Nostagivågot i De Geer-hallen. Radio Nord.

                 

 


Rock-Ragge alias Ragnar Nygren.Det var 1960 jag såg honom senast, Ragnar Nygren, f. -38. Då stod han på scenen i "Sprötas" dansrotunda och rev av "Be-bop-a-lula" på gitarren inför en större skara skrikande tonårsbrudar. Nu, 49 år senare, såg han likadan ut i sina mörka solbrillor då han för 1867:e gången körde samma låt. Skillnaden var dock den, att nu satt samma tonårstjejer städat på parketten och stampade takten.

"Spröta" var Tingspröten, en bad- och festplats i Svärtinge utanför Norrköping och 49 år senare var det på De Geer-hallen i samma stad där det i fredags var Radio Nord-gala, anordnad av Håkan Thornell.
Classe kollar vad som finns till försäljning.
Håkan har många strängar på sin lyra. Förutom att vara Kolmårdstomte är han kommunalpolitiker (C) i Norrköping, EU-motståndare och en gedigen Radio Nord fan, trots att han knappt var född då Radio Nord kunde höras i Eter. Nu hade han på eget bevåg och utan sponsorer fixat till den här galan. Som tur var hade det gamla lyssnargardet ställt upp och alla 1200 biljetterna hade snabbt gått åt.

Naturligtvis var det en hel del gamla DX-are på plats, från NDL Classe O., Sigge A., Lennart D., Ullmar och Janne Görlin. Tyvärr hade han som fixat biljetterna, Ordförande Malmesjö drabbats av akut sjukdom och kunde inte komma.
Rock-Ragge
Nostalgidimman låg bokstavligen tät över lokalen, eller var det kanske en rökmaskin, då nästa artist intog scenen. 75 år i maj fyller han, Karl-Gerhard Lundqvist, alias Little Gerhard, som iförd knallgul skjorta lät oss höra några toppliste-låtar från Radio Nord-tiden. "Den Siste Mohikanen" och "Buena Sera" hade han säkert framfört några gånger tidigare.

Little Gerhard showade friskt.Alla artister hade verkligen åldern inne och lägger man ihop deras sammanlagda tid på scenerna runt om i Sverige, räcker det till många mannaminnen.
Vidare bland kvällens artister kunde vi njuta av Gävles stolthet, Birgit Magnusson, mera känd som Rock-Olga som framförde sin listvältare "What have you done to me", där hon fick publiken med sig i allsången.

Lite lugnare tongångar efter rockandet blev det då Göingeflickorna framförde den på sin tid dödsskallemärkta "Kära Mor", en riktig näsduksvätare då det begav sig.

Mellan artistframträdena berättade Håkan om Radio Nords historia och visade bilder. Där hade han god hjälp av en hel av den gamla Radio Nord besättningen. På plats fanns. bl.a. Lennart Atterling och Owe Sjöström som berättade om ganska vådliga äventyr och stormiga seglatser, inte bara på havet. Alla var unga och det var inte svårt att höra att det var en av topparna i livet att få ha varit med om denna seglats.

Jack Kotschack med sina två amerikanska sponsorerHåkan hade försökt få med Niel Sedaka, känd popstjärna från over there. Niel var ledig den här kvällen men då Håkan fick se kontraktet på 27 sidor fick han backa ur. Bl.a. ville Niel ha 18 rum till sig och sin personal och av dessa rum skulle 8 vara sviter!

En annan påtänkt artist var "Sånt är livet" Anita Lindblom, nu boende i södra Spanien. Hon berättade, att hon lagt av som artist men framförde sin hälsning till publiken.

Innan paus hanns det också med kvällens kvinnliga dragplåster, Ann-Louise Hansson och Barbro Lill-Babs Svensson och det var säkert en hel del i publiken som kommit just för att se dessa ännu lysande stjärnor. Visserligen satt vi ganska långt från scenen men de såg faktiskt lika fräscha ut som då de låg på topplistorna med "Klas-Göran" och "Vita Rosor från Aten".

En av medlemmarna i kvällens band, Danny and the T-Birds berättade att han en gång vid en spelning i Tyskland träffat The King himself, Elvis Presley. Jag får väl kontra med att då jag låg i lumpen i Stockholm, Flottan, 1960, var ute och käkade middag på Brända Tomten tillsammans med en lumparkompis, hans flickvän och en kompis till henne, vilken visade sig vara Lill-Babs. En riktig "Jag mötte Lassie", eller hur?
Göingeflickorna med "Kära Mor"
I sameland var det hårda bud att vara rocksångare, berättade Rockande Samen, Sven-Gösta Jonsson som iförd samedräkt, som såg ut att vara originalet, framförde "Vid foten av fjället" och "Där fjällbruden blommar". Då han sjöng dessa låtar på 60-talet höll han på att både bli relegerad från skolan och utesluten ur samegemenskapen, berättade en av atros svårt märkt Sven-Gösta.
Föreställningen drog ut på tiden, alla verkade ha riktigt roligt på scenen och det var mycket improvisationer men till slut var det i alla fall paus där vi kunde läska oss med kaffe och annat gottis.

Efter pausen fortsatte framträdandena i samma gemytliga stil. Radio Nord-kören framförde välkända jinglar, från 60-talsradion placerad på scenen kunde vi höra de lika välkända reklamerna och visst mindes vi "Mamma, det höll!" och "Broddmans, Broddmans, Broddmans". Av den reklamen framgick att färgkorten, 6x9, på den tiden kostade 1 kr/st, idag kan du beställa samma kort för 59 öre!

Vi hann med ännu en omgång av alla artister, av kvällens båda band, T-cats och Danny and the T-birds och ett framträdande av Radio Nords egen pinuppa, Miss Radio Nord. Nu började Håkan bli nervös att han skulle få betala tillägg på hyran då han dragit över 1 timme på tiden, så det dags för avslutning med Jack Kotschacks tal den 30 juni 1962 och avskedslåten, "Stick iväg, Jack" levererad av flickorna i Radio Nord-kören och bandet.

En trevlig kväll hade det varit för oss alla, och det var nog de flesta i publiken som var med på den tiden överens om. Hoppas nu Håkan kommer igång med sitt Radio Nord museum, men han har verkligen många järn i elden så det kan nog ta tid.


Text: CON
Bilder: LtD - Lennart Deimert SE5X
 

Radio NordStor final!Sven Gösta Jonsson's skivomslag