Vårutflykt till Sme’stan
   
  Ett vårtecken, säkert som något är SSA:s loppis i Eskilstuna vilken alltid hålls i slutet av mars månad. Några medlemmar i NDL brukar alltid ta en sväng dit och mest alltid har nog varit utd, som inte missat en resa sedan vi började åka dit för minst ett tiotal år sedan. I år hade jag sällskap av d.y. och den d.ä. medlemmen i klubben, alltså Eric Söderman och Ullmar Qvick. Dessutom hade vi med oss Lådan med stort L till vilken jag skall återkomma senare.

Det brukar alltid finnas snö någonstans på resvägen, men i år hade vintern gett sig tidigt och givit plats åt ett härligt, ganska ljummet vårväder. Det enda spåret av vintern vi såg var några delvis istäckta sjöar, bl.a. vid Hjälmarsund där husvagnsägarna på campingen redan var igång med ompysslingen av sina mobila sommarkåkar.

Väl framme vid Munktells arena lyckades vi hitta en P-plats på lagom kånkavstånd från utställningshallen. För kånkadet av Lådan anmälde sig Eric frivilligt, vi andra två hade nog i alla fall fallit för ålderstrecket. Då vi kom in i foajén häpnade vi över kön till kassan, den var lång som en svensk vinternatt. Som tur var vid närmare koll visade att kön vi nästan ställde oss i gick till en mera allmän Loppis i en intilliggande lokal. Kön till vår Loppis var betydligt kortare, men vid koll med kassapersonalen då vi gick därifrån, visade det sig att ungefär 1000 personer löst biljett á 20:- st. Ett icke föraktligt tillskott till Eskilstunaklubbens kassa, räcker tydligen till driften av klubbstugan för ett helt år.

 
  Ett nytt huvud till söndagsmorgonen, kanske?
 
Utställarna och utbudet skilde sig inte nämnvärt från de föregående åren, många av försäljarna kände vi direkt. En av dessa var den gamla Loppisräven Lennart Grone, som bullat upp med ett ganska stort urval av bra att ha eller kanske inte prylar. Affärerna verkade gå skapligt, Eric inhandlade diverse materiel till sina hembyggen, bl.a. kopparfolier och vridkondensatorer. På ett annat ställe hämtade han ett redan beställt panelinstrument. Vad som stod i tur att byggas lyckades vi dock inte riktigt lista ut av hans svar, vilket var ganska svävande men med den blandningen av komponenter låter det som något kul bygge.

 
  Mätinstrument i mängd. ”Man kanske skulle köpt ett sådant här”
 


Mera info fick jag dock om Ullmars inköp, som hade ett bestämt mål för sin resa. Han hade från DX-köp, vilka som vanligt fanns på plats, beställt en lopp att användas till sina många små bärbara mottagare som han verkar ha lägenheten full med. Vi undrade om han tänkte lägga av med sin berömda Banankartongsloop och han tillstod då, att den tar ganska stor plats i sovrummet. Det förstår man ju, särskilt om han ska han plats med frugan där också vilket ju kan vara trevligt. Får han sedan någon tid över, får han väl ägna denna åt de böcker han också inhandlade på DX-köp.

 
  DX-köp. Lennart Weirell i samspråk med LHU, Lars ”Mini” Jeppessen
 
Själv gjorde jag inga större investeringar, inhandlade endast en bok ”I andra världskrigets skugga” för 20:-. Lika mycket fick jag ge för två stycken nätströmbrytare, 2-poliga som jag hittade i Grones fyndlåda. Kollade priset på dessa för en tid sedan så jag visste, att på ELFA tar de minst en 100-lapp/st (plus frakt) för dessa. Alltså gjorde jag ett riktigt fynd. Eller hur?

Efter ca 1,5 timmes travande bland stånden var det dags för kaffe och macka. Förra året berömde jag serveringen för trevliga tjejer, snabb service och facila priser, men det senare fick jag revidera i år. Jag kommer inte ihåg exakt vad en köttbullemacka kostade förra året, men priset på malet kött verkar ha stigit något fruktansvärt, för priset i år var 50:-! Dessutom var det köttbullar på bara halva mackan, resten bestod av ett salladsblad. Och dåligt var det med rödbetssallad också!
 
  Kafeterian: Eric Söderman, Solveig Samuelsson, Ullmar Qvick
 
I kafeterian träffade vi också några Norrköpingsbor, bl.a. Solveig Samuelsson som var där med sin Rolf. Norrköpings Radioklubb var välrepresenterade, de var där med nog ett 10-tal medlemmar. Själv kollade jag in ryggtavlan på sändaramatörska, reagerade på hennes nytryckta T-shirt på vilket hon hade sin lika nytagna signal på ryggen. Själv tog jag ju min licens förra våren och fick signalen SA5BRU. Hon var från Linköping och tog sin licens i höst och här ser ni hennes signal.

 
  T-shirt SA5BUR
 
Efter en sista vända var det dags för hemfärd. Eric hade tydligen gått sig trött, för det tog inte lång stund innan han somnade till i baksätet och överlät konversationen åt Ullmar och mig. I och för sig hade man ju redan sett det mesta som fanns på Loppisen, men kul är det i alla fall att åka dit, så det blir nog en utflykt nästa vår också.

 
 
Transportören: Den 6-faldiga Europamästaren i Prostockklassen Jimmy Ålund längst t.v.
 
Javisst, ja! Lådan! Jo, det var så, att den innehöll böcker till DX-köp som jag inhandlade i Florida i vintras. För att spara på frakt, moms och tull skickade jag dessa med en bekant som var över till Miami och köpte 60-talsbilar. Ett tiotal sådana fick han ihop, vilka packades in i fyra containrar f.v.b. till Norrköping. Bilarnas koffertar packades fulla med diverse biltillbehör och kartonger, av vilka en av dessa var min låda med DX-köps böcker. Dagarna gick, särskilt här i Norrköping och containrarna dök upp en efter en men den med en Pontiac Bonneville -66 Cab och min kartong dröjde. Men så, dagen innan Loppisen stod den, till Stickans och Lars W:s belåtenhet plötsligt på gatan utanför min bekants verkstad och fram på eftermiddagen hade jag lyckats rota fram den ur skuffen. Mycket vältajmat, måste man väl säga! Så det var den Eric kånkade in till DX-köps försäljningsstånd.

 
  En nöjd Stickan med lådan
 


Text & bild
Claes CON Olsson
SA5BRU