Ny radiomodell? Vad tittar de på - klicka för att se!

Grållar, glas och grillad gris

Mission Impossible verkade det som då vi startade vårt uppdrag. Att med hjälp av en hög rivningsved, ett par ugnsgaller, två gamla vattenledninsrör och två dito hängrännor skapa en användbar grillglöd. Men skam den som ger sig. Då vi fått eld på brädhögen och då tjärpappsröken så småningom skingrade sig, låg där en prydlig hög med grillglöd, färdig att användas till de marinerade karrékotletterna.

Men innan det var dags att angripa köttbitarna hade vi hunnit med en rundtur bland Närkes sevärdheter. Vid samlingen vid Statoil-macken i Brändås kunde dagens reseledare Jan-Erik räkna in en ganska liten men tapper skara av cirka 10 NDL:are och i samlad biltropp gav vi oss iväg mot dagens första utflyktsmål, traktormuseet i Nya Öna, inte långt från Hjalmars hemtrakter i Viby.

Jan-Erik försöker få fart på gammel-Grållen. Börje Fahlström och Bosse Gustavsson i tittar intresserat på.

Göthe Ringström försöker få fart på en gammal International (det gick inte ...)

Massor av gamla traktorer. Alla med sin egen historia väl dokumenterad i skrift och med foton.

Där hade Börje Fahlström samlat ihop traktorerna och andra jordbruksmaskiner som blev över då han lade ner jordbruket. Fullt var det med Grållar, John Deere, Bolinder-Munktell och allt vad de heter. Nåja, det mesta hade nog införskaffats eller skänkts av gårdarna i trakten, tydligen i stället för att släpa iväg trotjänarna till sista hvilan på skroten. Mycket var fint restaurerat, men att sätta piff på alla rostiga grejor såg ut att vara en övermäktig uppgift.

Vi fick även chansen att provköra en från Norge inbytt Grålle i fint skick, och där visade sig LtD ha oanad talang och gasade iväg på norrmannen så dammet yrde. Kanske han gått på lantbruksskolan i Alnarp?

NDL-gänget. Christer Carlsson beundrar den mycket fint renoverade John Deere-traktorn. - Hmmm, kontinentalsockeln behöver nog bytas ...

Efter ett par timmars rundvandring bland redskapen dukade Börjes fru fram sin välkända Traktorkaka (hallonkaka) med Vispgrädde. Eftersom JEJ hade räknat med större uppslutning, fick vi som va mé verkligen smörja kråset och tvinga i oss dubbla ransoner, något som ingen beklagade sig över.

- Något för sommarstugan? En av Traktormuseets dyrgripar - en väl fungerande stenkross från Svedala. Börje demonstrerar.

Mätta och belåtna startade bilkaravanen mot nästa utflyktsmål, Glashyttan i Laxå. Någon racerförare på Grållen hade JEJ inte varit, men det tog han igen nu med nytt personligt rekord Öna-Laxå. Vi andra hade inte en chans att hänga med, så det blev lite extrasvängar i Laxå innan vi hittade till hyttan, där Allan Karlsson redan hunnit blåsa sin första glasvas innan vi kom fram. Skicklig var han med glasblåsarpipan och formade behändigt ett gäng fina figurer som vi kunde inhandla i Glashytteshopen, Taxfree for Tourists (och Bosse Ringholm?).

Slut på dagens sevärdheter, om man nu inte ska räkna Joristorp till dessa, dit vi nu begav oss och började övningarna enligt ingressen. Grisbitarna från en tysk lågpriskedja blev mycket lyckade och tillsammans med potatissallad, bröd och direktimporterad tysk öl intogs i det hela i det något trånga men trivsamma köket.

Grillning på en mycket avancerad (och bräcklig) grill. Men bra blev det! Classe och BoG avnjuter den egnhändigt (delvis) lagade maten. Maggan serverar!

Dagen avslutades som vanligt med Klubbmöte där vi lade upp planerna och utdelade uppgifter till nästa års Parlament, som NDL åtagit sig att anordna i Fiskeboda.

DLF har ju lagt av med sina sändningar från Parlamentet, men går allt som det ska, räknar vi med att kunna sända i egen regi därifrån.

En ganska lång dag hade det varit och framemot 20-tiden började de flesta ge sig av hemåt, förutom ett gäng som stannade kvar för att lyssna. Tur hade vi i alla fall haft med vädret, även regnet hade lyst med sin frånvaro den här dagen i den slaskigaste sommaren på många år.

Vi får tacka Jan-Erik för den sedvanliga gästfriheten och hoppas på att få återkomma nästa år, de här sommarträffarna har ju numera blivit något av en tradition.

Text: CON
Foto: LtD

 

 

 

 
[ Tillbaka ]