Jakten på Montenegro  
 
Klicka på bilderna för att se dem i större format.Jan Görlin, Jan-Erik Järlebark och Bernt-Ivan Holmberg på hugget framför mottagarna.Årets första lyssnarträff den 2 januari med inriktning på "nya" landet Montenegro blev välbesökt. Inte en antennkabel ledig i Väsby-QTH:t trots att Lennart D. som vanligt varit tidigt på plats och monterat upp tre tillfälliga antenner med antennfördelare till de åtta permanenta.

Ryktet hade gått att det skulle bli trångt, så redan kvällen innan hade Janne Görlin varit där för att förvissa sig om en bra plats och kopplat upp sin NRD 515.

Nästa man på plats var CON som på förmiddagen lade beslag på sin favoritstol och dito plats. Nöjd med sin lilla kupp drog han på värmen för att få det varmt och skönt till eftermiddagen.

Ejgil Jensen och Janne Malmesjä var först på plats.Fram emot middagstid började deltagarna dyka upp. Först på plats var Janne Malmesjö och Ejgil Jensen. Lite senare kom Lennart som alltid lägger ner ett stort jobb med att se till så det finns lite antenner att prova och experimentera med och att kaffekannan alltid är fylld. Nästa gubbe på plats var CON som dök upp framemot eftermiddagen.

De verkliga DX-veteranerna i avslappnad stil. Claes Olsson, John Ekwall, Jan-Erik Järlebark och Bernt-Ivan Holmberg.Det hade aviserats att största chansen att höra Montenegro var runt 1530-1600 så naturligtvis dök landjägaren Janne Görlin upp för att kolla de tänkbara frek-venserna 882 och 1503 kHz. Det visade sig, som vi anat att någon lätt uppgift var det inte. På 882 kHz dominerade BBC Radio Wales tillsammans med MDR Info och trots antenner både hit och dit lyckades vi inte troligtvis inte höra ett spår av målet. 1503 kHz verkade lite mer lovande, där hördes i alla fall några stationer med konstiga språk och dito musik som gick hyfsat på Asienantennen och som ev. skulle kunna vara Montenegro. Tveksamt dock, en var i alla fall Radio Zavidovici,
BIH, en annan med gnidmusik var antagligen Iran. På frekvensen fanns också BBC Radio Stoke samt Radio Tsentr, Kurkino, RUS med ett px på engelska från Family Radio. CON hade ett fint id på en tänkbar kandidat 1600 men då han kollade inspelningen visade det sig att en kontrollton på en mobiltelefon lagt sig rakt över inspelningen!Lennart Deimert framför datorn och SDR-14. I bakgrunden Janne Malmesjö.

Framemot kvällningen kunde vi dra ner på värmen eftersom lyan då började fyllas av fler lyssnings-sugna. Åtgången på lediga antennkablar var stor, Bernt-Ivan Holmberg hade kommit långväga ifrån, närmare hade då John Ekwall som fått ett nyvaknat intresse med inköpet av datamojängen SDR-14.

En glad Bernt-Ivan Holmberg har koll på det mesta. Vår egen levande uppslagsbok.Stor började också strömåtgången vara, hela lyan sägs vara säkrad på en enda 10 ampere säkring (även om jag tvivlar). Lennart D. hade emellertid varit förutseende och med en lång skarvsladd lyckades han hitta en olåst dörr till en annan lägenhet i huset där han lånade några extra Watt vilket gjorde att vi lyckades klara oss från elavbrott hela natten.

Sigvard Andersson hade med sig sin egen variant av bärbar dator till sin SDR-14 då han anlände vid 19-tiden. Han bar den nämligen under ena armen, i den andra hade han en kartong med skärmen. Efter mycket kopplande lyckade han i alla fall få igång ställeraget, men jag kom aldrig underfund med vad han lyssnade på. Med sig hade han också en ny medlem, Förstagångsbesökaren Eric Söderman hade en fullt upp med att logga nya stationer.Eric Söderman. Eric studerar vid Universitet i Linköping, vilket också har en avknoppning i Norrköping. Noteras kan, att han drog ner medelåldern avsevärt på träffen.....

Nåväl, senare (som vanligt) anlände också Jan-Erik Järlebark från Hallsberg och eftersom Janne Görlin åkt hem för att sova några timmar, lyckades han hitta några lediga tåtar att koppla in sig på.

Under kvällen hade vi också besök av Göran Jansson samt av makarna Samuelsson vilka, som kanske tur var, inte hade några mottagare med sig.

John JOE Ekwall framför datorn med sin sprillans nya SDR-14.Trots avsaknaden av Montenegro i lurarna blev det en lyckad träff. Räknar vi med tillfälliga besökare var vi 13 st, inte dåligt för en vanlig vardagskväll och natt!

-Vi hörde allt vi skulle och lite till, var en kommentar. Däremot hörde vi inte Montenegro trots god research med nya tillfälliga antenner.

Janne G hörde Radio Candip, Kongo på 5066.3 kHz, Jan-Erik loggade Peru och Radio Vision på 4790.2 kHz och Radio Paradise på 820 kHz, Bernt-Ivan hörde en hel del udda Trångt, varmt med mycket prat och mycket DX. Precis så här ska det vara!stationer som Radio C.N.M Ared på 1602 kHz, Radio Shumen, Asian Sound/Club Asia på 963 kHz samt Apintie 4990 kHz och även Radio Candip. Och så en mängd nya och gamla NDB, bl.a. Kandahar OKN-1720, Afganistan och Brasilien CRJ-1700. Ekwall hörde också mycket konstiga stationer på sina nya datormottagare, men det berodde nog mest på att en röd lampa lyste på panelen.

Trångt, varmt med mycket prat och så mycket DX förstås.

Text: CON
Bilder: LtD

 

Fri användning av text och bilder.

 

 

 
Se en kort video med Claes Olsson - REAL PLAYER