Klubbstugan i Morokulien, på gränsen mellan Norge och Sverige

 

Scandinavian DX-meeting 2003
eller
Vart tog norrmännen vägen?

Torsdag

Åter Parlamentsdax, denna gång i fredsriket Morokulien, skapat någon gång på 50-talet av Lennart Hyland i radioprogrammet Karusellen. Beläget exakt på gränsen mellan Norge och Sverige, strax bortom Charlottenberg i Värmland, detta med tanke på en tänkt stor uppslutning av norska DX-are och därför döpt till Scandinavian DX-meeting.

Parhästarna Claes Olsson och Sigvard Andersson från Norrköping och NDL gav sig iväg redan på torsdagsmiddagen från hemorten, detta för att kunna ställa upp på den planerade fredagsutflykten till Lillehammar för därstädes stationsbesök.

DX-generalerna själva, Stig Granfeldt och Lars Wieden redan dykt upp och planerna för morgondagens utflykt gjordes upp. Fem stycken blev vi och därför beslutades om att resan skulle företagas i två bilar.
 

Fredag

 P4Ingen hade tydligen kollat så där väldigt noga hur långt det var till Lillehammar, så avfärden fick ske redan vid 0700 NST. Fint väder och laddade med kaffe termos och kanelbullar gav vi oss iväg på mycket sceniska, om än något krokiga vägar in i broderlandet. Hamar och det uppochnedvända vikingaskepp passerades i god fart och 1000, endast en kvart försenade, svängde vi in framför järnvägsstationen i Lillehammar. Där väntade den, som senare skulle visa sig vara, den ende norska kontakten, Olav Nordli från DX-Lytternes Klubb, vår ciceron på stationsbesöken.Första stopp var Radio P4 Hele Norge, där Jon-Arne Svegum mötte upp och visade oss runt. P4 är en kommersiell kanal som delvis ägs av svenska MTG, Stenbecks imperium. Jon-Arne berättade, att man omsätter 254 milj./år varav reklamen står för 244 milj. Målgruppen är i första hand 20-50 åringar och man sänder samma program över hela landet via 93 sändare med en effekt på 100-1000 W.

Trond Gösund med sina 25 datorerP4 fick sin koncession 1993 och den gäller i 10 år, alltså till slutet av detta år. Ett nytt bolag kommer då att ta över P4, och nuvarande P4 kommer då att istället bli P 5, där man lyckats vinna budgivningen (om jag fattat det hela rätt, lite svårt ibland att hänga med på alla svängar på norska).

Efter att ha förärats var sin liten fickradio, åkte vi ut en bit utanför stan, där mediacentret från OL-lekarna 1994 är beläget och där Olav hade stämt träff med Jon-Arnes förre vapendragare på Närradion, Trond Gösund som numera arbetar för konkurenten NRK i fylket. Han berättade bl.a. om hur personalen skurits ned och många journalister nu jobbar både med radio och TV samt gör hela jobbet själv med inspelning, redigering och sändning. Man verkade ha lite större resurser än P4, kanske mycket beroende på att man får del av den norska TV-licensen, som är på 1800:-NKR årligen. Imponerande var t.ex. armadan av datorer i kontrollrummet, 25 st! och det tio år gamla mixerbordet med sisåsdär 3200 knappar och spakar, vilket fick det att klia i fingrarna och vattnas i munnen på Sigvard. Dock redan var det omodernt, med datorns hjälp går det idag att arbeta mycket snabbare och lättare.

Dick Christenbrunn och Christer Eriksson  från Åland, f.d. ParlamentsarrangörerBesöken drog ut på tiden, så det planerade besöket i hoppbacken fick inställas och efter intagandet av en norsk McDonald avtackades Olav och vi beträdde återresan till fäderneslandet, där resten av Parlamentdeltagarna nu börjat dyka upp.

Tyvärr var det en ganska gles skara som samlades, ca 20 st idel välkända ansikten. Det internationella inslaget utgjordes av tre trogna Parlamentsbesökare; Torre Ekblom från Finland samt Dick Christenbrunn och Christer Eriksson från Åland.

Innan vi hunnit tillbaka från vår utflykt, hade programmet redan hunnit starta och SM4IM Enar Janssonhade berätta om Morokuliens uppkomst och historia så nu var det bara att gå direkt på te-supén.

Kvällen officiella del avslutades med hearingen med SDXF:s styrelse och för att se till att lördagens årsmötesförhandlingar inte skulle bli för långdragna, klarade vi under den ut eventuella oklarheter, vilka inte var många.
 

Lördag

Fortsatt fint väder då vi stärkte oss med frukost innan årsmötet drog igång. Ulf Sjödén från Radiohistoriska Föreningen i Västsverige hade lagom dykt upp för att greppa tag i den nya ordförandenklubban som Lars Wieden fixat fram. Sju klubbar fanns representerade och efter en tyst minut för bortgågna medlemmar, så avverkades punkterna på dagordningen i rask takt under Ulfs vana ledning.

Nästan alla var där.Valberedningen hade gjort ett bra jobb, omval blev det på alla poster utom en; Jan-Erik Järlebark är numera Infochef efter Dan Olsson, som pga av personliga skäl avgick i förtid. Dessutom har vi fått en ny annonschef, Moritz Sahlman, HCJB-medarbetare, som frivilligt åtagit sig denna post!

De flesta oklarheter hade som sagt avklarats redan kvällen innan, bl.a. hade ekonomin dryftats, för-sämringarna i den berodde mest på portokostnader för EA samt för en vikande aktiekurs på våra fondpapper. Någon kris är det dock inte, utan vi klarar os ett tag till. Behandling av inkomna motioner, 1 st. och några självklara propositioner gick också snabbt, så på någon timme var årsmötet avklarat.

Vi kunde då ge oss ut på inköpsrond bland alla de knallar med sina loppisstånd vilka under fredagen och lördagen invaderade Morokulien. Festligt att gå runt och kolla på alla onyttiga ting man försökte bli av med, man kanske skulle göra en utgallring i källarförrådet, för att döma av de begärda priserna fanns det stålar att göra.

Efter lunchen var det dags för de mer sociala verksamheterna. Ulf Sjödén, som nu övergivit ordförandeklubban berättade om DX-filateli och visade prov på sin samling av stämplar och maxikort med anknytning till radiohobbyn. Stickan hade totat ihop en musiktävling om musik och musiker från Värmland och för att klara av att få mer än fyra rätt på den fick man inte vara född längre än lika många meter från Frykens östra strand. Självförtroendet stärktes dock någorlunda igen efter en runda på tipspromenaden, trevligt anordnad av Förbundets Ständige Sekreterare Bernt Berglund tillsammans med medföljande Anna-Lisa Gustafsson från Ludvika.

SRS-Wolfgang frestade med scanners.Wolfgang Wündsch från Karlstad och SRS hade också dykt upp och ställde ut en samling scanners, mottagare och antenner för hugade spekulanter.

Efter kaffe var det dags för information om vad sig tilldragit i det Norra Riket, för att använda sig av Solveig Tärnströms ord. Trevliga bilder från vår anläggning i Parka fanns alltså till beskådande och lapplandsveteranen Sigvard Andersson berättade till dessa. Kan nämnas, att under året hade 23 olika DX-are från Sverige, samt en finne utnyttjat anläggningen. Ungefär lika många tusen kronor hade också Parkalompolo IK fått som kassaförstärkning.

Björn Fransson berättade om clandestinestationer i allmänhet och Radio Tikrit i synnerhet och historien kring denna. Vi hann också med att få oss förklarat av Rolf Larsson hur det skulle gå för oss DX-are om hotet om att köra kommunikation via elnätet förverkligas. Håll ifrån detta och klaga till PTS om någon försöker pracka på er det.

Efter någon timmes vila på motellrummen och i stugorna var det dags för Galamiddagen, som det här året bestod av ett välkomponerat smörgåsbord. Under tiden som detta intogs delades årets plaketter ut, denna gång var det fyra brons för förtjänstfullt arbete för Förbundet. De lyckliga mottagarna var Erik Johansson, Björn Danielsson, Ronny Forslund samt en man till vars namn jag tyvärr glömt att notera.

Erik Johansson visade sig också vara en rackare på Värmland och tog därför förstapriset i den av Stig anordnade tävlingen. Av någon anledning gick även andrapriset till Jan-Erik Järlebark, också han från NDL. Kan det vara så, att dessa tvås DX-intresse är koncentrerat till lokalradion i Värmland? Tipspromenaden vanns av Magnus Jespersson, som krysade in full pott. Min blygsamhet förbjuder mig däremot att nämna vem som kom på andra plats.

Kvällen avslutades tradionsenligt med DX-vännernas auktion. Dåligt med vänner på plats, så vi fick använda oss av importerad arbetskraft och med Torre vid klubban drogs det hela igång. En fin samling prylar, bra mycket bättre än mycket av det junk som fanns utanför hade radats upp. Bland några av bidragsgivarna kan nämnas Ejgil Jensen och Bo Gustavsson från NDL som båda bidrog med några mottagare. Den f.d. DX-aren Jan Tunér hade skickat med en mycket imponerande samling vimplar från radiostationer främst från Södra Amerika. Måste ha tagit massor av år att samla ihop dessa om man utgår från sin egen magra samling.

Nåväl, under skratt och kommentarer såldes allt nödigt och onödigt och inbringade strax över 2500:-. Inte dåligt med tanke på att vi bara var ca 20 personer, varav en del hade fått en mager reskassa medskickad av mamma.

 

Söndag

Stadig frukost började vi med sista dagen då Kocken dukade fram en hel del av det som blivit över kvällen före. Ett bra grepp, vi hade ju betalat för det.

De som var kvar diskuterade en mängd skilda ämnen som angår Förbundet, tidningen och hobbyn. Bl.a. då NM/SM, Nordiskt samarbete, sammanslagning av de nordiska tidningarna, DX-historiens framskridande. Tycker mig känna igen ämnena från tidigare Parlament men det kan ju vara kul med repriser också.

Wilhelm Tell (foto: Björn Danielsson)Scandinavian DX-meeting avslutades med en skjutuppvisning på parkeringsplatsen, nu tom från knallar som tur var. Rolf Larsson hade införskaffat en större modell av Andersonskans Kalles vapen, nämnligen en slangbella. Efter att ha försett denna med en rulle från ett fiskespö, visade den sig vara ett utmärkt redskap för antennuppsättning. Iförd skyddsmundering bestående av hjälm och visir demonstrerade Rolf hur man genom att sikta på stjärnorna kan nå trädtopparna alltmedan förundrade icke DX-are gapande åsåg hans övningar. Inte konstigt att vi får namn om oss att vara lite kufiska.

Allt som allt får väl sägas att det var ett trevligt parlament med lagom med programpunkter och god mat. Lite långt var det till utflyktsmålet, men det var nog i alla fall värt resan. Vi som var på Parlamentet får tacka Styrelsen för nedlagt arbete. Vad som kvarstår är dock den inledande frågan:"Vart tog norrmännen vägen?"

Text: CON
Foto: Sigvard Andersson