Bland bonader och klippfyrar

Klicka på bilden för att se den i större storlek.

Året var 1912 och i ett avspärrat område utanför Stockholm höll man på att testa hållfastheten mot eld hos acetylentuberna. Sex stycken var redan klara, trycket steg som beräknat och till slut exploderade tuben. Nu var det dags för den sjunde. Men något var galet, enligt den inkopplade mätaren sjönk trycket i stället för att öka. Försöket avbröts och man väntade en halvtimme innan man gick fram till tuben. Just som man kommit fram, hände olyckan. Tuben exploderade, och stora eldslågor sköt iväg mot männen som stod runt omkring den. Alla skadades svårt, och en av dem miste synen. Denna man var Gustav Dalén, en av våra största uppfinnare och affärsmän.

Årets första utflykt är avklarad och denna gång körde vi Vätterrundan. Ja, inte per cykel, det är nog inte så många av klubbens medlemmar som skulle klara av. Men via bil tog vi oss till Stenstorp i Västergötland, där slutmålet var Dalén-museet. På vägen dit hann vi med en fikarast i Karlsborg. Några hade dock kört varvet baklänges och då man frågade efter Kanalhotellet, kom man underfund med att man redan var i Stenstorp och 8 mil från Karlsborg där Kanalhotellet ligger. Ingen skugga skall dock falla på TT denna gång.

Vi andra hann också innan kaffet med ett besök i Överskottsaffären vid Fästningen. Mycket festliga grejor fanns där, inte minst en imponerande samling av användbara kläder som tydligen inte längre behövdes i Försvaret efter alla bantningar.
 

Major Sigge Cowboyen från vidderna Dålig andedräkt ? Kaffe med smörgås vid Kanalcafeet i Karlsborg smakade bra. På Kanalbron i Karlsborg


Efter förtäringen fortsatte vi till Stenstorp, där vi sammanstrålade med de andra. Dykt upp hade även Roland Nogell från Skara gjort, nyfiken på vad vi sysslade med i klubben.

Rundturen började i Gunvor Johdets Bonadssamling. Vi var väl lite skeptiska till denna del av utflykten, men eftersom det var paketpris, tyckte vi att vi skulle ha valuta för pengarna och det hela var faktiskt ganska sevärt.
Samlingen, som är en av landets största, består av cirka 450 stycken broderade bonader varav ett 100-talet fanns uppsatta runt väggarna. De broderade bonaderna utgör ett stycke kulturhistoria och berättar mycket om den tid de kommer från.

Ljugarbänken ... Framme vid Dalénmuseet i Stenstorp Mötesordförande Ejgil. Erik Johansson, Sigvard Andersson och Roland Nogell. Vår ständige sekreterare - Göran Bayard.

Efter Bonadssamlingen var det dags för dagens Clou, alltså Dalénmuseet, inrymt i det mycket vackra gamla Tingshuset från 1884, och för vilket vi egentligen gjort resan.

Innan rundvandringen hann vi med ett klubbmöte i en lånad lokal på museet , och avhandlades som vanligt många viktiga frågor, bl.a. det kommande Parlamentet i Västerås.

Klubbmöte Bonadsmuseet Göran Jansson försöker spela på den gamla orgeln Thomas söker ljuset. Margaretha funderar vad han håller på med. Guiden berättar engagerat om Gustav Dalén och hans liv.


Gustaf Dalén själv föddes den 30 november 1869 i Skräddargården i Stenstorp som ett av fyra syskon. De tre andra var mer intresserade av att studera, så Gustaf, som var den praktiskt lagda i syskonskaran, var den som var tänkt att ta över gården. Det visade sig dock efter endas tre år, att Gustaf vid ett besök hos dåtidens store industriman, Gustaf de Laval, fått andra planer för sitt framtida yrkesverksamma liv. All tid han lagt ner i den lilla snickarboden med bland annat en fettprovningsapparat kanske inte var helt bortkastad. Det hela slutade med att han fortsatte studera och gick så småningom ut med toppbetyg från Chalmers i Göteborg. Han fortsatte sina experiment och visst känner vi till hans klippfyrar. Dessa drevs med acetylengas och hade en otrolig, helt mekanisk automatisk anordningen för byte av glödstrumpan , vilken bara höll i cirka fyra veckor.

Många mojänger att titta på Bara AGA-apparater AGA-bilen Gustav Dalén och Claes Olsson Middag

Allt detta och mycket annat fick vi reda på genom ett bildspel och en guidad rundvandring i det kanske inte så stora, men mycket välfyllda museet. Vi fick oss också till livs historian i inledningen och även bekanta oss med de flesta av Daléns övriga uppfinningar och tillverkningsområden av många saker vi inte hade en aaaning om. Apparater för medicinskt bruk såsom kuvös och hjärt-lungmaskin, filmprojektorer för biografbruk, AGA-spisen, mätinstrument, ja, t.o.m. en bil (1919-1927) ingick i ”stallet”. Trots det svåra handikappet, han var efter olyckan helt blind, och trots ett par ekonomiska krascher, fortsatte han sitt arbete, och detta flit belönades 1912 med Nobelpriset i fysik. Hans liv och arbete finns dokumenterat i filmen ”Seger i mörkret” som kom 1954 och med Olof Bergström i huvudrollen.
Efter den intressanta rundvandringen började magen knorra, men förutseende som vi varit och förbeställt, var det bara att förflytta sig till Ateljé Blå Ton. Där huserade konstnärinnan själv, Anita Lennartsson, som förutom att vara duktig på det konstnärliga, också visade sig vara lika händig med kastrullerna i köket. Ejgils Gun, som alltid står för härligt hembakat kaffebröd vid våra möten, fick alltså idag ledigt och tillsammans med oss 12 andra ladda upp inför hemresan.

Gruppfoto taget utanför Dalénmuseet Vi som var med ... Ejgil - initiativtagare och researrangör

Som vanligt en lyckad utflykt, nu ser vi fram mot nästa, som är planerad till början av augusti och kommer och gå till Torsby i Värmland och ett besök hos Göran Modig och hans samling av Standard Radio utrustning.

Text:CON
Foto:Ltd

 

 
 
 
[ Tillbaka ]