2014-04-05
 
 

Välbekanta prylar och ansikten på
Eskilstuna-Loppisen

   
  Så var den avklarad, årets begivenhet för att göra fynd som du egentligen inte behövde men ändå släpade hem. Loppisen ser ut ha ökat i storlek för varje år och årets upplaga på Munktells Arena i Eskilstuna verkade i mina ögon vara den hitintills mest omfångsrika. Hur många besökare som var där är lite svårt av avgöra, men minst något 1000-tal lär det ha varit.

Bosse Gustavsson och jag var i alla fall två av dem med en hel del andra NDL:are på plats. Dock slapp vi i år hålla reda på Ullmar, som drabbats av en elakartad förkylning lagom till favoritutflykten och varit tvungen att säga ifrån.

Vi började med att besöka DX-köps monter där Stickan laddat upp med en imponerande mängd med böcker, CD och DVD. Han hade god hjälp av en lika imponerande mängd av folk från Förbundet. Räknade man med anstormning? Hoppas i alla fall att försäljningen gick bra.
   
 
   
  Dykt upp hade Dan Andersson från Delsbo gjort och lämnat ifrån sig bucklan vi skall ha till Piratjakten i Påsk. DX-köp var även hyggliga och sponsrade med ett par fina priser så nu tävlar vi om ett par jättefina härlurar som förstapris plus en Pirat DVD som kommer att utlottas bland deltagarna.

Gammalt och nytt finns alltid i en salig blandning. Även gammalt som ser ut som nytt kan man hitta, och de här två fina burkarna uppfyller väl det sistnämnda kriteriet. Överst en Drake 2-C receiver och underst en Collins KVM-2/2 transeiver (tror jag det var).
   
 
   
  Även den mest inbitne och nostalgiska DX-aren kunde göra fynd för sköna hemmakvällar i skallampans matta sken. Vad sägs om en AGA i hyfsat skick till det facila priset av 150 riksdaler cash. Kanske fanns det prutmån? Härligt att sitta där och stava sig igenom stationsnamnen på MW-skalan och blinka åt det magiska ögat.
   
 
   
  Trött på att mejla? Vad passar då bättre än att slå sig ner vid sin behändiga Facit skrivmaskin och knacka ner ett prydligt brev. Liksom din nyinköpta i-pad, eller vad det heter är också den här av den mobila modellen.
   
 
   
  Och här har vi ett par grabbar som verkligen plockat ihop en fyndstapel. Vad grejorna kan användas till? Skit samma, där finns ju i alla fall massor av skärmar och intressanta rattar.
   
 
   
  I en monter och bakom en laptop hittade vi NDL-medlemmen Eric Söderström, som för dagen slog ett slag för AMPPRnet och gjorde reklam för adressrymden. Trots en ingående förklaring av hans kompanjon i ståndet, fattade jag som gammal DX-are nada. För mig räcker det med att den vanliga rymden är full av vågor jag kan höra med min rx.
   
 
   
  Själv behöver jag uppgradera upp serviceverkstad för jukeboxförstärkare och lyckades hitta en samling fräscha mätinstrument och generatorer, helt i ålersklass med det jag fortfarande jobbar med. AVO-metern kände jag igen sedan jag gick i yrkesskolan för radiomontörer på 50-talet men vad det andra är vet jag inte riktigt. Men det ger sig väl då jag stoppar i nätkontakten.
   
 
   
  Efter ett par timmars rundvandring var det som vanligt dags för lite förtäring. Lika som vanligt var också kön till fiket lång, men de flinka flickorna bakom disken jobbade snabbt och kön minskade i rask takt. Priset ökar dock för varje är och numera kostar en köttbullemacka med massor av rödbetssallad men med ett minimum av bullar tillsammans med en kopp kaffe i storlek som en espresso ungefär lika mycket som en dagens på ett välrenommerat näringsställe.
   
 
   
  Efter fikarasten tog vi en sista sväng runt borden, och tur var väl det för där gjorde Bosse ett fynd som han tänkte lägga till WRTH:n han inhandlat hos DX-köp. Vad det var lyckades vi aldrig komma på, så efter en stunds funderande lade han tillbaka den. ”Tills nästa år ska jag klura ut vad det är, och då blir det nog affär.” filosoferade Bosse.
   
 
  Så var det dags för hemresa i det härliga vårvädret, men vi återkommer nog nästa år. Det kan ju finnas något vi missat eller tillkommit något nytt. Och visst är det kul att träffa gamla bekanta, även om också dessa är desamma år från år.
   
  Text & bilder Claes CON Olsson