NDLs vårutflykt 2013-05-11



 
Vi träffades på parkeringen utanför VirtualiseringscenterC i Norrköping, bilen från Borensberg och vi från Norrköping. Efter lite småsnack började vi röra på oss, men efter bara en liten bit hörde vi hårda knackningar bakom oss. Ett nytt Clevelandfall? En titt runt omkring oss, det saknades en man! Vid närmare koll såg vi Ullmar i baksätet på en bil, där han ivrigt knackade på rutan. Inlåst!
 
Några av deltagarna: Sigvard Andersson, Cales Olsson, Bo Hellman, Ullmar Qvick och Bo Gustavsson.

Efter ett par års uppehåll var det åter dags för en vårutflykt tillsammans med säsongens sista möte. Nåja, utflykten blev inte så lång, vi hade alltså beslutat att besöka Norrköpings senaste begivenhet, VisualiseringscenterC, inrymt i det helt nu ombyggda Industrilandskapet där bl.a. Holmens stora pappersbruk fanns i många. Hela området består nu av diverse lokaler, t.ex. Campus Norrköping, en del av Universitetet i Linköping, Louis De Geer, en stor konsertlokal, uppkallad efter holländaren som grundade flera av Norrköpings industrier. Hela Industrilandskapet ligger mycket vackert beläget vid Motala Ström. Varför heter det Motala Ström, förresten, den går ju genom Norrköping? Ligger Norrköping Ström i Motala, kanske? Fundera på det!
 
Claes koncentrerar sig på att vara avslappnad ...

Efter att befriat Ullmar, barnlåset i bakdörren var tillslaget, kunde vi alla sex knalla över gatan till vårt mål där övriga två NDL-are väntade på oss. VirtualiseringscenterC:s huvudgrej är en 360 graders filmduk där man visar film med hjälp av ett antal digitala videokameror i 3-D. Centret byggdes för något år sedan av Norrköpings Kommun i samarbete med Universitetet i Linköping och med diverse byggföretag i Norrköping som sponsorer. Som det mesta, som drivs av kommunala bolag, går det back. Någon 10-tal miljoner i år och några år framåt, Överoptimistiska politiker och tjänstemän tror, att inom några år kommer det att gå att mjölka ur lite vinst därifrån men det ska jag tro på då jag får se det. Men det brukar alltid gå att fixa till de röda siffrorna lite så det inte ser allt för betungande ut för skattebetalarna
 
Giganterna kamp. Rolf Samuelsson och Claes Olsson tävlade om vem som kan vara mest avslappnad.

Vi hade köpt biljetter till två förställningar, ”Natural Selection” och ”Life of trees”. Den första handlade om Darwins teorier och resor och var ganska intressant. Den andra handlade, som titeln säger, om träd. Min 4-åriga sonson hade säkert tyckt den var kul, för oss andra gällde det att ha barnasinnet kvar. Jag har varit på en hel del storbildsbiografer, både med 3-D och utan. De visningar har, vad jag vet gjorts med vanlig filmteknik, alltså inte digital och enligt min mening har dessa varit mycket bättre vad det visuella beträffar. Bilden här var ganska mörk och murrig och inte med den bästa skärpan. Men okej, vi var ganska nöjda ändå, alltid kul med något nytt.
 
Ullmar vrider och vänder på "The Gebelein Man" - världes äldsta bevarade människa. Mumien har på uppdrag of London Museum scannats i en magnetkamera och omvandlats till en hanterbar visuell bild.

Efter filmerna kunde vi bese en hel digitala, ganska komplicerade grejor om man jämför med filmerna. Misstänker att de används för studenterna på Campus Norrköping. Själv var vi några stycken som provade att tävla mot varandra på en av ”stationerna”. Det gällde, att med bara hjälp av tankekraft flytta en kula från en central punkt in i motståndarens målcirkel. Den som under några minuter lyckades koppla av bäst, vann racet. Själv kände jag mig stressad av att försöka koppla av, trots att man är pensionär.
 
Kaffe och glass.

Efter ett besök på fiket i lokaliteterna och en kortare rundvandring i Industrilandskapet under guiden Sigges ledning, begav vi oss iväg ut till vårt QTH i Väsby. Uppslutningen var väl inte direkt enorm, men vi var i alla fall nio stycken därute i klubblokalen. Ett protokoll från mötet dyker säkert upp på vår hemsida inom en snar framtid, men här är några av grejorna vi diskuterade
Städdag eller undanplockningsdag bestämdes. Bosse G hade pratat med värdfolket och vi har nu fått lov att ha det mesta av grejorna kvar framme. Dock plockar vi undan lösa prylar, attraktiva för de barn/ungdomar som tydligen använder lokalen på sommaren. DX-parlamentet åker vi till, några stycken. Ullmar, Sigvard och Claes har bokat in sig. Några motioner har vi från NDL inte lämnat in, men vi fick lite frågor att ta med oss. Senaste numret av EA, numera DX-aktuellt var enligt flera en ganska trist historia. Inte innehållsmässigt, men utseendedito. Gör man en återkommande utgivning, bör lay-outen vara lika i varje nummer. Köper du t.ex. Teknikens Värld, förväntar du dig att varje nummer ska se ungefär likadant nu. Så var ju inte fallet med DX-aktuellt 1 och 2. Skillnaden var påfallande, där behövs ett ordentligt genomsnack.
 
Det s.k. "Strykjärnet" i Motala Ström. Numera Arbetets Museum.

Vidare diskuterade vi Parkalompolo och finansiering. Förbundet har väl idag bara tre stora grejor att lägga pengarna på: tidningen, DX-köp och Parka. Ett fjärde är tydligen på gång: remotemottagare vilket tydligen skall läggas en hel del pengar på. Sigge, vår man i Parka berättade att han har svårt att få ihop pengar till driften däruppe i norr, vilket vi i NDL tyckte lät ganska konstigt. Bör diskuteras.
Vi fick också en rapport från ARC:s årsmöte i Lessebo, där ovanstående Sigvard varit en av deltagarna tillsammans med ett 20-tal andra medlemmar från ARC. Kanske är det dags att slå ihop detta årsmöte med SDXF:s förbund dito? Många av deltagarna besöker ju båda mötena, lika få på båda, så varför inte göra ett möte av det hela? Alltid stiger väl deltagarantalet något.
 
Ullmar visar stolt upp ett fint standar och QSL från Påskön.

Efter att ha beslutat, att nästa säsong börjar med iordningsställande av QTH-et och koll av antennerna blir den 14 september (den 7/9 skrotades p.g.a. Husbyfjöls marknad) avslutade vi som vanligt det hele med kaffe, smörgås och sockerkaka samt diverse småsnack innan det var dags att bege sig hemåt i den ljumma vårkvällen.
 
The Gobelein Man at Britsh Museum
http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/aes/p/gebelein_man.aspx

YouTube - Gobelein Man (rekommenderas)
http://www.youtube.com/watch?v=Q4Z3W1RXh_g

Visualiseringscenter hemsida
http://www.visualiseringscenter.se/#!C-labbet
 
 
Claes Olsson skrev texten och Lennart Deimert fotograferade.