Radio St Helena Day den 14 november 2009

 

  Full fart på lyssningen. Hörs det något?Radio St Helena Day 14 november. Visst hördes det! Efter klubbmötet stannade John Ekwall och jag, Lennart Deimert, kvar för att lyssna in sändningarna från Radio St Helena på 11092,5 kHz USB.

John Ekwall lyssnar på sändningen från Radio St Helena samtidigt som han kollar på chatten.Sändningen till Indien började på utsatt tid 20 UTC som följdes av Japan-sändningen kl. 21 UTC. Allt hördes riktigt hyggligt frånsett en störning som vandrade över frekvensen i ca 10 minuter. Men bäst gick det när antennerna riktades till Europa. Mycket bra musik, men innehållet i programmet kom vi aldrig underfund med. Under tiden hade vi uppkoppling mot den tyska chatt-sidan där vi kunde följa och kommentera hur det hördes i andra länder. Och vad vi förstår tillhör vi den privilegierade grupp som hörde i stort sett allt. De allra flesta runt om i Europa hörde ingenting.

Lennart Deimert SE5X och John JOE Ekwall lyssnar på Radio St HelenaNär sändningen till Nordamerika hade kommit igång efter 23:30 UTC ringde vi till Classe i Florida som berättade att det var helt tyst på frekvensen.

Nöjda efter kvällens hörigheter avvek vi runt 1-tiden. Till nästa år skall antennen kompletteras med en reflektor för att bättra på förstärkningen. 

John & Lennart

 

 

 

Så här skriver Claes Olsson från Florida;

ST. HELENA

Årets sändning från St. Helena blev ingen höjdare, åtminstone inte för min del och skall man döma av de få kommentarerna på div. listor så var det nog ungefär lika på de flesta håll.

Började lyssna hör i Florida vid 15-tiden, lokal tid och fortsatte sedan att kolla frekvensen regelbundet under hela sändningstiden. "Bästa" mottagningen hade jag vid eller strax före 17-tiden då sändningen mot Asien slutade och den mot Europa tog vid. Det dröjde dock inte länge innan den lilla mottagning jag hade försvann och sedan var det i stort sett knäpptyst hela kvällen. Använde mig av samma utrustning som förra året, en ICOM R-75 och en ca 15 meter lång antenn i trädgården. Sändningen förra året startade ganska dåligt men tog sig sedan hela tiden för att vara riktigt bra vid sändningsslut.

Hade kontakt hela tiden med NDL:s QTH i Väsby där Lennart Deimert och sändningens grundare, John Ekwall hade stannat kvar efter klubbmötet. De rapporterade hyfsad till god mottagning under hela sändningstiden. Troligen berodde detta på den mycket speciella St. Helena-antennen som Lennart satt upp för några månader sedan, en Half Square Quad avstämd exakt för St. Helena frekvensen.

På Cumbre-listan, som förra året var full med kommentarer uteblev dessa nästan helt i år, antagligen beroende på att ingen hörde något. De enda som dök upp var en från en canadick som skrev att han inte hörde något samt från en kille i Brasilien, som hörde halvskapligt och hade lagt upp detta på You-tube.

Så tyvärr blev nog årets sändning en flopp, kanske beroende på dåliga konditioner. Få se om man återkommer nästa år.

/ CON
 

 

  2009-11-16 / Lennart