2010-03-27
 
  Lyssning & sändning. Klubbmötet den 27 mars blev lite annorlunda än vanligt. I god tid innan mötet inspekterade Sigge några av antennerna där någon hängande antenn behövde spännas upp. Den visuella inspektionen visade sig att antennerna klarat vintern bra. Claes Olsson lyssnade med sin mottagare igenom alla antenner där allt verkade allt vara intakt. Samtidigt blev det förstås lite DX-ing. En station som hördes var WIL, St Louis, Missouri 1430 kHz via någon pirat i Europa på 6220 kHz. Antagligen var det via Mystery Radio. Osäkert på vilket land den sänder från. De hade väl spelat in den från nätet eller också körde man direkt därifrån. Sigge och Claes kollade vid 1800 efter en timecheck och id, men det kom ingen så detta talar väl för en inspelning. Annars var det gott om id, bl.a. ”The wonderful WIL 14-30”.

- Jaha, några nya QSL på sistone? Bo Hellman och Janne Malmesjö SA5ATVPå klubbmötet gick vi igenom vad som hände på Parlamentet i Eskilstuna och vad NDL-besökarna hade inhandlat på loppisen. Snöröjningen har fungerat utmärkt och avgiften skall skänkas till kyrkan (värden) vilket vi tycker än fin gest av arrendatorn. Vidare beslutades att NDLs maj-utflykt går till Stockholm med ett studiebesök på Radio Viking och ett besök på Tekniska Museets radioavdelning. Som vanligt avhandlades det mesta. Det visades också QSL till smörgåsarna och kaffet (te). Det tog bara fyra år och en månad för Marcus Starling, teknisk direktör vid Rádio Inconfidência i Belo Horizonte i brasilianska delstaten Minas Gerais, att besvara Jan-Eriks rapport.
- Det tycker jag är roligt och visar också att trägen vinner. Jag tror jag hörde stationen första gången i slutet av 50-talet och så länge jag kan minnas har den (ofta svårt störd) gått att höra på den frekvens jag nu fick verifierad: 6010 kHz, berättar Jan-Erik glatt.

Jan-Erik Järlebark kommer inte fram till sin sommarstuga pga all snön och hade därmed ett stort uppdämt behov av att sända. Abstinensen har de senaste månaderna varit svår. Men nu hade han för avsikt att stanna kvar och vara med i CQ WW WPX Contest och vädra etern med sin signal SM4WKT. I den här tävlingen gäller det att ha kontakt med så många olika prefix i så många olika länder som möjligt. Extra poäng för kontakt med andra kontinenter.-Jaaa, där satt den! Stor glädje både för Jan-Erik Järlebark SM4WKT och Lennart Deimert SE5X när Jan-Erik lyckades fånga WH0S Men innan tävlandet började på allvar demonstrerade Jan-Erik hur det är att tävla inom amatörradio. Alla lyssnade till den kakofoni av stationer som surrade på 14 MHz-bandet. Men så gick Jan-Erik in och körde genast ett antal QSOn med bl.a. WHØS  Saipan, Marianerna, VP5ØV Turks & Caicos och TO7A Martinique inom en timme. En fantastisk början med enkla grejer! Bevisligen fungerar vår kombinerade lyssnings- och sändarantenn utmärkt. Jan-Erik berättar efteråt att det blev totalt 176 QSOn och 57772 poäng och många nya kontakter framför allt med Sydamerika. Lennart SE5X var också med på ett hörn hemifrån men med betydligt mindre totalpoäng.

Det är roligt när vi i NDL inte bara kan erbjuda vanlig traditionell lyssning utan också sändning. Det finns gott om plats för antennexperiment. Nu vet vi sedan tidigare att lyssning och sändning inte går så bra att idka samtidigt, men hittills har det löst sig på ett bra sätt. Värt att notera är att ungefär hälften av alla NDL-are har licens för sändning - eller "avfällingar" som en framstående NDL-are skämtsamt kallar sändargänget för.