Hemma hos SM4JGU Karl-Arne Blom i Tived ...
 
    

 
Karl-Arne Blom visar taggtrådsantennen- Min bästa lyssnarantenn, säger Karl-Arne Blom stolt och visar stolt upp sin antenn som består av en tråd ansluten till grannbondens taggtrådsstängsel. Taggtrådsstängslet är på något hundratal meter i sydostlig riktning.

- Det är säkert själva taggarna i olika riktningar som gör antennen så bredbandig, skrattar Karl-Arne med glimten i ögat och pekar på anslutningen.

- Men på sommaren när korna kommer ut och elstängslet är på är det kört.

- Helst skulle jag vilja ha en lång beverageantenn, kanske blir det av i sommar, tillägger han.


En gråmulen dag med både regn och snö besökte Bosse Gustavsson och Lennart Deimert Karl-Arne Blom. Anledningen till besöket var att hämta ett antal s k boat-anchors som Karl-Arne har deponerat till NDL. Närmare bestämt ca 150 kg radiomottagare.

St YkullenDet är inte lätt att hitta till Karl-Arne på Stora Ykullen i Tived. Men innan avresan hade vi hade noga tagit reda på den exakta positionen och med hjälp av Gröna Kartan och lite småprat på 145.550 MHz strax innan ankomsten var det inget problem. Utan tvekan är det "de djupa skogarna" eller kanske man skall säga "de trolska skogarna" när det gäller Tiveden?

Karl-Arne mötte oss på trappen. Kaffet var nästan klart och vid köksbordet berättade han lite om huset, om orten där han bor och om livet i allmänhet

SM4JGU Karl-Arne Blom i sitt välutrustade shackKarl-Arne är uppväxt i Aspa Bruk, Olshammar. Efter skolan började han arbeta som radio- och tv-service på Jakobssons Radio & TV i Askersund där han var från 1970-1990. Därefter har det blivit arbeten i omgångar inom andra områden. Under sin ungdomstid var han mycket intresserad av radio och kanske var det den gamla sändaramatören i Olshammar som sporrade till ett T-certifikat 1978. Den roligaste förbindelsen inträffade när Karl-Arne och hans radiokompis klättrade upp i ett bevakningstorn med hemmagjord antenn och batteri där de lyckades få kontakt med dåvarande Tjeckoslovakien på 2 m. En inspirationskälla som resulterade i ett B-certifikat, dvs möjlighet att också köra kortvåg.

1998 flyttade KA med familj till stugan i St Ykullen. Självklart hade en viss rekognosering av bra antenndragningar gjorts innan ... Radioshacket är välutrustat med både mottagare och sändare som  ex v  Collins 51J-4, AOR AR3030, Drake TR7, NRD 515 och Skanti R5001. Förutom taggtrådsantennen finns en kort trådantenn på 20 meter, en längre på 100 meter, en dipol för sändning på 80/40 mb och en GP för VHF/UHF.  Men faktum kvarstår att mellanvåg hörs bäst med taggtrådsantennen.

Collins 51J-4 serial 6042Bosse och Lennart kan bara bekräfta den störningsfria omgivningen. Endast ett mycket svagt brus hördes på alla band. Ett riktigt toppenläge för både lyssning och sändning. Dessutom ligger stugan på Tivedens högsta punkt vilket inte gör saken sämre.
-Ahhh, storartat! Bo G rattar på KA:s Collins 51J-4
- Jag lyssnar ca 97% och sänder 3%, berättar Karl-Arne. Det är en stor tjusning i att lyssna. Numera skriver han sällan lyssnarrapporter men åtskilliga stationer och länder finns verifierade. Dessvärre har pärmen med alla QSL förkommit ...

Bosse prövade lyssna på den verkliga klenoden, en Collins 51J-4 och det gick inte att ta miste på glädjen och lyckan att pröva denna mottagare.

Lastning. Här KA med en Plessey mottagareKarl-Arne demonstrerade också hur enkelt det är att avkoda PSK31, ett av sändaramatörernas digitala trafiksätt som fungerar bra över långa avstånd.

Nu är det inte bara radio som gäller för Karl-Arne. Han har alltid varit intresserad och engagerad i miljöfrågor. Dessutom trakterar han ett flertal instrument, bl a fiol och synt samt kallar sig själv för ljudtekniker. I hemmet finns både musikinstrument och en hel del ljudutrustning. Vad sägs om ett rör-slutsteg som är byggt och använt av The Spotnicks?

Fullt i Bosses bilEtt annat lite mer spektakulärt område är Karl-Arnes experiment med virvlande vatten. Genom att isolera två vattenbehållare med i sin tur korsvis monterade anod- och katoder i koppar och därefter droppa källvatten genom små spolar uppnås märkliga ljuseffekter. Detta beror bl a på vattnets elektriska egenskaper. En mycket intressant ämne som ligger KA varmt om hjärtat om som genererat många nya kontakter. Bosse och Lennart bläddrade genom flera artiklar och bilder på denna unika vetenskap. Nu var det några år sedan dessa experiment utfördes, men ambitionen är att gå vidare.

Ibland behövs det en storstädning. Och det gäller också hos KA. Han insåg att det meningslösa i att ligga på ett antal mottagare som ingen använde. Då kom idén att deponera dess till NDL. Helst att de används och de lånas ut till intresserade. En generös handling. Trots allt är det speciellt att både ratta och lyssna på en gammal mottagare. 150 kg tar sin plats.

Karl-Arne har varit medlem i NDL under ganska många år. Men pga avståndet kommer han inte så ofta på våra klubbmöten men hänger gärna med på olika aktiviteter. Men det genuina radiointresset finns.

Funderingar hos en mångsysslare - Karl-Arne BlomNär allt var inlastat i bilen var det dags att säga hejdå och styra kosan mot Borensberg fvb till klubb-QTH:et.

Tack Karl-Arne! Semlorna var jättegoda.Bosse & Lennart

Mars 2007
Lennart Deimert SM5YLO Borensberg Sweden