Första träffen inför säsongen 2012-2013 den 9 sept 2012
 
Nystart?
   
  1977 tyckte ett par SMHI-anställda att det var dags att starta en DX-klubb i Norrköping. 35 år senare var det dags att dra igång en ny säsong. En av de två har, som bekant nyligen flyttat tillbaka till födelsetrakterna, den andra var med mig då vi vid 10-tiden i söndags svängde in mot vårt QTH i Väsby. Där, på uppfartsvägen upptäckte vi ett 10-tal bilar nedanför backen. Vilken uppslutning, konstaterade Sigvard Andersson och jag glatt. Men ack, glädjen varade inte så länge, tydligen hade någon annan förening möte därute i skogen, kanske någon orienteringstävling eller dylikt. Uppe på ”vår” parkering stod i alla fall en bil, innehållande Jan Erik Andersson från Linköping och i släptåg hade vi haft Janne Görlin. Lagom till det nybryggda kaffet, som vi startade med dök en tredje Janne upp, nämligen Ordförande Malmesjö.
 
  Jan Görlin och Jan Malmsjö
   
  Några fler DX-are syntes inte till, så efter kaffedrickandet blev det arbetsfördelning. En halvskadad Sigvard tog hand om antennkollen, mest då som arbetsledare och med Janne G. och Jan Erik som kabeltattare begav de sig ut i skogen. Själv stannade jag tillsammans med den siste Jannen kvar och plockade upp grejorna i lyssnarlyan samt satte igång med att försöka reda upp var de tre befintliga antennerna kom in. Inte det lättaste, skulle det visa sig. Många års flyttande, omnumreringar av antennerna samt en massa icke använda anslutningskablar gjorde det hela till en riktig huvudkliare.
   
  Antenngänget återvände från skogen efter några timmar och hade då konstaterat, att i år hade antennerna klarat sommaren bra, antagligen beroende på att ingen avverkning hade skett. Enda skadan var att 260-gradarn var av på ett ställe, men den hade raskt lagats utan att man ens behövt sätta dit någon skarvbit. Man hade också träffat på en bosättare som klagade på att det låg diverse skrotkabel kvar nere på hygget, ett minne efter avverkningen för ett par år sedan. Bör åtgärdas snarast, det gäller att hålla sig väl med urbefolkningen eftersom Sigge gärna drar tampar över deras ägor.
 
  Vad finns i garderoben? Sigvard och Jan-Erik kollar alla kablar.
 
Ordförande hade efter nån timmes jobb begivit sig in till staden för ett möte med några ur den tydligen digra skaran av barnbarn. Framemot ett-tiden tog vi kvarvarande lunchrast och efter den försvann Janne G. för andra, antagligen viktigare sysslor. Vi tre som var kvar jobbade vidare med att kolla upp kablar och leta efter kortslutningar, taskiga anslutningar och andra felkällor. Till slut fick vi till en viss reda i oredan och igång de tre antenner som finns utdragna. Den decimerade antennparken ser numera ut som följer:

Antenn 1: 225 grader, 375 meter
Antenn 2: 260 grader, 350 meter, kan förlängas till 600 meter
Antenn 3: 300 grader, 480 meter
Dessutom har Sigge planer att åter fixa till sin Agent-antenn, alltså den i 007 grader. Delar av denna finns kvar sedan förra säsongen.
   
  Någon koll av Asienantennen hann vi tyvärr inte med, vore ju ganska kul att få igång den också. Antagligen finns den kvar i skogen nedanför stugan. Inte heller någon dipol kom upp, så antennparken är ju inte direkt vad den varit då vi hade sisådär en sex långa antenner plus en vertikal och en dipol. Någon sändarantenn blir det antagligen inte i år, flitiga QSL-jägaren Malmesjö berättade, att han skaffat sig en remoteutrustning där han har sändaren ute hos syrran i Åby. Så nu kan han sitta hemma i nya lägenheten i Vida Blick och sända med hjälp av en dator. Får jag vara lite kritisk, tycker jag nog remoter, datorer och andra hjälpmedel tagit över lite väl mycket av lyssning och sändning. Var har livelyssning tagit vägen? Kanske man lika gärna kan använda sig av webben för att lyssna eller mobilen eller Skype för att snacka med folk i NA? Nåja, var och en blir ju salig på sin tro, jag på min.

På tal om remoter så lyckades vi tyvärr sabba Erics nätuppkoppling. Som framgått tidigare mejl hade han varit ute och satt igång grejorna tidigare i veckan men en kabel råkade fastna vid någon förflyttning av dynorna i soffan. Vi kopplade nu i alla fall in 260-gradern innan vi åkte hem, men hade ingen aning om hur vi skulle få igång grejorna igen.
   
  Jan Erik hade lite tidigare tackat för sig, så framemot tretiden då vi hade tänkt ha möte var det bara Sigvard och jag kvar. Något möte var det ju ingen större idé att ha, vi var väl knappast beslutmässiga. Trots det beslutade vi ganska raskt att ställa in mötet och ge oss iväg hemåt.
 
  Självklart måste det skrivas om vad som gjorts i loggboken.
   
  Tur hade vi i alla fall haft med vädret, synd bara att inte fler hade tid och lust att ställa upp. När nästa möte blir finns nu inget beslut om, det får bli upp till Ordförande att bestämma. Under tiden fram till dess är det i alla fall fritt fram att använda de nyfixade antennerna och lyssnarlyan vi fixat till.
   
   
Text & bild Claes CON Olsson