HEMVÄNDARDAGEN I VÄSBY 
12-13 september 2009

 

Hemvändardagen är nu avklarad och blev en, som vi räknat med, en ganska trevlig tillställning med perfekt uteväder. Vi körde igång redan vid 10-tiden på förmiddagen då järngänget bestående av Bosse Gustavsson, Lennart Deimert, Claes Olsson och Janne Malmesjö samlades utanför Storstugan. Dessutom dök också Jan-Erik Andersson från Linköping upp. Tyvärr hade ledaren för antenndragningsgänget, Sigvard Andersson åkt på nån inflammation i benet så den platsen blev vakant. En riktig bautaloop fick vi ändå upp. Det var Lennart D. som ställde upp som trädapa och fick upp loopen väldigt högt och fint mellan två klättervänliga granar. Går bra både för lyssning och för de avfällingar som inte tycker att mobilen har tillräckligt lång räckvidd. På natten testade vi dipolen på SW och den gick faktiskt kanon. Bävrarna verkar vara lite för långa för att funka på SW, dessutom gör väl jordningarna att de är väldigt riktningskänsliga (mot NA…).

Lennart monterar upp en multibandsantenn i stora granen.

I Storstugan, som vänligt lånats ut av Baptistförsamlingen, hade vi riggat upp en antennfördelare och fyra ”oldies” bestående av en Collins 51-J4, en Drake SPR-4, en Trio med något nummer samt en Eddystone, 67:a i nyskick eftersom Bosse G köpte den ny nämnda år. Dessa tilldrog sig stort intresse och provades flitigt under dagen.Framåt förmiddagen dök Karl-Arne Blom upp och efter diverse arbete i QTH:et åkte vi iväg till närbelägna McDonalds där lite tillplattat malet kött satt fint.

Eric Söderman provlyssnar en gammal fin Collins-mottagare.

Väl återkomna till utgångspunkten anlände lite folk från styrelsen. EA:s numera ständige fotograf var där och fotade flitigt och resultatet får ni så småningom se i nästa nummer. Med radioväska och med sovsäck kom också f.d. sekreterare Lennart Weirell som vi brukar se en gång om året på klubbmötet i Joristorp. Tyvärr blev detta av diverse orsaker inställt i år. Så Lennart fick ta vägen till Väsby i stället.

Lennart Weirell och Jan-Erik Andersson

Tipspromenaden var nu utplacerad av Sigge som trots smärtor anlänt och tagit sig runt för att placera ut 12 inte allt för knepiga frågor, vilket bevisades av att utd hade 10 rätt. Vinnare av denna blev så småningom Magnus Jespersson med 11 rätt vilket gjorde att han inhöstade ett Presentkort på 100:- hos Clas Ohlsson. Andrapris fick också densammas namne, men eftersom denna piratkopierat några CD-skivor med OrsonsWells uppsättning av ”War of the Worlds” från 1938 fick priset gå vidare, så att säga.

Lennart med sin tennisboll-kanon. Perfekt för antennlinor.

Ett lotteri med tre fina vinster såldes också under dagen där första priset också var ett presentkort som ovan. Lycklig vidare blev Bosse G., som nu kommer att tillbringa en heldag i källarvåningen till varuhuset Domino i Norrköping där CO är beläget. Bosse hade även lyckats leta reda på lotten som utföll med vinst nummer två. Inte dåligt!

KÖRV

Klubbmötet med 15 deltagare blev en ganska lugn historia även om vi passade på att grilla styrelsen om EA:s framtid, vilken en del hade vissa invändningar emot. Lugnet återfann sig dock snabbt då vi samlades runt smörgåsbordet och grillen där vi kunde avnjuta tjocka finnar. Ja, tjocka finska grillkorvar, alltså.

Bosse Gustavsson, Lennart Weirell och Claes Olsson vid grillen.

Framemot 20-tiden började folk droppa av, men en skara på fem stycken hade bestämt sig för att stanna över natten eftersom goda NA-konds hade utlovats. Och skaran Bosse G., Magnus, Lennart Weirell, Claes Olsson och Erik Söderman blev väl inte allt för besvikna, även om det som vanligt varit ”bättre natten innan”. Konstigt att man aldrig kan pricka in den natten, men å andra sidan är det ju alltid natten efter.

Bosse Gustavsson i DX-tagen.

Kvällen ägnades mest åt piratlyssning och vi loggade bl.a. Radio Laura (eller något sådant) från troligen Serbien, Radio Spaceshuttel, Radio Playback, Sonic Radio, Mystery Radio, Radio Nova och fler till vilken en HH lyckades spela minst nervpåfrestande holländsk country en halvtimme utan id hörde.

Eric spanar in vattenfallet

Efter ett par timmars sömn var det dags att yrvaken och med håret på ände att vid 0330 ge sig på rattarna igen. En hel del NA loggades, främst då ostkust. Om det var några finingar är inte utd man att uttala sig om efter att ha hållt sig mellan 1610-1700 men en hel del blev det i alla fall och kanske man efter avlyssning lyckas få iväg några rapporter till CJSR, WCNZ, WJZZ, WFSM eller WOKB. Har lite fler att kolla så vi får väl se. Betydligt fler fångade Erik Söderman bakom sina dubbla lurar och dito datorer. Men jag, som inte lyssnat på NA sedan Parka för ett par år sedan, tyckte det var kul. Och kul var det också med den sociala samvaron.

DX-ing. Lennart Weirell, Magnus Jespersson, Claes Olsson och Bo Gustavsson

Medan Bosse och jag städade Storstugan och fixade frukost framemot morgonen fortsatte gänget i QTH:et sitt lyssnande. Magnus och Lennart stannade hela förmiddagen och fortsatte med blandat resultat att kolla söndagsmorgonpirater.

Lennart W kollar tipsen över vad som hörts nyligen.

Slut var det alltså nu på Hemvändardagen i Väsby och ska vi summera det hela kunde det väl varit lite mer folk så det ätbara vi laddat upp med gått åt. Många kända namn, framför allt i klubben saknades. Ingen kunde väl ha missat det här datumet, men det kanske är andra intressen som tagit över? Så vi får väl se hur det blir i fortsättningen, det är ju inte bara på klubbnivå som intresset svalnat. Samma är det ju på riksnivå, något som vi diskuterade på klubbmötet. Men vi som var där trivdes väl i alla fall, hoppas vi som ”ordnat det hele”
.
CON

 

Så här skriver Eric Söderman på NDL:s epostlista den 13/9;

En mycket snabb koll vid 04.00 så hittade jag dessa, som är ovanliga (för mig), dvs jag har aldrig eller få ggr hört dem:

1690 WPTX, MD
1670 WFSM, GA
1510 WLAC, TN
1430 WENE, NY
1410 WPOP, CT
1330 WFNN, PA
1320 CJMR, ON
1250 WEAE, PA
1100 WTAM, OH
1020 KDKA, PA
890 WAMG, MA
870 WWL, LA