2017-08-24
Klappat och klart

Nu är det klart att starta en ny säsong, kanske den 30:e eller något ditåt i vårt QTH ute i Väsby. På vårt senaste möte, det sista innan sommaruppehållet, bestämde vi att vi skulle göra en antennkoll och plocka fram grejorna i lyssnarlyan innan det första mötet då det brukar bli lite rörig med mycket folk i samband med första mötet för säsongen.

Som vanligt träffades vi på Mc Donalds i Klinga innan vi tog itu med jobbet. Från Borensberg ställde Bossarna G. och H. samt Lennart D. upp och från Norrköping anslöt Sigvard och Classe O. Vid en första visuell kontroll vid ankomsten till Väsby, visade det sig att dipolen rasat ner och gått av i två delar. Någon hygglig hade lindat ihop dessa och hängt upp snyggt och prydligt. Inte så konstigt att den gått av tyckte Lennart. Det var nog uppemot 10 år sedan vi hängde upp den.
 
Röj-röj i lyssnarlyan.
 
Då vi kom upp i lyssnarrummet, visade det sig att man använt det som torkrum efter någon sommaraktivitet med tältning på dagordningen. Där var ett par stora tält upplagda för torkning tillsammans med en presenning och ett tiotal gamla madrasser. Som tur var allt torrt så vi kunde förpassa det ut i att angränsande rum.
 
Sigvard och Bo arbetar med att hänga upp antennen högre.
 
De vana skogsmullarna Sigvard och Bosse H. begav sig ut i skogen, utrustade med linjestång och diverse verktyg för att kolla konditionerna och slacket på antennerna. Bosse G. och Classe fixade till lyssnarplatserna och försedde dessa med bordslampor, eluttag och antennkablar. De senare orsakade ganska stor förvirring och då Lennart, som varit ute och plockat ner resterna av dipolen, anslöt beslutade vi att plocka bort alla kablar och börja om från början. Efter lite reparationer och inkoppling såg allt mycket prydligare och mer lättförståeligt ut och vi har nu fyra kompletta platser och det finns kablar kvar till att göra ett par till vid behov.
 
Racken med antennfördelare och anslutningar.
 
Då de båda antennkollarna återvände till HQ, kunde de rapportera att antennerna var i bra skick, trots att elbolaget tydligen plockat ner den stora kraftledningen som gåt genom skogen ett par hundra meter från oss. Det hade de lyckats med utan att skada våra antenner. Så vi har nu fyra antenner som funkar: 39, 225, 300 och 369 grader (om jag inte minns fel). Dipolen kommer att åter sättas upp inom en snar framtid.
 
Classe löder om koax-kontakter.
 
Tur hade vi med vädret så efter väl förrättat värv kunde vi slå oss ner utomhus och plocka fram medhavd dryck och hembakat bröd. Vi beslutade att det första mötet blir den 23 september klockan 18 med efterföljande lyssning om intresse finns.
 
Lennart Deimert, Bo Hellman, Claes Olsson, Sigvard Andersson och Bo Gustavsson.
 
Innan vi begav oss hemåt, tog Sigvard och Bosse en ny sväng ner till strandkanten där de plockade upp ett gäng övergivna jordspett, Dessa hade tydligen stått i under vatten tidigare men nu dykt upp beroende på att Glans vattenyta sjunkit mycket under den torra våren och sommaren
 
Text: Claes Olsson
Bilder: Lennart Deimert