På besök i Värmland 5-6 juni 2006

Tystare än i Parkalompolo. Ja, det kunde Jan-Erik SM4WKT och Lennart SM5YLO konstatera i under sitt besök hos NDL:s hedersmedlem Göran Modig SM4VOZ i Sunne. Under besöket kördes batteridriven amatörradio från en enkel boning långt från närmaste bebyggelse djupt inne i den värmländska skogen. Trots en enkel trådantenn upphängd i ett träd hördes signaler från helt nya områden. Bl.a. hade både Lennart och Jan-Erik kontakt med St Martin i Västindien - en plats som Jan-Erik aldrig hört något från under sina 50 år som DX-are! 

Var det verkligen tystare än i Parkalompolo? Ja, det var Jan-Eriks och Lennarts uppfattning efter besöket hos Göran. Under flera år har vi haft en stående inbjudan att besöka Görans Shangri-La djupt inne i skogen långt från bebyggelse och vägar. Och så en dag i juni blev resan verklighet.

Efter att vadat över en älv och våtmarker uppenbarandes plötsligt en vildmarksstuga med jordtak. Långt större och rymligare än vad jag hade föreställt mig och läckert inredd med allt det nödvändigaste. I mitten en kamin och en öppen eldstad.

I den ljumma försommarkvällen tändes lägerelden, det pratades och grillades. När skymningen kom riggas radion och kopplades till det medhavda (bil-) batteriet. Radioprylar och batterier är tunga! Som mottagare och sändare användes en Icom 706 MKII tillsammans med automatisk Antenna Turner. Antennen bestod av en tråd på ca 20 meter fästade i en tall.

- Bland det bästa jag varit med om när det gäller hörbarheter och kontakter, konstaterar Jan-Erik. Och jag håller med. Så här bra trodde jag inte det kunde vara!

Vi ser redan fram emot nästa gång.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Här någonstans var det vi var.
   
Görans egna Shangri-la. En vinterbonad kåta i skogen. Snyggt hembygge!
Grillning. Grillning med extra inbjuden gäst, Görans hund Mittu.
En del pyssel för att komma iigång. - Nu bör det funka ...  Inte så lätt att se i skenet från ett stearinljus!
Jan-Erik SM4WKT vid radion. Jan-Erik vid radion.
- Somewhere in the meddle of nowhere, ett begrepp som de flesta tyckte var kul. - QTH somewhere in the middle of nowhere, var ett uttryck som uppskattades av de flesta kontakter.
Man får inte vara blyg .... Skitsnyggt, luftigt utedass.
Rent dricksvatten togs direkt från den lilla älven. Älven med rent fint vatten.
Att bara ha ett stearinljus som ljuskälla är inte alltid så lätt. Här är Jan-Erik - dock i mycket tidig morgon, fortfarande aktiv på 14 MHz. Jan-Erik körde amatörradio intensivt med endast ett stearinljus och radiodisplayen som enda belysning.
   

Tack Göran!
 

Juni 2006
Lennart Deimert, SM5YLO