Väsby 2014-02-27
   
  Byte av antennfördelare i Väsby
  På årsmötet i lördags, den 22/2 bestämdes, att vi inför en eventuell lyssnarhelg skulle ta ett tag med att antennerna och fördelarna och se till så att allt fungerar som det ska. Vid den senaste lyssnarhelgen hade en av fördelarna i racket börjat ryka, anledning okänd Efter omkopplingar av antenntåtarna, hade en viss förvirring uppstått vilken antenn som var vilken och i vilken fördelare den satt. Dags alltså att reda upp det hela.
   
 
  Bo Gustavsson, Bo Hellman och Claes Olsson jobbar hårt med byte av antennfördelaren i rackskåpet.
   
  Hela Borensbergsgänget dök upp vid den vanliga samlingsplatsen, McDonalds i Klinga och efter att ha stärkt hos med hamburgare, begav vi oss i splittrad tropp ut till Väsby. Tyvärr var inte vintervädret det bästa, några grader varmt och ösregn lockade inte till någon visuell inspektion av tåtarna, utan vi fick ägna oss åt inomhusarbete. Den ”brunna” förstärkaren lyftes ur racket och ersattes av en reservdito som vi hittade i garderoben och den fördelar nu antenn tre eller 300 graders antennen. Vi märkte också upp fördelarna med antennernas gradtal, så nu har vi antenner i 225, 260, 300 och 39 grader plus en dipolantenn som även kan användas för sändning. Det är dock viktigt, att om dipolen skall användas för sändning, glöm inte att koppla bort fördelaren, annars lär det bli en ny brännskadad sådan!
   
 
  Bo Hellman kopplar.
   
  För att kolla att antennerna funkade som de skulle, använde vi oss av en av de antika mottagarna som står därute. Det visade sig då, att de inte mått särskilt väl att stå därute i fukten oanvända, mycket oxid var det i omkopplare mm. och de behöver en ordentlig översyn. Vi undersökte också den brunna fördelaren och upptäckte då, att det var ett motstånd som brunnit. Bosse G. tog med den hem för att se om han kunde få den i körbart skick igen.
   
 
  Hmm ... var finns rätt anslutning?
   
  Som vanligt hade Bosse G. med sig kaffe, bullar och kakor som vu belönade oss med efter väl förrättat värv. Synd bara att vädret var så uselt så vi inte kunde gå en sväng i den nu snöfria skogen, men troligtvis är alla antenner hela.
   
  Text Claes
Bild Lennart