2018-02-24
 
Årsmötet 2018
 
Från vänster Rolf Samuelsson, Jan-Erik Järlebark, Claes Olsson, Bo Gustavsson, Sigvard Andersson, Ullmar Qvick och Bo Hellman. Bakom kameran Solveig Samuelsson. Lennart Deimert fotograferade.

2018 års årsmöte avhölls den 24 februari på Vilbergen Bowlingcenter. Exakt hälften av klubbens 20 medlemmar hade infunnit sig, inte så dåligt då många medlemmar har långt att åka.
        
Klubbens ständige ordförande Bosse Gustavsson drog igång mötet och dagordningen avverkades i rask takt. Tyvärr blev det lite strul då styrelsens ansvarfrihet inte kunde klubbas, en godkänd revisionsberättelse saknades, så vi får ta den punkten på nästa månadsmöte. Vad gäller styrelsen, omvaldes den gamla styrkan, även om ordförande Gustavsson knotade lite om ålder och att han ville bli ersatt av en yngre förmåga. Lättare sagt än gjort, då medelåldern ligger strax över 70 år, så det blir till att svinga klubban ett par år till.
 
NDL:s ordförande Bo Gustavsson överlämnade en vimpel till Sigvard Andersson med tack för allt jobb han lagt ned på våra antenner.
 
Sigvard Andersson, en av få av klubbens ursprungliga medlemmar sedan 70-talet, har lagt ner mycket arbete på att hålla våra antenner ute i vårt Väsby-QTH i gott och fungerande skick. Speciellt då ”300-gradarn” mot NA och det har resulterat i att vi under innevarande vinter och vid bra konditioner (något han också hållit koll på) kunnat höra många fina stationer från USA och Canada. För sitt intresse och för sin kunnighet, belönades Sigvard med klubbens standar av 3:e storleken.

Vi kunde också konstatera, att intresset för SDR-mottagarna ökat och att många av medlemmarna införskaffat sådana nu då priserna är nere i nästan en tiondel av vad de var för ett par år sedan. Dessutom mer lättskötta och med mer finesser och bättre prestanda, så under säsongen har en hel del inspelningar gjorts ute vid Väsby. Detta demonstrerades av Bo Hellman, som en natt i januari i Väsby gjorde inspelningar av ren Parkaklass. Bosse, som lyckades identifiera 40+ stationer den natten, spelade upp id och program från några NA-stationer, av vilka en del gick med rena P4-kvaliten.

Efter årsmötet fortsatte vi med ett sedvanligt årsmöte. Vi kör med i stort sett samma dagordning på alla möten, viktigast är tillståndet för våra antenner i Väsby, Parkalompolo och konditionerna. Läget är under kontroll för alla tre punkterna, även om kondsen mot NA för tillfället inte är något vidare utan det är bara att hoppas på att de återkommer någon mer gång innan säsongen är slut.
 
Vad vore ett klubbmöte utan QSL-kort? Här visar en stolt Ullmar Qvick upp ett färskt QSL från RFA - Radio Free Asia med OS-motiv.
 
På dagordningen stod denna gång årets vårutflykt. Två alternativ har diskuterats; UFO-arkivet i Norrköping och Flygvapenmuseet i Linköping. Det förstnämnda verkar inte intresserade att visa upp sig, så det får nog bli Linköping, där vi varit ett par gånger tidigare. Nytt där nu är en Caravelle, utrustat för signalspaning och det är ju ungefär med det vi också sysslar. Men de är nog inte så beroende av bra konditioner.

Efter det tradionella kaffet med räkmacka, var det dags för en riktig nostalgitripp. Lennart har varit flitig med kameran under alla år, och detta har naturligtvis resulterat i en mängd bilder. Han hade nu gjort en djupdykning i arkivet och gjort ett urval. Dessa har han skannat in till ett bildspel och vi kunde nu dra oss till minnes alla träffar, möten, utflykter som passerat under de gångna 30 åren och vi förvånades över hur mycket vi hunnit med.

Lyssnarträffar och Parlament i Fiskeboda, träffar hos Jan-Erik i hans QTH i Joristorp där grillen alltid verkade vara igång. Mat verkar förresten vara lika viktigt som mottagarna på våra möten. En hel del bilder var från Classes källare i Norrköping, där vi under många år hade våra månadsträffar på söndagseftermiddagarna. Och visst var det kul att återse alla medlemmar som kommit och gått. Under några år var vi över 30 medlemmar och snittet låg på så där 13-14 deltagare på mötena.
 
Vi var många på träffarna i Väsby. Här en bild från årsmötet 2001.
 
Trevligt och långt årsmöte hade det varit, vi hade kört på övertid men alla verkade tycka det var kul att titta tillbaka på allt vi gjort och alla trevliga och intressanta människor vi träffat. Bara att hoppas, att vi alla kan träffas igen om ett år och dela med oss av det nya årets topploggningar.
 
Text Claes CON Olsson
Bilder Lennart Deimert
 
Vårt kära lyssnar-QTH.