2016-11-04
 

Det gäller att hålla ordning på tåtarna!

 
- Hmm, var är nu 300-gradarn?
 
En ganska råkall höstdag med snön på gång, satte fyra tappra igång med felsökningen efter alla konstens regler och efter någon timmes jobb började det, i motsats till vädret att klarna. Sigge gav sig upp på en stege och kopplade vid balunen ur, vad vi trodde var 300 gr. Men vad hände? Jo, Classe som satt bakom mottagaren slog larm, den antenn som försvann var inte 300 gr utan den vi trodde var 225 gr! En förväxling hade alltså skett och då vi lyssnat på det som vi trodde var 300 gr., hade i stället varit 225 gr.! Kanske därför det inte hörts några NA-signaler under lyssnarnatten....
 
Sigge på stegen. Claes och Bo med yxa och såg.
 
Efter en del funderingar och koll på kabelhärvorna inne i garderoben, lyckades vi lista ut vad som var vad och fixade till det hela. Under tiden vi höll på med 300 gradaren därute bakom stugan, såg vi att ett ganska stort träd fallit över antenntåten en bit bort. I en vedbod hittade vi en hyfsad såg och yxa, och efter en stunds idogt sågande, lyckades vi kapa trädet och få loss antennen utan att den gick av.
 
- Nu förstår jag att det fattades tre meter när vi kollade antennen, säger Bo.
 
Vad vi också skulle behöva göra, är att kolla över allt i garderoben, bättre att låta antennerna gå direkt in i fördelarna vilket minskar risken för avbrott och felkopplingar.
 
Väsby i höstsol.
 
Men för tillfället fungerar nog alla antenner som tänkt och i rätt riktning. Det verkade vara hyfsade konds åtminstone på SW av vad som kunde bedömas mitt på dagen.
 
Text: Claes Olsson
Bilder: Lennart Deimert