2015-05-27 -- 28

Parlamentet i Falkenberg 2015
 
Ingen trängsel i bilen då jag med Sigvard som medresenär startade resan fredag morgon mot årets Parlamentstad Falkenberg på västkusten. Halvdassig väder med regnet hängande i luften och med vinden vinande runt bilen, ungefär samma som man tycker det varit hela maj månad i år. Resan gick utan problem, och efter ett matstopp i Skene, anlände vi till målet, Hotell Vesterhavet bland de första vid halvtretiden där vi träffade en avslappnad Parlamentsgeneral i form av Christer Brunström i foajén.
 
Christer Brunström
 
Vid 15-tiden var det dags för samma CB att hälsa årets deltagare välkomna och han kunde då, med en viss ironi konstatera att det var ett rekordparlament med avseende på antalet deltagare. Tyvärr var det åt fel håll, så att säga då endast 11 tappra fanns anmälda. Tråkigt för alla, naturligtvis, då veteranerna drog sig till minnes att på 60-talet brukade man lätt komma upp i tresiffrigt med ett Parlament i Halmstad (tror jag det var) med rekordmånga, omkring 400 deltagare på plats.

Nåväl, inget att göra åt detta, vi som var där inledde med att lyssna till Moritz som berättade om våra fjärrmottagare som sedan en tid tillbaka är igång, en på Öland och en i Loo utanför Alingsås. Båda är SDR-mottagare och antennerna är Wellbrook ALA-100. Utnyttjandet har varit så där, det är ca 40-50 personer som kopplar upp sig. Bäst var utnyttjandet i januari med 201 uppkopplingar som sedan sjönk gradvis fram till maj, då man endast hade 7 uppkopplingar. Nästa projekt är, att mottagaren i Loo skall förses med nya antenner och en fjärrstyrd antennomkopplare.

Lennart Weirell hade sedan en genomgång av Parlamenten från 1956, då det första hölls i Hackås, Jämtland och fram till årets. Tyngdpunkten låg på de senaste 10 åren då antalet deltagare varit i snitt 20,9 st. Flest deltagare var det i Fiskeboda 2005 då 32 st. medlemmar infann sig. NDL har under de gångna åren anordnat Parlament fyra gånger; Norrköping 1968, Vildmarkshotellet, Kolmården 1994, Fiskeboda 2005 och Fredgagården 2014. Till 40 olika platser har den som varit på alla Parlament fått bege sig, men antagligen finns det inte någon som gjort alla dessa resor. Flitigast under de senaste 10 åren har Moritz Saarman, Lennart Weirell och Claes Olosson varit som besökt alla 10. Mera historik finns att läsa på hemsidan.
 
Lennart Weirell
 
DX-historien var som vanligt på tapeten, och enligt Ronny Forslund som jobbar på den, är det nu verkligen kort tid kvar till utgivningsdagen. Själv tycker jag mig ha hört det förut på de sista 18 Parlamenten (i följd) jag varit på. Vi får väl hoppas det stämmer den här gången....

Efter en kvällsmåltid, som naturligtvis bestod av lax då vi befann oss i Laxriket var det dags att grilla Styrelsen inför Årsmötet nästa dag. Tycker det är bra att allt gås igenom dagen innan årsmötet, det sparas mycket snack och tjafs på själva årsmötet som då kan fås att flyta bättre. Inte mycket fanns att bråka om, ekonomin var i gott skick trots en förlust på ca 9000:-. En samling motioner fanns att gå igenom, främst då av Lennart Weirell som hade synpunkter på Förbundets stadgar, texten i revisionsberättelsen och protokollen från Styrelsemötena.

Malmö KVK bidrog också med två motioner, den ena om Stationsräkningen och den andra om Årets QSL-station. Förslag har ju varit uppe tidigare om att man (skåningarna) skulle få räkna stationer man hört vid ett besök i grannlandet DK eftersom detta, i motsats till t.ex. Parka låg endast ett stenkast från Malmö. Motionen avslogs även denna gång, svårt att börja fibbla med landsgränser. Den andra motionen avslogs också, att utse en Piratstation i Holland som ett gott exempel var kanske lite väl magstarkt eftersom man faktiskt sysslar med olagliga sändningar. Däremot tar man åter upp Årets QSL-station och chef för detta projekt blir Lars Bergström som kommer att plocka fram stationen med hjälp av QSL-listan.

Samma risiga väder med blåst och regn som dagen före var det då vi startade lördagens övningar med en mycket välförsedd frukostbuffé. Där kunde vi njuta av sill, ägg, korv, köttbullar, omelett, you name it innan vi slog oss ner i källaren var dagens första programpunkt som var ett redaktionsmöte. Kul, det var länge sedan vi haft ett sådant och där fick vi stifta bekantskap med vår nya H-red som faktiskt anmält sig frivilligt till jobbet. Per-Allan Olsson från Uddevalla, nygammal DX-are som återupptagit hobbyn och gått med i Förbundet nu i februari. Skönt för Magnus Jespersson, antar jag han har ju under flera år försökt bli av med jobbet.

Efter detta var det dags för ett reprisframträdande av LWV som nu redogjorde för gångna och nuvarande KV-stationer i USA. Lennart har sammanställt i komplett lista över dessa, och den har bl.a. presenterats i diverse utländska publikationer. Många har kommit och gått, idag finns det ca 15 stycken kvar, till största delen religiösa.
 
Dan Olsson
 
Söderifrån, närmare bestämt från Kävlinge hade Dan Olsson anlänt under morgonen och han gav sig nu i kast med att berätta lite om ett numera ganska etablerat lyssningsområde, Piratradio. De flesta pirater idag är holländare som sänder på mellan- och kortvåg. Många av dessa började med att sända på FM, men efter klagomål från de legala stationerna, övergav man FM då det också visade sig, att vid ett ev. tillslag med åtföljande dom blev bötesbeloppen väldigt höga för en familjeförsörjare. Jakten på pirater på AM-banden är inte av samma omfång, fler och fler lagliga stationer försvinner ju därifrån. Idag är ca 200 stationer aktiva, främst då från Holland men även från Italien, Grekland, England m.fl. länder. Sverige är dock ganska underrepresenterat f.n.

Efter lunch (Wienerschnitzel med stekt potatis) var det dags för det nu nästan obligatoriska besöket på en Radiostation. Denna gång var det Radio Wake Up, en närradiostation i Falkenberg som raidades. Själv var jag inte med, utan låg hemma på hotellrummet och lyssnade då Lars Wieden intervjuades av Reino Larsson.
 
Radio Wake Up
 
 
Reino Larsson, Radio Wake Up
 
Fram på eftermiddagen återvände skaran från Wake Up-besöket och efter kaffepaus slog mötesordförande Moritz Saarman klubban i bordet och förklarade 2015 års Förbundsmöte för öppnat inför de nu 14 medlemmar som representerade 6 klubbar. Öppningspunkterna, som bl.a. innefattade parentation med en tyst minut där vi mindes vår mångårige medlem Claes W. Englunds och andra medlemmars bortgång, avklarades snabbt. Tack vare föregående kvälls hearing gick resten av mötet också i rask takt, vad som avhandlandes kan ni läsa om i det officielle protokollet som, förhoppningsvis inom en snar framtid dyker upp på SDXF:s hemsida. Här kan dock nämnas att den nya styrelsen är identisk med den gamla, och fortfarande består av bl.a. Moritz Saarman som ordförande och Lars Wieden som kassör.

Mat är det alltid gott om på våra möten, så även denna gång. Kl 1900 var det dags för supé med tillhörande plakettutdelning och årets guldplaketter gick till ARC i form av Bengt Ericson, Tore Larsson och Olle Alm. En silverplakett fick Lars Skoglund, MRS. Tyvärr var ingen av pristagarna närvarande utan plaketterna får överlämnas på annat sätt.
 
 
 
 
Närvarande var däremot Thomas Nilsson, årets stipendiat till Johan Berglunds minne. Thomas erhöll detta för sitt arbete med SWB som han enträget hållit igång sedan starten 1998, alltså i snart 20 år. Strongt gjort! Innan dess, tidigare på eftermiddagen hade han också hunnit berätta lite om sitt arbete med SWB och delat med sig av sina kunskaper i antennteknik.
 
Thomas Nilsson tar emot priset av Moritz Saarman
 
Kvällens sista programpunkt var DX-vännernas traditionella auktion. Som auktionist med munväder ställde som vanligt Christer Brunström upp och han talade varmt för grejorna han försökte bli av med. Tyvärr var det ganska tunnsått med sådana, det mesta hade nog NDL och Bosse Gustavsson i Borensberg bidragit med. FM-antennen som Bosse skänkt förra året blev aldrig avhämtad utan gick nu i repris. Den ropades in av Ronny Forslund för Delsbo radioklubbs räkning f.v.b. till lyssnarlyan i Fredriksfors. Hoppas den kommer iväg i år. Trots det magra utbudet, inbringade auktionen nästan 500:- som oavkortat tillförs Vännernas kassa.
 
Christer Brunström
 
Söndag morgon och lika trist väder som de föregående dagarna. Livades dock upp något av det eminenta frukostbordet innan näst sista programpunkten på årets Parlament, DX-vännernas årsmöte som klarades av lika snabbt som Förbundets dito. Därefter var det dags att packa och ge sig av hemåt, dock med ett stopp vid Världsarvet Grimeton, ett par mil norr om Falkenberg, långvågsstationen som invigdes 1924 för att kunna hålla kontakt med Long Island i USA.
 
Parkeringen vid Grimeton
 
 
Gammal bild från dåtidens high tech
 
Vi kom lagom till en guidad visning och som guide hade vi en mycket kunnig men lite stressad yngre tjej som visade oss runt och berättade om uppfinnaren Ernst Alexanderson och hans arbete med Grimeton. Ni som inte var där, läs gärna mera om Grimeton på www.grimeton.org.
 
 
 
Sigvard Andersson
 
Efter någon timme på Grimeton var det dags för hemfärd och personlig summering av mitt 18:e DX-Parlament:

Hotellrummen var verkligen av King Size, ja, det var små lägenheter avsedda för mer än en eller två personer. Maten var bra, särskilt imponerad var jag av frukostbordet. Trots det dåliga deltagarantalet hade det varit mycket trevligt, alltid kul att träffa gamla bekanta. Vad som slår en, är att det med några få undantag är samma människor man träffar varje år. Vore kul om det dök upp lite nya ansikten. Ett stort tack till Christer Brunström som ordnat det hela. Enligt rykten verkar det som om 2016 års Parlament kommer att hållas i Stockholm och jag är väl antagligen där.
 
 
Text: Claes CON Olsson
Foto: Claes CON Olsson och Sigvard Andersson