Sveriges DX-Förbunds årsmöte 2-3 juli 2011
   
  Så var det dags för det, som åtminstone tidigare var årets största händelse inom vår DX-värld, nämligen Parlamentet. Tyvärr har det minskat betydligt i storlek och betydelse under senare år, men det är alltid kul att se vilka och hur många som dyker upp och för det mesta är det ungefär samma ansikten.


  Samling med kaffe
 
Årets Parlament hölls på en mycket passande plats, Rundradiomuseét i Motala och det är väl inte så långt till att vi DX-are får en egen monter på plats där vår numera sällsynta art kan beskådas. För min del var det, om jag inte räknat fel, det 24 Parlamentet i obruten svit. Det första var i Borås 1987,tror jag. I bilen hade jag sällskap av Sigvard Andersson (som varit med mig de flesta åren), Ullmar Qvick och John Ekwall, alla från NDL. På plats dök även Erik Söderman upp, ännu en NDL-are. Vi alltså fem stycken som representerade klubben, dessutom var det flera stycken som tänkt åka, men som tyvärr fått förhinder. Men det är ju tanken som räknas.
   
 

Samling i Radiomuseets stora hall

 
Vi anlände i god tid, och under tiden vi väntade på övriga deltagare passade Sigvard på att bekanta sig med delar av personalen, vilka han tyckte var ganska så fåordiga, men som vi andra påpekade för honom, en svensk tiger.


  Sigge
 

Efter hand hade flertalet av de anmälda dykt upp och efter att ha startat med kaffe var det dags för Ronny Forslund att som första punkt på dagens agenda berätta om Radio Nord Revival, som de flesta av de närvarande lyssnat till tidigare i år. Enligt Ronny var det hela mycket lyckat och man hade fått ett bra gensvar tack vare ganska god publicitet för sändningarna. I Stockholmsområdet hade man intervjuvats av både DN och Radio Stockholm och en stor publik hade sökts sig till den renoverade isbrytaren Sankt Erik där studion var belägen. Ronny räknade med, att omkring 3000 mött upp vid Vasapiren, där isbrytaren låg förtöjd.


  Ronny berättade om Radio Nord
 

Eter Ronnys intressanta föredrag var det dags för lunch. Något mer än kaffe med dopp finns inte på museét så vi begav oss i samlad bilkonvoj ner till hamnen och Hamnkrogen där bord var beställt, som tur var nästan inomhus. Efter att vi fått in vår snitzel resp. gös öppnade sig himlens portar och regnet vräkte ned. Den inkapslade inneplatsen motstod inte riktigt vädrets makter utan läckte ganska friskt, men medelst ett strategiskt flyttande lyckades vi undvika den värsta vätan.


  Lunch med ösregn
 

 

Efter den välsmakande lunchen och regnets slut återvände vi till Museét för SDXF:s årsmöte. Ordförande Ove Nordin öppnade mötet och hälsade de ca 25-30 deltagarna välkomna. Vid genomgång av fullmakterna visade det sig, att därfanns sju st. klubbar representerade, en ganska god uppslutning alltså. Efter genomgången av de nödvändiga punkterna (dagordningen finns på förbundets hemsida) var vi framme vid det intressanta, alltså motioner och propositioner. Först ut där var styrelsens prop ang. vårt medlemskap i EDXC där styrelsen föreslog att vi skulle lämna detsamma pga utebliven info. Mötet tyckte dock, att vi skulle ge dem chans till och att vi skulle vara ännu ett år . Om de då skärper sig, så kvarstår vi som medlemmar även fortsättningsvis.

Nästa punkt var även den en prop från styrelsen, där man föreslog att rensning skulle göras i vårt reglemente där mycket av det som finns där är helt onödiga grejor. Bifölls och vi hoppas att i fortsättningen få se en tunnare reglementsbok.

 

  Konferensrummet i Radiomuseets källare
 

 

Vi i NDL hade lämnat in två motioner och där blev slutställningen 1-1. Som väntat åkte vi dit på motionen om EA:s storlek. Den föll som vanligt på att det skulle fördyra tryckningen och Lars Wieden tyckte vi var ganska tjatiga som återkom med den i repris år från år, men vår slutreplik här var, att då vi nu fått en god ekonomi kanske skulle passa på att förnya vårt husorgan lite. Men i framtiden skall dock EA göras helt i färg. Alltid något, sa han.... o.s.v.

Vår andra motion, den som handlade om att försöka värva nya medlemmar bland radioamatörer i föll i godare jord. Ett nummer av EA kommer att sändas ut till alla klubbar i Sverige och det är bara att hoppas, att några nappar på erbjudandet att bli medlemmar i Förbundet. Liknande försök har ju gjorts tidigare med ganska magert resultat.

Som vi väl alla vet vid det här laget har Förbundet erhållit en större summa pengar efter den bortgångna Johan Berglund. En motion från Alf Persson och tre propositioner angående användet av dessa medel för att befrämja DX-ingen kunde väl sägas röra detta slutade med att en kommitée bestående av Alf Persson, Ullmar Qvick och Stig Granfeldt utsågs att göra en ordentlig översyn av Förbundets framtida verksamhet. Mycket ny teknik som hör radiolyssnandet till har sett dagens under de senaste åren och t.ex. fjärrstyrning är på tapeten, så alla med idéer om detta och annat matnyttigt är välkomna att höra av sig till någon i kommitéen.

 

  Fotocollage med Parkalompolo-bilder
 

Möteslokalen var enligt min och antagligen fleras åsikt inte den bästa. Källarlokal och alldeles för liten för så pass många deltagare som vi ändå blev, själv fick jag försöka kika runt en pelare för att kunna göra mig hörd och att påkalla ordförandes uppmärksamhet. Dessutom tog luften ganska snabbt slut, så en kaffepaus var en verklig lättnad. Under denna kom vi på NDL:s charmör Ullmar Q. med att försöka snacka in sig hos den söta servitrisen, ett projekt som han dock lade av ned då vi uppmande honom att sätta på sig glasögonen. ”Jag tyckte väl att hon var lite tystlåten” medgav Ullmar.


  Ajabaja Ullmar!
   
  Efter den välbehövliga pausen var det dags för utse det nya årets styrelse. Valberedningen, bestående av Ullmar Qvick och Dan Olsson hade gjort ett bra jobb så valpunkterna gick som en dans och den nygamla styrelsen ser ut som följer: Ordförande: Ove Nordin, Kassör(er): Lars Wieden och Per Eriksson, vilka delar på jobbet, Sekreterare: Lars Bergström. Övriga ledamoter blev Moritz Saarman och Christer Brunström.


  Dan Andersson lyssnar spänt
   
  Klockan började närma sig 1600 och vid koll visade det sig, att det var så dags den barska damen i kassan tänkte köra ut oss, låsa och gå hem. Claes W. Englund uppbådade då all sin charm och lyckades få damen att stanna en timme till med löfte om att han skulle skjutsa henne hem 1700. Tur var väl det, för vi hade en programpunkt kvar; Sigges redogörelse för årets som gått och som kommer i Parka. Han hade dessutom ordnat till en trevlig utställning med fotografier från Parka, både i sommar och vinterskrud.


  Sonja som aktiv mötesdeltagare
   
  Vad som avhandlades eller framkom under denna session vet jag tyvärr inte. Eftersom tidsschemat var så tajt var bevistade jag Eviga Vågors årsmöte som var tvunget att avhållas samtidigt som Parka-redogörelsen. Meningen var, att detta skulle hållts senare men så blev det alltså inte.


  Gemytlig samvro i Radiomuseets cafeteria
 
Kaffe och kaka går alltid ner
 
Efter någon timme var det återsamling på Berggrens Källare, en restaurang på Verkstadsön i Motal Ström/Göta Kanal. Lagom vi kom dit var det dags för nytt regn och den här gången med ett ordentligt åskväder. Vårt beställda bord var som tur var även det under tälttak, tydligen ett måste i den svenska sommaren. Vi från NDL var där i god tid, det andra 10-talet deltagare som bodde på hotell dök så småningom och vi kunde avnjuta vår beställda grilltallrik. Hyfsat var det, personalen var trevlig och musiken, en kvartett med en vokalissa som lirade light jazz var inte dum alls och det hele var kanske värt de 250:- det kostade.


  Grillmat en regnig sommarkväll
   
  Vad vore ett Parlament utan plakettutdelning och DX-vännernas tradionella auktion? Nada, så därför avslutade vi kvällen helt traditionsenligt på sedvanligt sätt. Mycket plaketter var det inte i år, men Christer Wennström fick en fin glasskulptur för sin mångåriga insats som redaktör för DX-spalten i QTC. Auktionsgodset bestod till största delen av böcker från en lagerrensning hos DX-köp men bland dessa fanns en hel del godbitar på engelska och tyska. En hel del gamla WRTH och andra listor och böcker gick också under klubban och både Dan Andersson och Ronny Forslund hade efter avlutad auktion var sin bamsehög med kap(?). Själv lyckades jag ropa in två stycken mycket snygga litografier i ram för sammanlagt 50:-.


  Auktion
   
  Som tur var slutade regnet efter någon timme, och framåt då det var dags för oss NDL-are att ge oss av hemåt vid 22-tiden hade det faktiskt klarnat upp. På vägen hem summerade vi våra intryck och kom fram till, att vi hade haft ganska trevligt även om vädret och lokalerna inte varit på topp. Lars Wieden och hans kompisar skall ha tack för att de ordnat till så det blev ett ganska tradionellt Parlament. Var det blir nästa år är inte klart, ett förslag var Stockholm där det väl inte hållits något på mannaminne. Frågan är väl, hur många som är villiga att jobba med det och hur många som är villiga att lägga 2500:- eller mer på en Parlamentshelg. Intresserade anordnare kan höra av sig till Lars Wieden.
   
  Text: Claes Olsson
Bilder: Claes Olsson och Eric Söderman