FLORIDABETRAKTELSER ANNO 2011
 
Idag, då jag skriver det här är det den 2 december, jag har varit här två månader och det är vintermånad i Florida. Stämmer bra gör det, för då jag gick ut i morse för att hämta avisen visade termometern bara plus 7. Kallaste morgonen enligt experterna på radion. Där, på WCVU 104.9 har man spelat julsånger sedan Thanksgiving förra torsdagen. Mamma kysser tomten, Tomten kommer till stan med hjälp av Rudolf med sin röda mule och Julen är vit. Åtminstone med avseende på snön. Man kanske inte ska skriva om brända och destillerade drycker, men på tal om vit kostar en halv gallon (1.75 liter) fin whisky lika mycket som en ”putte” hemma.

Framåt lunchtid är det 20 grader och strålande sol så visst kan man snacka om omväxlande väder. Jag håller på att sätta upp mina juldekorationer utomhus, alltså ett gäng kulörta lampor. Årets bästsäljare på den fronten är ljusstarka LED-slingor som gör att du inte sätter frukosten i halsen då december månads elräkning dimper ner i brevlådan (vilket den även kan göra på en lördag). På tal om el, så kostar den ungefär hälften av vad den kostar hemma. Det mesta av elen här i Florida produceras av kärnkraftverk och tre nya är på gång. Inga vindsnurror här som förstör landskapsbilden, däremot har man i Arcadia, som inte ligger långt härifrån, invigt USA:s näst största anläggning med solceller för elproduktion.

Bild På rundtur i en Olds 66:a

Enligt almanackan och National Hurricane Center tog orkansäsongen slut den 30 november. Nitton namngivna stormar har vi haft, sju av dessa var hurricanes varav tre var av kategori 3 eller mer. Ingen kom in över Florida men Iréne orsakade stora skador på östkusten, bl.a. i NY och Lee gick in över Louisiana. Ett helt gäng gick öster om USA och landade så småningom i Europa, bl.a. i Sverige.


Kanonerna på Fort De Soto

Jag tittar inte mycket på TV, det blir mest sport och nyheter. Tre stora bolag tävlar om tittarna, ABC, NBC och CBS. Jag tittar mest på CBS då det gäller nyheter, kanske av gammal vana och efter några år här känner man igen hallåmän och dito kvinnor. Kvällsnyheterna börjar redan 1600, men jag brukar titta från 1700 eller strax därefter. Regionala nyheter är först ut, dvs de flesta av dessa är relaterade till Fort Myers eftersom TV-bolaget WINK (CBS) huserar där men även Port Charlotte täcks. Nyheten härifrån idag var, att man under gatuarbete grävt av en gasledning och trafiken var stoppad på ett av huvudstråken. I Fort Myers hade en person dödats och två skadats vid skottlossning, mycket död fisk på Sanibel Island pga ett nytt utbrott av Red Tide (en motsvarighet till vår algblomning), personbråk inom kommunledningen i Fort Myers och en countrysångerska som rövat bort sin 5-åriga son. Dessutom, enligt min mening en mycket bra väderleksrapport eftersom den alltid innehåller mycket sol. Reklaminslagen här är till största delen lokala och vanligt förekommande är skrikiga bilförsäljare som talar om, att det är i start sett gratis att köpa en bil hos just deras firma. 1830 är det dags för en halvtimme ”världsnyheter”, men de består till större delen av amerikanska nyheter. Idag hade dock Hillary Clinton besökt Burma och talat med ledarna där, vidare häftiga stormar i Californien, Billy Graham, den gamla religiösa kämpen, 94 år förd till sjukhus med andningsproblem, försäljningen av bilar och annat upp, intervju med invandrare från Burma som naturligtvis prisade USA. Reklamen här, säkert minst tio minuter under den här halvtimmen består nog till 80% av läkemedelsreklam. Dvs själva reklamen tar inte så lång stund, resten av tiden går åt för att varna för biverkningar. Det gäller att skydda sig mot stämningar, mycket vanliga här, många advokatfirmor lever på det. En dam, som försökte torka sin pudel i micron efter ett bad, vann ett mål därför att det i instruktionerna till micron ingenstans stod att detta var olämpligt. Enligt min mening är nyheterna, trots reklaminslagen mycket rappare här än hemma och man har alltid en 5-6 lokala nyhetsteam ute som sänder live då det händer något.


Kix Country on the road

Lite radiorelaterat måste jag väl ha med också. En söndag, på väg hem från beachen i Englewood svängde jag in till WENG 1530 för att se om jag kunde få ett snack med någon DJ. Stationen var igång, dock med bandat program och utan personal på plats. Kanske fjärrstyrd? Här är i.a.f. ett par bilder jag tog. Hörd i Sverige är den väl aldrig men kanske fladdrar den förbi i något fångstnät när fiskarna gått igenom alla sina fångster.
Jag slutar denna blandning av livet i ”The Sunshine State”, där solen enligt uppgift visar sig 360 av årets dagar med en liten betraktelse om de vanligaste ljuden här.

Som nummer ett kommer nog skällande hundar. Jag cyklar mycket och var jag trampar fram hör jag hundskall, inifrån villor eller bakom stängsel till inhägnade gårdar. Jag har inga bevis för mitt antagande, men jag är nästan säker på att det går 1,6 liten ilsken, skällande hund på varje innevånare här. En dag, under en cykeltur öppnades dörren till en villa jag passerade och utfarande som en raket kom en liten Hilton-dog. Antagligen hade den käkat anabola och trodde den var en Dobbermann, för vilt skällande tog den sikte på mitt högerben. Då den var framme och just skulle sätta tänderna i de köttigaste delarna, gav jag den en välriktad kick så den åkte in mellan fram- och bakhjulet, varefter den ylande i lika hög fart återvände till matte som stod i dörren och gormade. Om det var till mig eller hunden, vet jag inte.

Nummer två är sirener. Polis, ambulans och brandbilar älskar att dra på sina sirener. Deras sirener hörs dag som natt och någon sa, att vid en katt i ett träd rycker man ut med full styrka och påslagna sirener. Samma, ganska otillförlitliga källa påstår också att man har betalt per utryckning och då förstår man ju varför de alltid kommer farande som tripp, trall, trull.

Tredje irriterande ljudet är gräsklippare. I helg och söcken klipps det gräsmattor och eftersom tomterna här är stora sker det med hjälp av åkgräsklippare. Jag har en kille som klipper gräset åt mig och nu gör han det ”bara” varannan vecka. Under sommarmånaderna är han tvungen att klippa minst en gång i veckan, och det betyder ju att oväsendet måste dubbleras. För att inte tala om utsläpp. Enligt miljöpartiet i Sverige släpper en gräsklippare under 3 minuter ut lika mycket avgaser som en bil gör på en timme. Men å andra sidan skulle det nog bli ganska jobbigt att klippa alla dessa ytor för hand och dessutom tar jag alla undersökningar detta parti gör med en stor nypa salt.


Fick ingen information, trots slogan

Apropos de två förstnämnda fenomenen, så såg jag idag på min cykelvända en liten hund, tydligen lam i bakdelen av kroppen. Husse hade gjort någon slags vagn av PVC-rör åt honom och på den vilade bakkroppen. Men ettrig var han fortfarande, kom springande med sina framben och funderade nog på att hoppa på mig. Som tur var, blev det väl lite för tungt att få upp bakdel och vagn från backen. Man kan ju fundera på, om man gör hunden en tjänst, för min del lutar det mera åt djurplågeri.

Uppe på 41:an, genomfarten genom ”stan” blev jag omkörd av Engine #1, en brandbil som svängde ner åt mitt håll. Blev naturligtvis lite nervös och trampade på lite extra. Någon katt var det inte den här gången, utan en husbil, uppställd på en garageuppfart som slagit eld. Under tiden jag stod där och diskuterade med en granne, dök också Engine #2 upp tillsammans med sheriffen,som spärrade av trafiken. Grannen berättade, att husbilen tillhörde en canadensare, som varje år under vintern besökte sina föräldrar vilka ägde villan. Av dömma av lukten, verkade som det blivit något elfel. Kanske han dragit på nån kamin i morse, det var kyligt ute.

Det var alles. Nu ska jag montera upp julgranen.

Happy Holidays!

CON