I väntan på FM-konds 
Som ett skelett från något enormt, utdött förtidsdjur låg den där på min gräsmatta ute vid sommarkåken. Monstret var en 23-elements FM-antenn, en Galaxy som Sigge fått över och som nu bara låg och skräpade på hans balkong (han har en annan i samma stil uppmonterad). Nu ville han bli av med den och eftersom jag redan har en mast rest vid huset så kunde det ju vara kul att prova lite FM-DX, det verkade ju vara läge för det efter vad jag läst på Listan.
   
   
  Nu gällde det att bara att få ut den till sommarkåken, inte det lättaste. Att få in den i bilen utan att montera ner den i 67 delar var inte att tänka på, men med hjälp av klubbkompisen Janne Görlin som fixade en släpkärra att köra den på, gick det fint att transportera den i de två delarna den redan var isärtagen i.

Efter att ha låtit den acklimatiserat sig i några dar och vänja sig vid Kårtorpskonditionerna var det dags för montering. Efter moget övervägande kom jag fram till, att klara detta ensam skulle inte gå så jag begärde hjälp från den vana antennuppsättaren och förra ägaren Sigvard som villigt ställde upp.  
   
 
   
  Vi började med att lägga ner masten och plocka bort GP-antennen som var monterad i toppen. Eftersom masten också användes som support för diverse andra antenner, fick vi en hel del lösa tampar över. Första halvan av antennen monterades lätt, lite mer jobb med att skarva i den andra blev det. Efter några lättare misstag, vi hade bl.a. vänt den upp och ner så var det dags att resa mast med påhängd antenn på plats. Inte världens lättaste eftersom tyngden nu fanns i toppen på masten. Så vi tog en läsk- och kafferast och lade upp planer för att resa den på lättaste sätt. 
   
   
  Efter mycket pust och stön och en nära-tappa upplevelse var både mast och antenn på plats och vi kunde nöjda beundra vårt verk. Nu gällde det bara att testa densamma och konstatera så att vi kopplat in koaxen rätt. Som genom en händelse hade Sigvard en tuner till salu, en Sony STSA-3ES och den hade han turligt nog med sig. Efter en provisorisk kabelindragning genom ett öppet fönster och inkoppling tryckte Sigvard på Power On. Och se, det hela verkade funka som det skulle även om några italienare inte dundrade in vid en snabbkoll. Men P4 gick bra så vi gav arbetet godkänt.  
   
 
   
  Ska också bli intressant att se vad som händer då årets höststormar sätter in, det stora monstret är ju ett ganska ansenligt vindfång. Får väl ta och försöka flytta ner den längst ner på masten då jag flyttar tillbaka in till stan framåt hösten. Men innan dess kan man ju alltid hoppas på en sommar, fylld med fint väder och dito FM-konds. Om dessa uteblir, kondsen alltså så får jag väl trösta mig med satellitmottagaren jag köpt. Där finns ju 100-tals europeiska både radio och TV-stationer… 
   
 
   
Text & foto Clas CON Olsson