Radion - I Sven Jerrings spår mot framtiden


"Jag glömmer aldrig min första bekantskap med radion, det var 1923. En sensation, en ojämförlig. Jag hade nämligen turen att få höra utlandet så gott som direkt. England anmälde sig i hörlurarna. England, eller snarare Skottland, Aberdeen med skotska folkvisor. Det var svindlande att föreställa sig, att så som jag, satt kanske samtidigt många människor i alla Europas länder och hörde visorna från det havsombrusande Skottland. Den kvällen läste jag sedan allt om Skottland på mina bokhyllor och jag kunde inte släppa tanken på de många okända som delat min upplevelse - det var en märklig dag. Jag tyckte mig ha varit med om en ny världs födelse. För nu måste ju världen bli ny, flygmaskinen och radion skulle förnya den. Var för sig var de mäktiga instrument i det alltomspännande samförståndets tjänst, tillsammans oövervinneliga. De skulle förinta avstånden och skingra okunnigheten, till vilken allt split och alla kontroverser nationerna emellan kunde föras tillbaka. Äntligen skulle folken lära känna varann."  /  Ur boken På min våglängd av Sven Jerring, 1946

Ovanstående finns att läsa i den lilla broschyr som utgetts i samband med utställningen Radion - i Sven Jerrings spår som vandrar runt på landets museer. Mellan den 27 juni - 24 augusti visades den på Norrköpings Stadsmuseum och naturligtvis fanns NDL på plats för att ta sig en titt på den. Utställningen är byggd runt Sven Jerrings långa liv som radioreporter där han t.ex blev rikskändis som programledare för långköraren Barnens Brevlåda

Och vem minns inte hans klassiska reportage från OS i Berlin och fotbollsmatchen mellan Sverige och Japan med "Japaner, japaner". Förresten, det gör vi ju inte för inte många av oss var i den åldern eller ens födda för att kunna höra det reportaget. Nej, men vi har hört det så många gånger på radio och i TV att vi tror oss minnas det, vilket är nästan detsamma som att hört det "live".

Så här säger Lisa Söderberg, avgående VD för Sveriges Radio:
"Trots enorm konkurrens från TV och alla andra etermedier som vuxit fram i slutet av 1900-talet står radion stark som medium. Radions funktion har inte ersatts av något annat. Radion lever och är för nästan alla människor varje dag genom sin oslagbara förmåga att vara mobil. Det går att lyssna på radion var man än befinner sig, också i duschen men inte minst i bilen eller på jobbet eller på natten när man inte kan sova. Radion är ofta som en osviklig vän som finns med i de dagliga rutinerna."

Jättestor radio.På utställningen finns också en hel del historiska radiomottagare, varav många kommer från Motormuseet i Motala, väl värt ett besök. Inte att förväxla med Radiomuseet vid långvågsmasterna. Där finns också världens största, fungerande mottagare, en jättemodell av en Luxor från 50-talet,som nu intagit en plats i en välkänd rekordbok.

"Idag sker en sorts revolution kring radiomedlet. Alla arbetsredskap är digitala och digital distribution sker delvis sedan 1995. Just nu behandlas framtidens digitalradio av en politisk parlamentarisk kommitté. I framtiden kommer det att finna fler radiokanaler, fler program. Radio kommer att höras i fler och nya sorters apparater," fortsätter Lisa Söderlund.
Och visst stämmer det. Vi som varit med ett tag, och det har väl de flesta av oss, har kunnat ta del av den tekniska utvecklingen under, låt säga, de sista 50 åren. Var det bättre förr? Välj själv!

Utställningen består av en mängd sevärda bilder av Sven Jerring ute på uppdrag med sin mikrofon, i Sverige och i utomlands. Där finns också en ljudavdelning där man kan lyssna till många av de reportage han gjorde, men också inspelningar från andra kända radioprogram; Frukostklubben med Sigge Fürst och Karusellen med Lennart Hyland och där bandyesset Gösta "Snoddas" Nordgren fick sitt genombrott. Det kommer ni kanske ihåg?

Vi var alltså ett gäng från NDL som en lördagseftermiddag besökte den intressanta utställningen. Då vi ändå var där, tog vi ett snack med "han som hadde hand om ét" vilket resulterade i att vi några dagar senare kunde plocka upp lite eget materiel i lokalen. Bl.a. en Kenwood 500, ett antal av DX-Guiden ochEA tillsammans med upplysningar om förbundet och om NDL. Grejorna passade bra där, kanske det genererar någon ny medlem.
Så då utställningen Kommer till en plats nära Er, tag chansen att ta er en titt och gör som vi, bidra gärna med lite grejor, det är säkert uppskattat där också.

/CON/
 
[ Tillbaka ]