Jan Görlin med sitt mästardiplom.

NDL-profilen

Jan Görlin JGÖ


Janne är kanske inte så där jättekänd i ”de inre kretsarna” men han har många år bakom rattarna. Född 1948 i Nyköping fick han i början av 60-talet på biblioteket i Nyköping tag i en bok om kortvågslyssning av Hugo Gustavsson och därmed var intresset väckt. Hemma hade föräldrarna en Philips långsoffa, en bra mottagare på tiden och framför den började hans bana, som gått lite upp och ner. Första stationerna var de som sände på svenska, bl.a. Radio Roma och Vatican-radion, varifrån fick sitt första QSL, signerat av den välkände och omtyckta Lars Roth. Med en 50-meterstråd fortsatte han DX-andet, en favoritstation var Swiss Radio med sitt program ”Swiss Merry Goround”.

Janne under sin DX-pedition till Parkalompolo oktober 2005.1964 kom han på att det fanns andra DX-are och tips att hämta, så det blev en prenumeration på Malmö DX-aren. Som många DX-are på den tiden blev han också en trogen lyssnare till de engelska piraterna; Radio London, Radio Caroline och alla de andra där den senaste musiken och de bästa hallåmännen fanns.

1967 var det dags att rycka in i lumpen och där blev det för Janne, liksom för många av oss andra i den åldern ett uppehåll i lyssningen.
Efter lumpen var det dags för studier på Chalmers i Göteborg, där han avgick med en civilingenjörsexamen på bygglinjen, något som resulterade i att han numera är VD för en byggfirma hemma i Norrköping.

Efter ett uppehåll på fem år var det dags att börja fingra på rattarna igen. Numera var han folkbokförd i Linköping och där i hyreshuset lyckades han på vinden få upp en inomhusantenn. Dags också att gå med i en lokal klubb, den numrerade avsomnade Folkunga DX-klubb, i förbundet har han varit medlem sedan mitten på 60-talet. Han har också varit medlem i den likaledes nedlagda DX Companions, en klubb från det lilla samhället Hällestad utanför Finspång.

Janne vid "världens största Lovvika-vante" - just i Lovvika. Kanske något för kalla DXpeditioner till Parkalompolo?Intresset har som sagt varierat med åren, men 1981 flyttade han med familjen till en villa i Krokek utanför Norrköping, och där fick han chansen att sätta upp en utomhusantenn och på nytt var det intressant att sätta på sig lurarna och ratta in lite nya länder.
1987 fick han nys om återstarten av NDL, Norrköpings Distanslyssnare och anmälde sig genast som medlem för att träffa lite likasinnade på ett bra avstånd. Han är väl inte den flitigaste av mötesdeltagarna men dyker upp då och då, för inte så länge sedan för att bjuda på tårta för sitt 200:e land (numera har han 204).

Tjälskott, renar och dåliga vägar runt Parkalompolo. Spåren förskräcker. Dock brukar han tillsammans med utd. släpa sig ur bingen tidig morgontid och åka ut till NDL:s QTH för att försöka höra några käpphästar, bl.a. Surinam, St. Pierre et Miquelon och Norra Cypern, en samling vilka vi lyckats knäcka efter ett par års försök.

Ett par Parkaresor har det också blivit, även de tillsammans med utd., då han lyckats slita sig från jobbet. Dock har han där lyckats hålla kontakten med detsamma via den i bilen monterade telefonen, vilken faktiskt fungerat i Parka. Under det första besöket lyckades vi både höra och få svar från Svalbard och Ceuta. Under det senaste gick Bahamas som ett spjut, återstår nu ”bara” att få svar också. Däremot misslyckades vi med att höra både Tonga och Marshall Island, men kanske blir det en ny resa om ett par år.

”Jag är i första hand landjägare,” säger Janne. ”Några större mängder stationer har jag inte, även om jag skickat en hel del rapporter efter mina Parkaresor. Numera bor jag i stan, Norrköping alltså, och att göra några fynd därifrån är ju omöjligt. Det får bli NDL-QTH:et lite då och då. Dessutom har jag ute vid min sommarkåk vid Slätbaken en skaplig FM-antenn, så det blir lite FM-DXing nu för tiden också.”

Ett eftertraktat QSL från Falkland Islands.Vilket är din bästa loggning och ditt bästa QSL är något man måste fråga om, och Janne tvekar inte.

”Det måste bli Falkland Island på, om jag inte minns fel, 2380 kHz. Jag jagade en ny brasse som skulle ligga på den frekvensen, och plötsligt hörde jag ett px på engelska. Det var Falkland Island som fadade in, och naturligtvis blev det en rapport. Belöningen blev ett QSL-kort och ett brev där Ann Clemence, Broadcast Secretary gratulerade mig till den fina fångsten. Det var en höjdare,” säger Janne.

Några planer på att lägga ner lyssnandet, även om det nu är lite sparsamt, finns inte. ”Än finns det ju några länder jag inte hört, och det gillar jag inte!”




Text: CON
Foto: LtD