2018-01-01
 
Att lyssna på natten mitt på dagen.
 

Avlyssning!

Så var det gjort, invigningen av min nya SDR-mottagare med tillhörande extern hårddisk. Ett par kvällar innan Nyårsafton trodde Sigvard på bra konds mot NA, så vid 17-tiden åkte han och jag samt Janne Görlin ut till vårt QTH i Väsby för att rigga upp våra attrialjer. För mig var det första gången jag gjorde en ordentlig inspelning, det skulle ju bli så där en 15 timmar. Naturligtvis hade jag testat lite hemma för att se hur grejorna funkade, men nu var det skarpt läge, så att säga. Kopplade jag inte ihop grejorna rätt, skulle jag dagen därpå sitta härhemma och lyssna på 15 timmar brus, i bästa fall.

Sigvard har lagt ner mycket jobb på antennen i 300 grader, så vi använde oss av den allesammans via en specialfördelare han hade med sig. Jag tror det är sådana som finns i Parka. Det var lite pilligt att få in alla kablar till datorn, det finns bara två USB-uttag på min snikdator, men till slut verkade allt fungera. Jag gjorde en testinspelning på ett par minuter och lyssnade av denna. Det lät som det skulle, så nu var det dags för the final countdown och bara att trycka igång inspelningen.

Jag hade inte tillfälle att följa med ut till Väsby morgonen därpå, men Janne och Sigge drog iväg ditut vid 9-tiden för att hämta hem grejorna och jag kunde senare på dagen hämta upp mina hemma hos Sigge.

Framåt eftermiddagen var det lugn läge här, sonen med familj och mina tre barnbarn hade givit sig iväg. Jag var lite nervös att det inte hade fungerat som det skulle med inspelningen, men då jag kollade efter de inspelade filerna på den externa hårddisken fanns allt där, ca 125 filer prydligt tidsstämplade. Jag hade satt en centerfrekvens på 1100 kHz och inspelningen var från 500 till 1700 kHz. Jag hade räknat med att få lite stationer på X-bandet, men över så där 1560 kHz försvann stationerna snabbt och över 1600 fanns inget, inte ens en pirat. När vi kollade i Väsby vid 18-tiden, gick Northern Star bra på 1611 kHz, men på inspelningen vid samma tid fanns inget. Så av Puerto Ricanerna på X-bandet jag räknat med att höra, fanns nada. Och likadant var det i andra änden, från 500 och upp till ca 700 kHz var det odugligt. Så gapar man över mycket, mister man i detta fallet en hel del. Nästa gång ska jag hålla mig till ett mindre frekvensområde, kanske sådär en 600 kHz. Bättre att köra ett par kvällar istället.

Lyssningen dagen efter gick fint men det är tidsödande. Varje fil är ca 1.9 GB stor och upptog på min externa hårddisk 250 GB. Inspelningstiden var 15 timmar. Den är på 3 TB och kostade faktiskt mer än mottagaren, 1290:-.

Hur lyssnar man då? Jo, man laddar hem en fil till mottagarprogrammets bandare, lyssnar på den, och då den är slut, kommer man automatiskt in på nästa fil. Det funkade för det mesta bra, men lite tjuvstopp blev det ibland så man fick fibbla lite med kommandona för att komma igång igen. Men med tiden lärde jag mig nog det mesta och hur man gör för att snabbt komma vidare.

Hur var det då att sitta hemma på dagen och lyssna på natten? Jo, det var ganska kul, men tog som sagt mycket tid. Då jag skriver det här har jag bara skummat igenom det hela, finliret får jag ta lite pö om pö. Hade Sigvard lyckats pricka in rätt natt? Nja, en hel del NA hörs ju vid midnatt- och morgontoppen, men vad jag förstår är det de mest vanliga stationerna, kanske en 10-15 stycken som går att id-a. Plus en hel del från Europa också, förstås. Om jag ska skicka några rapporter? Nja, det vet jag faktiskt inte än, ska ta mig en funderare. Jag misstänker, att stationerna inte är så intresserade längre av rapporter. Jag tror de får en mängd fejkade rapporter, folk som sitter hemma och lyssnar på fjärrmottagare lite här och var i världen, skriver rapporter och ger sken av att de hört dem i t.ex. Gnosjö eller Milano. Visst är det kul med dessa mottagare, men på ett sätt missgynnar de också hobbyn. Och att ordna till med ett SM/NM som vi gjorde på 90-talet är ju ingen idé, världen är full av fuskare även om doping kanske inte förekommer inom lyssnarsporten. Men jag kommer i alla fall att åka ut fler gånger och ställa upp mina grejor i Väsby.Text & bild: Claes CON Olsson