"I denna ljuva sommartid ...."


DX-avslutning i Väsby 31 maj 2011

  Så var årets lyssningssäsong avslutad och lokalen städad och klarjord för Baptistkyrkans sommaraktiviteter. Ett städsuget gäng träffades vid Klinga och laddade upp med malet kött innan vi fortsatte ut till Väsby. Den vanliga städpatrullen fick i år sällskap av Bosse H. som tillbringat en hel del lyssnarnätter därute. Vi som varit med ett tag börjar kunna det här, vi har ju klargjort lokalen ett antal år nu, det måste väl vara minst femton så vi börjar lära oss hur det ska gå till och var grejorna ska placeras så vi hittar dem igen då vi, förhoppningsvis skall plocka upp igen.

 
  Städpatrullen; Bo Hellman, Claes Olsson, Bo Gustavsson, Jan Malmesjö och Lennart Deimert.

  Under tiden de båda Bossarna och CON fejade i lokalen plockade Lennart D. ner dipolantennen. Lätt att sätta upp i höst igen blir den då linorna som den sitter i finns kvar på plats. Efter en ordentlig dammsugning och avtorkning av golvet var det hela klart och vi kunde övergå till nästa viktiga uppgift: försöka att hitta var de mystiska störningarna kommer från, de som irriterat oss hela vintern men verkar ha blivit ihärdigare nu framåt vårkanten, vilket Bosse H., som spenderade en lyssnarnatt därute för ett par dygn sedan och som en sent anländ Ordförande Malmesjö var där igår, måndag, tråkigt nog kunde konstatera.

 
  Bosse Hellman och Bosse Gustavsson fejade för ett sommarfint Väsby.

  Utrustade med minst tre stycken batteridrivna rx-ar drog vi igång detektivarbetet strax efter 1400 men trots en uppsjö av mottagare hördes inte ett knäpp från störningarna. Snopet, men i väntan på sämre tider plockade Bosse G. fram sitt, som vanligt medhavda kaffe och goda kakor vilket avnjöts utomhus i de framplockade trädgårdsmöblerna och fina vädret där termometern visade på 28 grader. Och se, efter diverse småsnack om bl.a. det kommande Parlamentet gjordes ett nytt försök för att se om den lede Fi i form av ovälkomna störningar dykt upp och visst hade han gjort det. Vi knallade runt i området bland husen och försökte lokalisera varifrån oljudet kom, men det var ungefär lika starkt överallt i  omgivningarna. Kanske det var något i någon av husen, nån taskig kyl eller frys som orsakade störningar, men efter att ha brutit all elförsörjning kunde vi konstaterade att så inte var fallet. Svårt fall det här, och vi var inte mycket klokare än då vi började. Det lustiga var ju, att störningen inte finns där hela tiden utan dyker upp då och då vilket enligt våra teorier skulle tyda på att det var något som slog av och på.

 
Inventering av apparatförrådet.

  Vi utsträckte nu sökningen till att med bil köra vägen bort till sommarstugeområdet en bit bort och kollade under vägen dit bort att störningen fortsatte utan att nämnvärt minska i styrka. Borta bland sommarkåkarna stelnade en tant till då vi stannade bilen och klev ut med våra mottagare i händerna, men färgen i hennes ansikte återvände då vi presenterade oss som radioterna borta i Väsby. Tyvärr var hon inte till så mycket hjälp utan försvann snabbt in i någon av sommarkåkarna. Så mycket närmare lösningen var vi ju dock inte trots våra idoga försök.

 
  Störningspejling. Classe lyssnar lite extra på på vad som hörs.

  Borensbergsborna begav sig nu hemåt, fortfarande med mottagarna på och konstaterade att störningens maximum fanns vid elledningen som går över vägen in mot sommarstugorna vid sjön Glan, strax bortom där 225-gradersantennen slutar. Vid ICA-butriken, en bit in på vägen mot Kimstad, fanns ingenting av dessa störningar. Slutsatsen är att det finns ett samband mellan den elledningen och störningarna. Varför den inte finns där hela tiden är dock fortfarande en gåta. Vore det ett överslag borde den ju alltid finnas där. Kanske det har något med belastning att göra, kanske en taskig transformator någonstans på vägen? Vi får väl försöka jobba vidare på det, alla förslag mottages med tacksamhet så vi har några uppslag att börja med då vi drar igång igen efter sommaren.

  Med stor sannolikhet genereras störningen någonstans efter elledningen.

  Vi ses väl i höst eller varför inte på Parlamentet och/eller hos JEJ i Knottrike?
 

Text: Claes Olsson
Bilder: Lennart Deimert