2017-12-16
 
Årets sista klubbmöte
 
Årets sista möte blev ingen succé publikmässigt sett. Endast fyra medlemmar: Janne Görlin, Sigvard, Classe O. och ständige ordförande Bosse G. hade infunnit sig i vårt QTH på lördagseftermiddagen.
 
NDL:s ordförande Bo Gustavsson.
 
Med hjälp av vår fjärrkontroll var temperaturen i lokalen lite över 10 grader då Bosse förklarade mötet för öppnat. Några större frågor hade vi inte att diskutera, utan dagordningen avverkades i rask takt. Som vanligt avhandlades QTH-frågor och vi kunde konstatera, att efter ett par reparationstillfällen verkade alla antenner fungera som de ska. Inte minst Sigges skötebarn, 300-gradarn mot NA. Sigge var dock inne på, att ett par jordspett till nere vis strandkanten inte skulle skada. Nyckel till stora stugan, där säkringarna finns verkar vara på drift och efterlyses härmed. Den som vet något får höra av sig.
 
Sigvard Sigge Andersson
 
Nästa QTH som var på tapeten var det i Parka. För tillfället var är det tomt, men uppslutningen under hösten har varit bra och det kommer nog något mer gäng innan säsongavslutningen i mars. Då kommer också en ekonomisk redogörelse för den gångna säsongen.

Sigge, vår konditionsguru redogjorde för konditionerna och drömde sig tillbaka till supervintern 1997 då NA gick i Väsby så gott som dygnet runt. Dagens konds är hyfsade, och med lite tur kan det bli bra helger i detta avseende, så då gäller det att passa på.

Efter mötet var det dags för kaffe, och Julen till ära blev det skinkmackor, lussekatter och hembakad jättepepparkaka till detta.
 
Jan Görlin
 
Eftersnacket efter kaffet handlade mest om SDR-mottagare. Janne G. och Sigvard hade med sina mottagare och även Classe, som nu gett upp allt motstånd hade även inköpt en sådan nu då priset var i botten. I det fallet kan man snacka om ett verkligt kraftigt prisras. För bara ett eller ett par år sedan, kostade en SDR-mottagare upp emot 10.000:- kronor. Classes nyinköpta mottagare, inhandlad för ett par veckor sedan betingade ett pris av 1.093:- inklusive frakt och den är minst lika potent som övriga SDR-mottagare. Bl.a. funkar den även på FM och täcker 1 kHz till 2 GHz utan luckor. Bosse G. var också mycket intresserad, så troligen for han hem och beställde en för leverans av Tomten till jul. Mycket finesser är det på de digitala mottagarna och det tar nog ganska lång tid innan man behärskar alla dessa. Vi stannade ett par timmar och hann hitta och lära oss en del av dem. Janne G., som trodde på bra NA-konds lämnade kvar sin rx över natten för inspelning.

Ingen trängsel på mötet alltså, men som vanligt ett trevligt sådant. Nästa möte blir den 20 januari, kanske lämpligt med en lyssnarnatt då?
 
Text & bild Claes CON Olsson