2018-01-20
 
Årets första klubbmöte
 
Året första möte blev ett ganska välbesökt sådant. Nio medlemmar hade bänkat sig runt bordet i den något kyliga klubblokalen då ordförande Gustavsson slog klubban i ordet, hälsade välkommen och förklarade mötet för öppnat. Dagordningen för mötet är och har nog alltid varit desamma, några nytillkomna frågor brukar dock alltid finnas att diskutera.
 
Vårt kära lyssnar-QTH
Vårt kära lyssnar-QTH (övervåningen).
 
Den första är QTH-frågor där vi kunde konstatera att allt verkade vara under kontroll och att våra fem antenner fungerade. Enligt Sigvard, vår antennexpert skulle det inte skada med ett par jordspett till vid transformatorn på 300-gradarn. Tyvärr är inte markförhållande optimala vid den jordningspunkten men det blir nog ett försök framöver.
 
En del av NDL
Delar av NDL i diskussionstagen.
 
Den första är QTH-frågor där vi kunde konstatera att allt verkade vara under kontroll och att våra fem antenner fungerade. Enligt Sigvard, vår antennexpert skulle det inte skada med ett par jordspett till vid transformatorn på 300-gradarn. Tyvärr är inte markförhållande optimala vid den jordningspunkten men det blir nog ett försök framöver.

Sigvard står alltid för ett par punkter på agendan: Parkalompolo och konditionerna. Vad gäller Parka, börjar säsongen lida mot sitt slut, men som vanligt kommer troligen Bosse Olofsson och Lasse Skoglund att avsluta densamma i mars. Konditionerna har varit bra under senare tid, åtminstone på MW och mot NA och det är ju det som gäller för honom. Däremot har väl kondsen på SW inte varit särskilt lysande. Sigvard, Janne Görlin och Classe O. har haft sina SDR-mottagare uppställda för inspelning därute i Väsby under några nätter, Bosse Hellman var kvar en natt i förra veckan och lyssnade live. Sigvard hade med sig en inspelning han gjorde då han hämtade hem SDR-en en morgon. Det var då när kondsen var som bäst och inspelningen var gjord 1030 SNT och så dags gick fortfarande en knippe NA-stationer med mycket bra styrka. Resten av natten hade han ännu inte lyssnat på, kanske det gömmer sig ett gäng finingar på den?
 
Claes Olsson, Bo Gustavsson och Göran Bayard.
 
Flitiga QSL-samlaren Ullmar hade som vanligt med sig en knippe QSL som influtit under senare tid. Tyvärr verkar han inte i år nå sitt mål att toppa QSL-listan 2017 men en topplacering lär det bli. Eftersom pirat-QSL numera räknas är det svårt för den som till största delen rapporterar reguljära stationer och till den kategorin tillhör Ullmar.

Varje år har vi ju en vårutflykt. Förra året gick den till Grävlingen, en försvarsanläggning utanför Norrköping. Ett ställe som ofta varit på tapeten är UFO-arkivet i Norrköping och så var det även i år. Tyvärr verkar det dock som om man inte längre tar emot besök så ett annat alternativ är Flygvapenmuseet i Linköping, Vi har varit där ett par gånger tidigare, men museet förnyar sig och bygger ut för jämnan, så det lutar åt ett nytt besök där. Nytt för i år är en Caravell, ombyggd till signalspaningsplan.
Ullmar försökar DX-a på sin Sangean.
 
Efter kaffe, mackor och findoppa var det diverse DX-snack. Bosse Gustavsson hade med sig sin nyinköpta SDR-mottagare, samma som CON inhandlade för en tid sedan och vi gick igenom den noga. Där finns ju massor av finesser på den och det är inte helt lätt att kunna utnyttja den maximalt. Kondsen verkade inte var på topp, men loggade i alla fall Marconi Radio som sände på 7720U kHz från Italien med omkring 100 W. Vid en jämförelse med CON:s 30 år gamla R-71 verkade mottagningen vara ungefär likvärdig på båda mottagarna. Göran Bayard, som blivit av med sin R-75 under ett åskväder blev verkligen sugen på att åka hem och beställa ett es. Av SDR-mottagaren, alltså.

Framemot 18-tiden var termometern inomhus uppe i 22 grader och då var det dags att packa ihop för dagen. Som vanligt ett trevligt möte, nästa gång är det dags för Årsmöte vilket förhoppningsvis traditionsenligt kan hållas på Vilbergen Bowlingcenter i Norrköping med kaffe och räkmacka den 24 februari.


Text Claes CON Olsson
Bilder Lennart Deimert