Sigge, BoG och Ejgil på bänken utanför Motormuseet. Så var det dags för årets utflykt. Lite senare i år men bättre sent än aldrig. Dessutom var det en viss uträkning med det hela. Knotten i Joristorp har en ganska kort livslängd och vi räknade kallt med att så här fram i augusti hade de flesta givit sig av för att svärma i knotthimlen.

Som nygammalt utflyktsmål valde vi Motormuseet i Motala, året Motormuseeum 2004. Ingen större skara mötte upp där 10.00 som bestämt, bara 7 tappra i det halvskapliga sommarvädret. Vi startade med en fika och gav ev. eftersläntrare chansen, men ingen mer hade anslutit då vi gjorde vår entré. Nämnas skall, att kassör Olsson hade spenderbyxorna på och som kompensation för den inställda Grimeton-resan stod klubben för utgifterna denna dag.

Visserligen heter det Motormuseum, och även om huvudvikten ligger på just motorer, de flesta fortfarande kvar i bilar och motorcyklar, finns också en hel del annat att beskåda. Kanske passar epitetet Nostalgimuseum bättre, för vi radiointresserade kunde beskåda en hel del fina gamla rundradiomottagare, bandspelare och trådspelare (inte trådbandspelare, som Sigge mycket riktigt påpekade).

Gustav V:s jaktbil.Avdelningen gamla bilar innehöll en hel del dyrgripar. Bl.a. fanns där en ”Silver Buick” som mellan åren 1925-1935 tjänstgjort som Gustav V:s jaktbil. Undrar vad han jagade med den? Kanske samma villebråd som ägaren till Oldsmobilen av 1949 års modell, en riktig raggarbil.

Intresserade av vänsterbensläpare och andra fartmaskiner på två hjul hade en diger avdelning att gotta sig åt. Massor av fina TT, cross och speedwaycyklar hade ägaren till museet fått ihop och tillsammans med en ordentlig mängd dokumentation i form av bilder, tidningsartiklar m.m. kunde man drömma sig tillbaka till t.ex. Hedemora 1956, där undertecknad såg speedwaystjärnan Olle ”Varg-Olle” Nygren grenslandes en TT-båge.

På tal om snabba åk tog vi oss också en titt på Motalasonen Arnold Sundqvists fartvidunder, en förarstol monterad framför en reamotor, försedd med 4 hjul. Med 25.000 hkr bakom ryggen lyckades han 1972 uppnå 570 km/t, ett rekord som tyvärr inte godkändes eftersom han efter ett haveri inte kunde köra retur-repan som fordrades för att rekordet skulle godkännas.

Har du 5 mille du inte vet var du ska göra av? Kanske du då kan komma över ett ex. av världens snabbaste, ”seriebyggda” kärra, den svenskbyggda Koeningsegger, kapabel till en toppfart av 384 km/t, om jag inte minns fel.

Efter ett par timmars rundvandring med nostalgiögonen på, avslutade vi besöket i Motormuseets café, där någon lyckades hitta Motalas blåsigaste plats. Trots det lyckades vi få i oss kaffe och en fralla innan färden gick mot Joristorp.

Regnmolnen tornade upp sig under resan, och vi såg att det hade regnat ganska skapligt. I Joristorp hade regnet gått över och en skara närkebor hade redan hittat dit. Lennart Grone var som vanligt i full färd med att sätta upp antenner, och hade snart etablerat kontakt med olika delar av världen, bland dem en snubbe i Kabul, Afghanistan. Vi andra ägnade oss åt mer jordnära saker, dagen till ära var grillgallret renskrubbat och snart hade vi laddat det med grillkorv och hamburgare från Lithells i Sköllersta.

JoristorpDeltagarantalet ökade snabbt och då vi fått fart på grillglöden och dukat långbord på JEJ:s välansade gräsmatta, green-modell, var vi 16 till bordet som lät oss väl smaka. Vårt antagande av knottens liv och leverna visade sig helt riktig, inte en endaste liten knott besvärades vi av under måltiden, grillad korv, hamburgare, potatissallad m.m.

Efter en liten promenad neråt sjön tillsammans med Hilma och 14 veckor gamla Malte, samma märke, var det dags för höstens första möte. Riktlinjer lades upp för kommande mötesdagar och aktiviteter, intresset för gemensam resa till Jubileumsfesten i Stockholm i september diskuterades. Vidare beslutades att vi till nästa möte skulle rota igenom våra gömmor därhemma och samla ihop lite DX-litteratur att skänka till en tamilsk DX-klubb i Indien. Som nygammal klubbmästare i DX-ing tog Janne Malmesjö emot ett vandringspris och en liten pokal med ingravering som passar bra i DX-hörnan.

En ny medlem kunde också hälsas välkommen, förbundet sekreterare Lennart Weirell anslöt sig till vår skara och han började medlemsskapet med att konstatera att det var fler deltagare på vårt möte än på DX-Parlamentet på Åland i juni. Tillsammans med ett par andra stannade han kvar i Joristorp för lite nattvak och lyssning på JEJ:s nya 600-metersantenn.

Vi andra packade ihop framåt kvällen och begav oss hemåt. Tur hade vi haft, för trots hotande moln klarade vi oss från regn också på hemvägen.
 

 

Text:  CON
Foto:  LtD

- Brum, brum. Classe återupplivar gamla minnen (kanske inte riktigt såå gamla ...)
POWER RADIO tillverkad i "Skeninge" (Skänninge).
"Charlie med Lloyden"
Lennart Grone, SM4LLP, i sändartagen.
Glatt återseende! Thomas Tevemark, Göthe Ringström och Jan Malmesjö.
Här är beviset! Claes Olsson kan nu sälla sig till avfällingarnas skara! Charliemoch Igemar tittar på.
Mat! Ingemar Carlson, Bo Gustavsson, Thomas Tevemark, Margareta Tevemark, Jan-Erik Järlebark och Lennart Grone.
Janne Malmesjö NDL-mästare i DX-ing 2005! Grattis.