse kablar: antenntråd, koax, kopparkabel m.m! Eftersom han hade för avsikt att lägga ner sitt sommar-QTH, hade han ingen nytta av all kabel utan ville skänka den till klubben, vilket naturligtvis mottogs med stor tacksamhet.
 
Garagerensing. Det fanns en del i gömmorna ...
 
En rulle med 1000 meter antenntråd gick ju åt direkt till att förnya antennen vi nyss pratat om så vi satte genast igång att dra en ny tåt. Classe var rullvaktare och Bosse H. och Lennart blev kabeldragare och med hjälp av den gamla tåten drog vi ut en den nya antennen som vid digital mätning visade sig vara 357,8 meter lång.
 
Välförtjänt fikapaus.
 
Sigge och Bosse var nu också klara med sin jordning och efter vattning av jorden och mätning av motståndet mot jord (som visade sig var uppseendeväckande lågt) var det kaffedags som i det fina vädret intogs utomhus.
 
Sigge preparerar jordningen med kattsand.
 
Arbetet hade dragit ut på tiden, det var redan fram på eftermiddagen då vi plockade upp en SDR-mottagare med tillhörande dator för kolla fördelare och kablar från dessa. Efter mycket datorkrångel kunde vi till sist konstatera, att stor oordning rådde i våra kabelhärvor med diverse avbrott och felmärkningar. Vi beslutade därför, att till klubbmötet nästa lördag införskaffa materiel så vi kan plocka bort felaktiga kablar och märka om de kvarvarande på ett korrekt sätt. Dessutom visste vi sedan tidigare, att antennen i 260 grader är av på ett ställe, men det kommer också att åtgärdas vid samma tillfälle.
 
Bosse H fixar inkoppling av 225-gradar'n. Men vem är det som syns i nedre vänstra hörnet?
Till slut kan konstateras, att vi hunnit med mycket under den gångna dagen och att det hade lönat sig att starta 10.00 i.st.f. med hamburgare 13.00 på Mc Donalds. Nu är det bara att inhysta DX-en!
 
Text Claes CON Olsson
Bilder Claes & Lennart blandat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


,