10 september 2011

Antenndragning med strul
 

Vädret var perfekt för utomhusaktiviteter, men tuppen hade tydligen glömt att gala, för vi var bara fem stycken som 1000 mötte upp för säsongens första möte, det med antenndragning. Det skulle snart visa sig, att det trots det fina vädret skulle bli ett ganska struligt möte. Efter uppläggning av dagens aktiviteter och en kopp förmiddagskaffe, var det dags att dra igång och då infann sig strul ett. Sigges specialkompass (600:-) hade försvunnit. Han var bergsäker på att han hade stoppat den i fickan på jackan och därifrån hade den nu fått fötter. Sökningsområdet, vilket inte var särskilt stort gicks igenom minutiöst men inte ett spår av dyrgripen. Efter ca 10 minuters letande var vi färdiga att kasta in handduken, men se, då dök den upp! Inte i Sigges jackficka utan den hade förflyttat sig till bröstfickan på hans skjorta och där hade den hela tiden gömt sig! I sanning en märklig väg den tagit.

  Eureka - här är den!
  Sigge med din dyrgrip - kompassen!
 
Nu kunde arbetet ta sin början. Bosse Hellman och CON gav sig ut för att laga den sydliga antennen, som var av på andra sidan hygget. Femte gången, enligt Sigge. Den delen av antenntråden, som legat utlagd längs vägen för ett par veckor sedan, låg nu prydligt upprullad vid vägkanten så det var bara att börja dra ut den över det vattensjuka hygget.

Sigvard, Erik Söderman och Ullmar satte igång med att dra den nya antennen i 260 grader. Ullmar fick det ansvarsfulla uppdraget att hålla kollen på trådrullen, se till så att tråden löpte ut lätt och smidigt då Erik och Sigge drog ut den genom skogen. Här uppstod strul två, det visade sig nämligen att tråden på rullen var begagnad och innehöll en hel del skarvar. Och tråden var inte ”skarvad” rent elektriskt utan bara hopknuten vilket naturligtvis drog ner takten på utdragningen betydligt.

  260-gradersgänget in action
  260-graders-gänget. Eric, Ullmar och Sigvard.
 
Vi jobbade några timmar och tog sedan matrast. Under denna redogjorde Ullmar för Framtidsgruppens arbete och berättade, att två möten var inplanerade. Ett nu inom en snar framtid i Göteborg och ett i början av nästa år i Kristinehamn. Några konkreta förslag finns väl inte, dessa skall väl spånas fram på de kommande mötena.

  Bosse Hellman monterar en antenntransformator
  Bosse Hellman mekar med antenntransformatorn.
 
Efter rasten fortsatte vi ett par timmar till och under dessa gjorde Bosse H. och CON den sydliga antennen klar med en lagning uppe i skogen, byte av transformator och koax samt audiokoll. Antennen verkade fungera perfekt så vi hann också fixa till transformatorn på den nordliga antennen som fått lite stryk vid fällningen av en gran på baksidan av stugan.

  Lunchmöte
  Lunch-möte
 
Vad nydragningen beträffar infann sig strul tre då vi med ohmmeter kollade att den var hel. Det var den inte, någonstans finns ett avbrott och det gjorde vi nu även i dagens arbete och beslutade att fortsätta dragningen vid ett senare tillfälle. Enligt Sigge är det bästa nog att med hjälp av den dragna antennen, ca 300 meter dra ut en helt ny, kollad tråd.

Framåt 15-tiden lade vi ner dagens övningar, ganska belåtna med vad vi åstadkommit trots diverse strul och startade klubbmötet. Dåligt var det med både ordförande och sekreterare så vi utsåg Bosse H. till ordförande för mötet och CON till präntare. Vad som avhandlades på detta framgår av protokollet, inga sensationer men förtydligas kan, att vi alltså beslutade att göra ett försök med fjärravlyssning. Erik, kunnig på detta område har en dator hemma som han inte använder och CON lånar ut sitt mobila bredband under tiden han befinner sig på varmare breddgrader. Erik räknar med att få igång det hela någon gång i början av oktober.

Mötet avslutades med diverse diskussioner över en kopp kaffe och bullar. Vi får försöka skramla ihop folk och fortsätta dragningen av den nya antennen plus reparation av Asien-dito. Dessutom finns det en eller ett par antenner kvar i skogen som går att fixa och dra fram till stugan. Kanske kan vi hitta någon dag då det inte är Fältdag, Dunkersdag, vigsel eller några andra aktiviteter. Men det kanske blir svårt.....


Text & bilder CON