2012-03-31

             Besök av EDXC's ordförande Tibor Szilagyi
 

Säsongens näst sista klubbmöte är nu avklarat och det blev ganska välbesökt, till viss del beroende på att tre medlemmar fån Norrköpings Radioklubb dök upp, ditbjudna av Ullmar med anledning av att vi hade besök från Stockholm.
 
Det visade sig, vid mötets öppnande, att varken ordförande, sekreterare eller vice dito hade infunnit sig. Någon dagordning fanns inte heller men vi lyckades få ordning på det hela genom att vice ordförande i skepnad av Ullmar fanns på plats. Utd hade turligt nog fixat en dagordning innan avfärden och fick också hoppa in som penngubbe. Så den här lilla skrivelsen får vi väl anse också gälla som protokoll från mötet.Ullmar med sin loopantenn.

Första punkt efter mötets högtidliga öppnande och godkännande av den färska dagordningen var som vanligt QTH-frågor. Några fler antennreparationer gör vi inte nu i vår utan återkommer till det vid höststarten i augusti. Sigvard kommer snart att plocka ner den nordliga antennen han dragit över sommarstugeområdet ute på udden, men har planer på att sätta upp den igen i höst då stugorna därute återigen är tomma. Sigvard föreslog också, att vi till hösten går igenom och rensar upp bland alla kabelhärvor som finns i en garderob. Oandvänbar tråd körs till returpunkten.

Remotens handhavare, Eric Söderman var inte på plats men eftersom önskemål om en annan antenn än den nu inkopplade dipolen, som är hyfsad bara på SW och efter kontakt med Eric bytte vi till 300- gradersantennen, som antagligen är lite mer allround.

Lyssnarlyan i Parka har haft ganska dåligt med besökare i år, men ett gäng med bl.a. JEJ och GOJA i slutet av säsongen gjorde att resultatet förbättrades, åtminstone ekonomisk. Otur hade man dock med kondsen, förutom första dagen hördes intet resten av veckan.

DX-Parlamentet, i början av juni hålls ju som bekant i år utanför Delsbo med klubben där som arrangör. Sigvard hade hängt på låset och lyckats boka ett eftertraktat enkelrum. Ullmar och Claes har också ev. planer på att ta en tripp norröver.

Därefter var det dags för Ullmars, initiativ. Han hade inviterat Tibor Szilagyi, nuvarande Ordförande i EDXC och f.d. säljare med inriktning på Ryssland hos AGA i Stockkholm. Meningen var, att Tibor skulle hållet ett föredrag hos Rotary i Norrköping, men eftersom tiden där, det var ett morgonmöte, passade dåligt fick det bli NDL och eftermiddagsmöte i stället. Tibor visade sig vara en underhållande talare och han började med att berätta om sin uppväxttid i Ungern och hur han började DX:a där i början av 60-talet. Favoritstationen var en österrisisk station som körde trafikinformation men det var inte den som lockade utan musiken som spelades mellan infoblocken. 1964 flyttade han till Jönköping, Sverige och senare till Västerhaninge där han blev medlem i MRS och löntagare på AGA. Många resor i tjänsteärenden till det gamla Ryssland blev det och en hel del ganska dråpliga situationer uppstod där, vilka vi fick ta del av , berättade på ett lättsamt sätt.

 
  Tibor Szilagyi, nuvarande Ordförande i EDXC
 
Eftersom Tibor skulle med ett tåg tillbaka till hemorten, gick vi sedan raskt över till intagandet av förtäring. Kaffe, mackor och Solveigs hembakade bullar satt fint under tiden som Ullmar demonstrerade sin banankartongsersättare, loopen han inköpt på Loppisen förra lördagen. Tyvärr var det dåligt med eftermiddagskonds på MW, men vi kunde i alla fall njuta av en mycket vackert estetiskt utformad och tilltalande loop.
Framemot 1730 SST var dags för uppbrott efter ett trevligt möte. En deltagarlista brukar ju alltid finnas med i protokollet och här kommer den: Solveig och Rolf Samuelsson, Ullmar Qvick, Sigvard Andersson, Jan-Erik Andersson, Claes Olsson, John Ekwall, Bo Hellman. Från NRK kom Bengt Nordström, Håkan Lindley samt en man till, som jag tyvärr missade namnet på. Gästtalare var Tibor Szilady, Västerhaninge.

Text Claes CON Olsson
Bild Bo Hellman