Jan-Erik berättar om DX-ing."Back to basic" var temat för en föredragskväll hos aktiva Södertörns Radioamatörer - SödRa SK0QO  i Jordbro den 24 januari 2007. Ett 25-tal av de 335 medlemmarna i SödRa hade kommit till denna träff i Kvarnbäcksskolan för att höra Jan-Erik Järlebark, Lennart Weirell och Lennart Deimert försöka omvända de närvarande amatörerna till DX-ingens underbara värld.

Lennart Deimert SM5YLO, Jan-Erik Järlebark SM4WKT, Ordf. i SödRa Gun Ahtola SM0YDQ och Lennart Weirell.Jan-Erik - som är SDXF:s informationsansvarig - började med att fråga församlingen om de visste när DX-ing stod på topp. Och det visste de flesta; Ingo vs Floyd via Radio Luxemburg 1959. Vidare berättade Jan-Erik hur han själv började sin DX-karriär med en vanlig bordsradio och hur han nu förfallit till lyssnarnätter och veckolånga norrbottniska DXpeditioner.

Lennart W använde overheadprojektorn för att mer i detalj berätta mer exakt hur det här med DX-ing inklusive exempel på lyssnarrapport går till. Lennart visade också upp sina fina QSL-pärmar som väckte stor beundran.

Eftersnack med några av deltagarna inkl. Hilma och Malte.På sin lott hade Lennart D att berätta om andra varianter av lyssning och avkodning. Det var många frågetecken när Lennart bl.a. berättade att NDB-DX är något som fler borde syssla med. Intresset var annars stort för datormottagaren SDR-14 från RF Space som demonstrerades.

Av de närvarande hade bara en person hört en NA-station på mellanvåg. Av en händelse hade Lennart D ett antal inspelade stationer med id:n som spelades upp, vilket uppskattades. På NDL:s sida Lyssna på mellanvåg finns flera ljudfiler att lyssna på samt lite om hur man gör för att lyssna på syd- och nordamerikanska mellanvågsstationer.

Det var trevligt att komma till SödRa - och jag tror att de som var närvarande tyckte det var intressant att få höra lite mer från en närliggande (DX-) värld där mångas radiointresse började och att utvecklingen också gått framåt inom DX-ingen.

Text & foto: LtD


SödRa