Vägen till Knottrike

 

Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Karlskogas stolthet: Tjocka Berta från 1914. Christer inspekterar.

Interiör från Alfred Nobels laboratorium. Längst bort till höger ses Alfred själv sitta och fundera.

Jan-Erik sticker in huvudet i ett kulhål från en pansarbrytande projektil modell grövre kaliber.

Grone gestikulerar (och med radion i handen).

Uppställning på gräsmattan.

Var det verkligen illegal som Radio City spelade? Eller bara elakt påhopp från lokaltidningen? Hasse och Lennart skrattar gott åt löpsedeln.

Sigge i intervjuartagen.

Hasse körde en snabblektion om hur man gör radio.

Länksändare på 413.900 HMz WFM från Radio Citys fastighet till sändaren i stora masten.

Demonstration av hur man lägger upp musiken under dagen samt hur jinglar, reklam och prat läggs in.

Claes och Göthe kollar närmare på den nya antennen från AOR.

- Ät mera pöjkar. Jan-Erik manar på.

Stig, Christer och Erik kör Icom's mottagare PCR-1000 från datorn.

Göthe verkar ha bekymmer (myggen). Jan Görlin och Claes Olsson tittar på några verifikationer.

 

 

Efter en längre tids högtryck med strålande solsken, såg det lite halvtaskigt ut då yours truly CON, konditionsgurun Sigvard Andersson och en av NDL:s få kvinnliga medlemmar, Margareta Tevemark-Karlsson startade sin resa från Norrköping mot NDL:s Andra Sommarträff. Dock skingrades skyarna ganska snabbt och övergick till solsken då vi passerade Närkegränsen där vi tog oss en kafferast i ett skogsbryn.

Resmålen denna gång var utsedda av de verkliga drivkrafterna i Örebroregionen, Lennart Grone och Jan-Erik Järlebark.

Första resmål denna gång var Nobelmuseet strax utanför Karlskoga. Fem minuter försenade, detta p.g.a. tydligen felaktiga kartor (!) anlände vi till parkeringen där Lennart Grone med semaforliknande rörelser dirigerade oss till en P-plats och vidare promenad upp till Nobelmuseet, beläget i en vacker kulturmiljö vid Björkborns herrgård. Där finns en av vår tids mest kända svenskars sista svenska hem och laboratorium, Nobelprisets grundare Alfred Nobel.

Rundvandringen startade med ett bildspel om Alfreds öden och äfventyr varefter vi gjorde en rundvandring i museet, där vi kunde beskåda bl.a. hans laboratorium och bekanta oss med många av de uppfinningar han var pappa till. I Björkborns herrgård, pietetsfullt restaurerad fick vi därefter en rundvandring under sakkunnig guidning och en inblick i Alfred Nobels liv. Vi kunde bl.a. konstaterade efter att ha sett hans säng, att han i kroppsligt avseende inte var en lika stor man till växten som han för övrigt var. Vi fick också veta, att summan av de årliga Nobelprisen f.n. är ungefär 50 miljoner kronor men att en lika stor summa åtgår för jobbet med att utse pristagarna. Hur stor fonden är fick vi däremot inte veta, men 80 % av avkastningen går varje år till prissumman, så den matematiskt begåvade kan säkert därav dra sina egna slutsatser.

Efter intag av garanterat salmonellafritt nötkött vid en välkänd amerikansk snabbmatskedja var det dags för nästa studiebesök, Radio City 103.8 MHz i Karlskoga och 97.0 MHz i Degerfors. Guide här var SM4IPX Hans Larsson, en välkänd radioröst i Karlskoga med omnejd. I sommarvarma Citylokaler visades vi runt och fick oss till livs historier om hur Hasse bl.a. fungerat som halvlegal radiolänk under Balkankriget.

Radio City, som enligt Hasse har omkring 70 % av lyssnarna i närområdet, vänder sig till åldersgruppen 30-55. Trots ett flertal besök på radiostationer har vi nog inte träffat på någon av dessa som vänder sig till 55+, möjligtvis med undantag för Vinyl 107 i Stockholm. Men okay, Radio Citys musikval kan väl kanske falla oss gamlingar på läppen också, där fanns trots allt lite Old Gold. Imponerande var i alla fall att se hur datorerna hade tagit över, bara att trycka på en tangent så plockade dom fram en lämplig skivlista för hela dagen.

Dags därefter att vända kylarna mot ett välkänt resmål, Knottens HQ, JEJ:s QTH i Joristorp. Väl framkomna där, kunde vi konstera att om vi varit 20 deltagare på rundvandringarna i Karlskogatrakten, hade några till dykt upp och fyllde på samlingen. Mycket snack blev det, trevlig samvaro och vi fick bl.a. kolla på lite grejor s.s. dataradion ICOM PCR-1000 och en nyligen framtagen inomhusantenn i looputförande från AOR, allt ställt till förfogande av SRS i Karlstad. Dessutom fanns chansen för de som under våren läst certkursen att avlägga prov och inför Grones hårda ledarskap lyckades en nagelbitande Lennart Deimert klara biffen och inhösta sin efterlängtande licens.

Tyvärr har Jan-Erik haft ganska många ovälkomna besökare i sitt något avsides belägna sommartorp. Han har därför sett sig nödsakad att se till att fönstret är i det närmsta omöjliga att få upp, även inifrån. Detta resulterade i att temperaturen blev ganska hög ut i kroppen vid vistelsen inomhus, vilket också bekräftades av Janne Malmesjö och Göran Jansson som hade tillbringat veckan däruppe med diverse DX-ing. Enligt Janne hade han lyckats få ihop ett 80-tal rapporter, antagligen mest tjut och pip, antar jag....

Jan-Erik hade sparat en hel del föda från sin nyligen avhållna födelsedagsfest, och efter att ha delat upp oss i matlag, lyckades vi sätta i oss det mesta av detta innan det var dags för Klubbmötet. Inte mycket fanns att avhandla så här i sommartider, men vi fick rapporter från Parlamentet och från inbrottet i Väsby tidigare i somras.

Värmen hade stigit ytterligare i torpet, så Christer Carlsson fann sig tvingad att ge sig iväg ner till den närbelägna sjön för att svalka av sig. Under tiden beslutades om ett besök på Stadsmuseet i Norrköping, där man kan få sig en härlig nostalgikick av utställningen "Radion - i Sven Jerrings spår mot framtiden." Detta besök kommer att bli den 2 augusti kl 1400, mer info på annan plats och i mail.

Som vanligt hade vi haft en trevlig dag med kul aktiveter, så de flesta var nog belåtna då man vid 2200-tiden lämnade Knottriket och begav sig hemåt. Men glöm inte bort Museebesöket den 2 augusti.

Text: CON
Foto: LtD

 

 

Fri användning av text och bilder om källan anges.