Nystart
Säsongens första träff den 11 september 2010
 
 
Det var inte utan en viss oro vi närmade oss vårt QTH, Sigvard och jag, inför säsongens första möte i Väsby. Ingen av oss hade varit därute sedan utryckningen i våras och vi visste ju inte om det sista av avverkningen var gjord då vi åkte därifrån. Dessbättre visade sig, att allt som skulle tas ner hade gjorts i våras så det såg ungefär likadant ut som då vi åkte därifrån senast.


Mötet var utlyst till start 1300 men då vi anlände någon kvart försenade var vi de första på plats. Det skulle senare visa sig, att deltagandet på mötet var ungefär lika dåligt som valdeltagande i en enpartistat i Långtbortistan. Sigvard riggade i alla fall om till lämplig klädsel och gav sig iväg för att kolla om det fanns några stammar kvar att hänga upp en ganska sydlig antenn i. Själv började jag rota i lådor och skåp för att hitta prylarna för återställning av lyssnarlyan till ursprunglig status.

Efter någon halvtimme fick jag hjälp av Lennart D. och vi beslutade oss för att bara plocka upp ett minimum av grejor, för dels kommer vi nog aldrig mer att få det antal antenner vi hade tidigare och vad gäller antalet medlemmar och lyssnarnätter får det föregående nog också gälla.

Sigvard återkom efter sitt rekande och han var inte allt för pessimistisk. En rätt sydlig antenn mot England och Spanien skulle gå bra att dra och en nordlig antenn mot NA skulle nog också vara möjlig. Just i dessa riktningar var en hel del skog kvar, men däremellan var det sämre. Lennart hade tagit med sig en rulle av sin dubbeltrådiga vajer så han och Sigvard begav sig ut med karta, kompass, GPS och snitseltejp för att leta rätt på lämplig riktning för bra hörbarheter.

Classe monterar upp holken - dvs lådan med antenntransformatorn.

Nästa man som dök upp var en ganska förkyld Erik Söderman som föredrog att stanna i lyssnarlyan och hjälpa till med upplockningen där. Vi nöjde oss med att att koppla in fyra fördelare och lika många härvor. Skulle det visa sig, att det blir mer folk på under en lyssnarafton är det ju lätt att expandera. Alldeles innan mötesdagen dök meddelandet upp, att det inte blir någon sändning från St. Helena så där rök en garanterad lyssnarkväll. Enligt meddelandet var det något problem med ett antenntorn, men initierade källor antyder att det ligger mer än det bakom den inställda sändningen. Vi får väl se om man återkommer nästa år.

Lagom till kaffet kom Lennart och Sigvard tillbaka från snitslingen och efter rasten och uppmonteringen av rullen med antennkabeln gav de sig ut för att starta dragningen. Erik fick ett nytt jobb, nu med att se till att allt löpte friktionsfritt med antenndragningen så utrustad med en portabel rx fick han stå och kolla hur meter efter meter antennkabel förflyttades sig i träden och iväg i fjärran.

Jordning av antennen

Vi har ju tidigare haft en mängd baluner, tillverkade av Bosse G. till våra antenner. Dessa var gjorda efter en artikel i EA och har fungerat utmärkt. Konstruktör av dessa är Rolf Larsson, men enligt Sigvard skulle en konstruktion med Stefan Wikander som upphovsman och använd i Parka vara vassare så en av balunerna byggdes om och är numera transformator.

Under senare delen av eftermiddagen anlände the Samuelssons, Janne Malmesjö samt Bosse Samuelsson. från Linköping. De var de sista som visade sig, så nu var vi i alla fall 8 st. En klar minskning från föregående år, då vi var ungefär 20 stycken, inräknat några stycken icke medlemmar.

Framåt 18-tiden SST var antenndragningen klar, balunen monterad i en björk som tydligen var för krokig för att bli IKEA-möbler (eller det kanske bara är regnskogen som blir det?) och jordspett på plats samt koax indragen till lyan. Erik hade köpt en beg. rigg, en Kenwood TS-450SAT från slutet av förra seklet och han testade den nu f.f.g. Och se, efter lite pillande och läsande i manualen visade det sig att både riggen och den nydragna antennen verkade funka klanderfritt.

Dags för säsongens första möte var det sedan. Det mesta redovisas i Lennarts protokoll, men några intressanta punkter dök upp genom Bosse S. som ju är kassör i SDXF. Han berättade att han fått stopp på utflödet ur kassan och att vi nu låg på ett ganska bra plus. Vidare diskuterades vår anläggning i Parka och om den hade det dykt upp ett förslag om att sätta upp några fjärrstyrda mottagare så man kunde sitta hemma i värmen och lyssna i.st.f. att frysa häcken av sig uppe i norr. Erik Söderman, som är tekniskt kunnig, redogjorde för tekniken och efter det tyckte vi, att då kunde man lika gärna lyssna på webbradio. Så vi vi skickade med Bosse, att vi inte gillade förslaget något vidare. Han får också ta med sig till mötet, att vi gärna ställer upp och hjälper till om Förbundet arrangerar ett traditionellt Parlament i Motala nästa år men vi ställer dock inte upp som arrangörer.

Eric, Claes och Sigge i avslappnad stil på klubbmötet.

Klockan hade nu blivit ganska sent, mörkret hade ute fallit utanför utan att vi hört något, så vi avslutade mötet och dagen med att brygga en stor kanna kaffe som vi satte i oss tillsammans med Färska Kanelkransar och Gille-kakor.

Nästa möte, den 9 oktober hade vi tänkt ordna lite extra med anledning av St. Helena men detta föll ju som sagt. Den lördagen är det också NRK:s loppis på F-13 och med anledning av att en hel del medlemmar säkert kommer att besöka loppisen förlägger vi mötet till 1500. Vi också skall då försöka få upp antennen, lämplig för sändning som vi hade uppsatt förra året och som över sommaren varit uppsatt i mitt sommar-QTH i Kårtorp där Janne M. kört den varm. Är det någon annan som vill åka ut och sända därifrån så hör av er till mig, så fixar jag det.

Text: CON
Foto: Solveig Samuelsson