Som vanligt så här i slutet av mars var det dags för den årliga utflykten till Radioloppisarnas Radioloppis, nämligen den i Eskilstuna. Trogna deltagaren Eigil J. hade tyvärr inte tillfälle att följa med i år men istället fick Bosse Gustavsson och yours truly sällskap av, åtminstone på uppvägen, förbundets kassör, Bo Samuelsson som gjorde sin premiärresa till denna Prylkrämarnas Julafton. Påbjudet för hans del var ett halvkrisigt möte med styrelsen i SDXF för att diskutera den uppkomna situation vilken inte torde ha undgått någon flitigt läsare av insändarna på epostlistan.
 
 

Bo Samuelsson, Linköping och Bo Gustavsson, Borensberg stärker sig med kaffe och bulle innan rundvandringen.
 

  Väl framkomna till resans mål konstaterade vi att så här strax efter öppningsdags ringlade sig ganska så lång och eftersom Bo S. under större delen av resan känt ett ganska så starkt kaffesug tog vi oss en kopp och kanelbulle innan vi började rundvandringen.
 
 

Moritz Saarman (närmast) i SDXF:s försäljningsstånd.
 

  Första anhalten på denna blev SDXF och DX-Köps monter där vi träffade på större delen av SDXF:s styrelse. Bakom disken fanns bl.a. Moritz Saarman, h-red Magnus Jespersson och avgående sekreteraren Lennart Weirell. Nåja, hela styrelsen har ju tydligen kastat in handduken i tanke att avgå och kvittera ut sin bonus men hur det blir med detta återstår att se. Tanken var ju att snacka ihop sig på ett extrainkallat möte senare på eftermiddagen.
 
 

Heathkit.
 

  Vi fortsatte vår rundvandring bland fynden. Till salu på årets marknad fanns enligt Bosse G:s förmenande ett större utbud av Vintage Radios, både mottagare och sändare än tidigare och jag är benägen att hålla med. Mycket fina samlarprylar i form av Heathkitgrejor. Om priset var det rätta är jag inte man att avgöra, men tjusiga var de.

Bosse själv gjorde ett fynd i form av ett par TRIO-mottagare för 300 pix. Den ena garanterat fungerande, den andra bara att stoppa i ett par saknade rör så hörde man säkert Salomon Islands också på den. Så snart han fixat till dessa kommer vi att få njuta till toner från dessa ute i vårt QTH. Till detta handlade vi upp oss på åtta stycken polskruvar till våra balunbyggen samt 3 x 12 meter fin koax med påmonterade kontakter, tillsammans betingande ett pris på 120:-. Kan väl alltid komma till användning vid klubbens antennarbeten ute i Väsby.

 
 

Gammal militärradio
 

  Någon som är i stort behov av en militärmottagare från 50-talet i verkligt stötsäkert utförande? Det var bara att sluta leta och kånka hem med denna skönhet. Fungerar? Det ger sig väl alltid då man kommit hem, huvudsaken är väl att man gjort ett FYND! Återstår bara att övertyga regeringen därhemma att så är fallet!
 
 

Radio med radiotillbehör
 

  Det är ganska fascinerande att gå omkring och kolla på allt som finns till salu. Visst vet man (kanske) vad det mesta skall användas till, men alla dessa olika bautagrejor till mätinstrumentet, surplus grejor m.m. undrar man vad man har för användning av? Knappar, skalor, skärmar. Visst ser det imponerande ut men går det åt så mycket då man är radioamatör? Själv skulle jag kunna tänka mig sätta upp några av dessa för att imponera på vänner och bekanta, ej teknikkunniga,

Försäljningslokalen är stor och kul är att se hur de båda konkurrenterna från Karlstad ställt upp sig så de ej ens har ögonkontakt med varandra. Mobinet i ena ändan av lokalen och Swedish Radio Supply i den andra. Vad gäller mottagare/sändare står ju SRS i en klass för sig med sina flaggskepp i 100.000:- klassen. Går det verkligen att sälja sådana rattbemängda prylar idag då man kan fixa till ungefär likvärdiga grejor med hjälp av datorn?
 
 

Dan Olsson, Delsbo i fyndartagen.
 

  Spanande under ett bord fick vi syn på en välkänd DX-profil vilken aldrig saknas där man kan göra fynd. Iklädd sin Delsbohatt spanade vi Dan Andersson som gav oss tipset, att under bordet fanns ofta de verkliga fynden i fråga om handböcker och annan nyttig litteratur.

Efter ett par timmars rundvandring började benen säga ifrån och efter ilastning av dagens fynd i bilen styrde vi färden hemåt. Förbi Stadshotellets utbrunna fasad gick den och vi förvånades över hur någon idiot kan ställa upp och åstadkomma detta. Kinesrestaurangen i Katrineholm stod dock fortfarande kvar och där avnjöt vi varsin Curry Chicken och lättöl innan vi fullbordade hemresan, nöjda som vanligt med vår utflykt och vi återkommer nog i mars nästa år också för att göra nya fynd.
 
  Text & foto Claes Olsson 

Mars 2009